söndag 1 januari 2012

2012

...börjar nu. Med en kort redovisning av nyårsviner och mat:

Aperitif (serrano, fetaostsnurror, tunnbrödssnittar m rom)
2002 Deutz Millesime
Suveränt gott och aptitretande med mogna gröna, syrliga äpplen, elegans, fräschör och längd. Allas favorit.

NV Camille Saves, Carte d'Or
Mässingsgul färg, rik och bred (Pinot-dominerad) smak. Också god - men lite grövre mousse än Deutz.

Förrätt (pilgrimsmussla sauterad m tre sorters lök)
2007 Puligny-Montrachet, Rodet
En rik och precis lagom ekad vit bourgogne matchar (förstås) musslorna utmärkt!

Varmrätt (oxfile, tryffelsmör, potatis- och jordärtsskockegratäng)
2008 Ch Maucaillou, Moulis
En varmt fruktig vänstra-stranden-doft, mycket gott och förvånande tillgänglig. Lite samma trevligt balanserade stil som 2008 Fourcas-Hosten, fast med mer djup. Öppen inbjudande frukt och Bordeaux-komplexitet (blyertspenna och lakrits). Den relativt lättvävda frukten ger tidig drickbarhet, 2012-2018 skulle jag gissa.

1998 Ch d'Armailhac, Pauillac
Väl lagrat vin från P. kalla källare. Utvecklat och väldigt gott, urtypisk Pauillac med svartavinbär, blyerts, stall och läder. Den bästa flaska av detta vin som jag provat, förmodligen tack vare den svala lagringen (källaren håller mellan 6 och 10 grader året runt).

1998 Ch Rauzan-Segla, Margaux
Lite tätare färg än de övriga rödvinerna, både doft och smak är initialt knutna. Efter en halvtimme så kommer vinet loss med tvinnad frukt (rätt Margaux-typisk med vinbär och viol), även en del tobak och lakrits. Väldans gott, kommer att bli ännu bättre. Borde ha fått en timme i karaff och stora Riedelkupor hade inte varit fel.

Nu är vi rejält mätta och belåtna, och avvaktar en stund med efterrätten:

Efterrätt (Torta di Verona)
1975 Burmester Colheita
Lika bra som föregående flaskor med stor intensitet, syra, komplexitet och längd.
Nu är alla verkligen mätta och belåtna, och klockan närmar sig midnatt... Ett nytt år tar sin början.

Stort tack till P&P och alla som var med för en kalastrevlig kväll!

Inga kommentarer: