söndag 3 januari 2010

Chateauneuf-du-Pape


Vi inleder 2010 med middag och provning av fyra viner från Ch9P med omnejd, tillsammans med vännerna I&P och C&O.

Vin1
Ganska tät, mörkröd färg. Tillgänglig, medelstor ung doft, med viss utveckling. Vi får en god, relativt fyllig smak med röda bär (även några björnbär) trevlig Grenache-frukt, mörk choklad, lite örtkryddor och rätt bra balans redan idag. Gott!
Facit: 2007 Collection du Rhône, Vacqueyras (SB 2286)

Vin2
Lite ljusare röd färg, det äldsta vinet enas bordet om, en mer utvecklad doft med röda bär, pinje, örter, garrigue och tallbar. Härlig balans i den klart mest utvecklade smaken med fin längd, mycket gott!
Facit: 2005 Clos du Mont-Olivet, Ch9P

Vin3
Lite yngre och tätare rödblå färg med drag åt purpur. Doften är kirsch och mandelmassa, söta röda bär (jordgubbar) Grenachefrukt, en viss eldighet (16%) och mycket långt. Lite för eldigt enligt vissa, jättegott enligt andra!
Facit: 2007 Mas de Boislauzon, Ch9P

Vin4
Färgen är tätast, flera tror detta är det yngsta vinet. Nästan svart kärna. Doften är ganska lik vin3, men lite mörkare. Smaken är fyllig och här får vi även en god kärna av svart sötlakrits och hela örtbuketten som komplement till den fina Grenache-frukten. Bra längd och komplexitet. Bedömer att detta vin har klart mer att ge, även om det är verkligt gott idag. Liksom vin3 något av en vattendelare: lite för eldigt tycker några, kalasgott enligt andra!
Facit: 2006 Pure, Domaine Barroche, Ch9P

Fyra mycket goda viner, där den lite mer rakt-på-sak 2007 Collection du Rhône, Vacqueyras klarar sig mycket bra (en av provarna har den som sin favorit, även efter att flaskor och prislappar avslöjats), trots sitt jämförelsevis beskedliga pris på 119 kr. Sedan är det ganska jämnt mellan de övriga tre. Till maten (helstekt kalvytterfile, varm potatissallad med valnötter, rödlöksmarmelad och två ostsmör) funkar alla vinerna fint, det blir mest en fråga om personlig preferens och jag får svårt att inte hålla Pure ett litet, litet snäpp före de andra.

1 kommentar:

konjären sa...

Visst är den där Vacqueyrasen riktigt bra! Jag provade den före jul någon gång och köpte raskt på mig några flaskor - årgångsbyte på gång...