Festligt, fullspikat och (bransch)-folkligt - så kan champagnedagen mycket kortfattat beskrivas. Lokalerna på Grand Hotel är lika magnifika som alltid, den bubblande drycken hälls bakom varje bord och även om det provas&spottas en del, så dricks det (minst) lika mycket. Lite av en restaurang- och dryckesbranschens firmafest, särskilt då evenemanget pågått ett par timmar. Det är ändå en ynnest att få möjlighet att prova nya och gamla favoriter, NV, årgångar, Blanc-de-Blanc och Blanc-de-Noirs ifrån många producenter på en och samma eftermiddag. Som alltid hinner man inte med allt, och ofta är de intressantaste stoppen vid de bord där man hinner prata lite mer med en producent som kan sina saker. Här följer ett urval av intressanta viner, och jag börjar med "mest bang-for-the-swedish-buck":
2000 Palmer Millesime på Magnum (SB 7867, 649 kr). Jag har provat Palmers årgångsskumpa ett flertal gånger förut, och det brukar alltid vara ett relativt välbalanserat och givande glas med frukt, syra och viss utveckling. Årgång 2000 ur magnum var klart bättre än så med en rikare mässingsgul frukt, och en riktigt fint utvecklad komplexitet. Verkligen gott - stark rekommendation!
En rolig ny upptäckt var Prestige de Sacres som producerar ett flertal cuvéer med lång historik från ett 30-tal vingårdar med över 300 ha . De var fräscha, relativt lätta och trevliga - framförallt Cuvée Dynastie - Blanc de Blancs.
Jag hann med att prova Philipponats sortiment: Non Dosé var ganska trevligt knastertorr, medan standardcuvéen inte var så spännande. Däremot Grand Blanc och Cuvée 1522 (baserad på den fina årgången 2002) var alldeles utmärkta med fin elegant blanc-de-blanc karaktär och en lätt rostad ton. 2000 Clos des Goisses var förstås ändå lite bättre, framförallt längre och ännu finare mousse.
Vve Fourny är en gammal favorit, och de smakade utmärkt även i år, som vanligt gillade jag Blanc de Blanc och Millesime (2005). Cuvée R var kanske lite "over the top" med extra allt, och tyvärr hade de slut på toppvinerna Les Rougemonts och Clos Notre Dame 2002, hade varit roligt att prova.
Johan Lidby häller som brukligt Delamotte, och denna gång bascuvéen "Brut" ur magnum och huvudsakligen baserad på det fina året 2006 (och med viss höjd ambition) - det märks. Detta var en av de allra bästa standardskumpor jag provade, kanske den bästa. Den nya NV Blanc de blanc (också ur magnum, huvudsakligen 2004) var förstås ännu lite elegantare (definition av fräschör står i min anteckning) men inte nödvändigtvis så mycket bättre. Vintage 2002 (standardflaska) var betydligt mer utvecklad, likaväl mycket god. Tyvärr lyckade jag inte få tag på några droppar Salon...
Hos Fondberg var det extra trångt att komma fram, men en av gentlemennen bakom baren kommer försynt gående med flaska med känd form emot ett par välkända, erfarna vinskribenter; och på hans väg tillbaka lyckas jag vigga en slurk med 2000 Comtes de Champagne, det smakar förstås alldeles utmärkt med den rika, lite rostade gula frukten som är så lätt att både gilla och känna igen.
Jag provar även den lilla, exklusiva "Selosse-lärjungen" Egly-Ouriet hos Oenoforos. Har provat dem tidigare, men då upplevt stilen som lite väl oxiderad, denna gång funkar det mycket bättre och både Brut Tradition, men framförallt Grand Cru Millesime 2000 är riktigt bra med en synnerligen komplex (och god!) champagneupplevelse.
Ett intressant bord var Pernod Ricard som hällde: Mumm 2004, bra och rik frukt, skön mousse; Blanc de Blancs de Cramant - finare mousse och skön chardonnay-frukt (men rätt kostsam...) samt prestigecuvéen R. Lalou 1999 som var häftig och utvecklad. Perrier-Jouet Grand Brut var också fullt drickbar med lite klassisk nougat och Belle Epoque 2004 i en lite rikare, "prestige-cuvée-stil", ändå lätt att gilla redan idag. Det är svårt att dra så några enkla slutsatser av sådana här massprovningar, ändå kul att både upptäcka nya saker och igenkännandets glädje när gamla bekantingar levererar. Sammanfattningsvis en riktigt hygglig måndag i april!
måndag 16 april 2012
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar