Tradition och Saint-Julien skapar arketypisk claret!
2002 är ingen höjdarårgång i Bordeaux, men 2002 Chateau Beychevelle ger ändå fin och tidig drickbarhet med rätt urval och behandling. Som ungt var detta vin ganska grönt, och med ett rätt stort hål i mitten. Beychevelle brukar inte vara så lovande i sin ungdom, men efter en 6-8 år (8-10 i stora årgångar) så händer det grejer: utveckling, komplexitet och balans tonar fram, och en del av hålet i mitten fylls ut. Färgen är typisk mogen claret dvs mörkröd kärna och transparent brunröd kant. Doften är simply wonderful med cigarrlåda, orientaliska kryddor och sammetsmjuka svarta vinbär. Smaken är lättare, tanninerna redan sandiga, frukten och syran dansar försiktig vals till en lysande harmonisk avslutning. Nej, inget grand vin, men likväl suverän claret-njutning idag från Saint-Julien.
6 kommentarer:
Eftersom jag sitter på ett par flaskor själv är jag nyfiken på var i drickfasen detta vin befinner sig. Läge att korka ur nu, eller bör jag vänta?
Hej Mr J, jag tycker absolut du skall öppna en snarast och se vad du tycker. Jag tror faktiskt de är ganska nära toppen, med liten brasklapp för flaskvariation och olika preferenser. Det finns dock ingen som helst anledning att vänta om man har flera flaskor tycker jag.
Tack för beskedet. Om jag uppfattar dig rätt så verkar det ändå vara en hygglig Bordeauxupplevelse som väntar mig.
"Hygglig" är ett understatement tycker jag, prova gärna och berätta vad du tycker!
alltså, här har vi en "riktig" bordeaux ! Du som är så ung, spara bordeauxerna tills de blir minst 15 år, och det gäller enklare typer, nyligen drack jag en Beychevelle -82 och -85 (visserligen enastående årgångar) och då börjar de visa vad de går för! Man missar så ofantligt(tycker jag) om man tar dem för tidigt! Så snälla! Spar några bordeauxer!! (tyvärr har ju konsumenternas hets till att dricka för unga viner ändrat allt förmånga producenters vinifiering till att vinerna inte håller lika länge, men låt oss hoppas att bordeaux ännu kan ligga länge!!)
hälsar
ler
Hej Ler,
Jag har provat en del Bordeaux främst från 80- och 90-talet, men även några 70-talare. Samt en del från 2000-talet under de senaste dryga 20 åren. Jag håller helt med dig att de allra flesta Bordeaux-viner från "bättre slott" behöver minst 10 års lagring innan de är tillräckligt utvecklade för att "ge sitt bästa". Min uppfattning är nog ändå att den förfinade vinifieringstekniken idag (som bla omfattar att plocka jämnare mogna druvor, bättre sortering, mindre "skräp", mer kontroll över jäs- och lagringsprocesser etc) både skapat viner som smakar bra i unga år och relativt lagringsdugliga viner i bättre årgångar. 2002 är dock ingen stor årgång (såvitt jag kan bedöma), men just denna flaska Beychevelle förvånade ändå mig att vara såpass utvecklad knappa 8 år. Jag gissar att detta vin säkert kommer att vara drickbart i 5-7 år till, men frågan är om det är "bättre" år 2017 än idag... jag tror inte det. Jag kommer att spara resterande flaskor och se hur de utvecklas. Till sist: roligt att du läser bloggen och tar dig tid att kommentera! Dialog med andra vinintresserade uppskattas mycket!
PS. 1982 och 1985 är ju årgångar i en helt annan liga än 2002, även om ryktena säger att 1985 börjar tröttna en aning. Vad säger läsarna om det? DS
Skicka en kommentar