lördag 14 april 2012

2006 Nonna Concetta, Etna

Till en italiensk köttgryta med pasta, gremolata och lite parmesan ska vi förstås ha en klassisk italienare. Efter viss beslutsvånda bestämmer vi oss för att dra korken ur en 2006 Nonna Concetta från Calabretta uppe på 700 möh på Etnas sluttningar. 100 Nerello Mascalese, stora botti, låga skördeuttag, ingen filtrering - det borde finnas förutsättningar för en riktigt bra traditionell italiensk upplevelse.

Färgen är ganska mörkt röd med tydliga drag av mörkt tegel. Doften är medelstor - men inte så givande som jag hoppats, det doftar moget rödvin och solbakade russin. Smaken är rejäl och det är ingen tvekan om att frukten var mogen när den skördades! Det är nästan lite russintoner även här, och lite starkvinstoner. Samtidigt finns det rejält med finmaskiga tanniner (som vanligt far tankarna norrut till Piemonte och Nebbiolo). 14,5% märks från den första klunken, vinet är faktiskt en aning tungfotat. Inte lika elegant som 2001 Etna Rosso från samma producent. Gott och intressant, särskilt till maten funkar det helt OK, men ändå inte så bra som vi hoppats.

Inga kommentarer: