Dan före nyårsafton och vi lagar till en bit älgbiff i ugnen. Till vilt passar det ju bra med utvecklad Nord-Rhonare, och vi hittar en från 2001 i förrådet. Markisen får dessutom inviga julklappen, en ny karaff från Riedel. Vi karafferar altså en knapp timme innan maten serveras. Men kan inte hålla oss från flera provsmakningar under matlagningen. Det smakar faktiskt riktigt bra i stort sett från början. Allra bäst är dock (som vanligt) de sista dropparna efter maten. Färgen är röd-svart med ganska tydlig utveckling (brunstick och transparens), doften är medelstor och komplex Syrah utan dominerande fruktkomponenter. Smaken är det som räknas - här får vi en skönt utvecklad, komplex Nord-rhonsk Syrah med (ovanligt) tydliga charkuterier och bacon, och en liten pepprighet inbyggd i en lite söt-syrlig rödavinbärsfrukt.
Det bestående intrycket är ändå koncentration, utveckling, längd och balans. Smaken håller i långt efter att klunken tagit slut. (Ännu) ett exempel på ett vin som verkligen vunnit på lagring. Jag upplever att vinet är inne i en fin drickvänlig platåfas, det kommer nog inte att bli bättre än så här. Flaskan tar slut med oroväckande hastighet. Ett skönt vin att (nästan) avsluta 2011 med - och sitter som en tight cykelkeps från Lyon till älgbiffen (92-93p).
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar