torsdag 31 december 2009

Helgdryck


De gångna helgdagarna har vi konsumerat (snarare än provat) en del vin (utöver öl och mumma på julafton). Här följer korta noteringar.

2000 Ch Cantemerle, Haut-Medoc
Vi har druckit ett par årgångar av Cantemerle, men aldrig blivit riktigt begeistrade. Engelsmännen talar ofta om Cantemerle som ”good value” och att det tom borde uppgraderas från 5e till 4e eller 3e Cru. Vi dricker en (ensam) halvflaska och ser vad vi tycker. Rätt trevligt vin... fin färg, medelstor Medoc-doft, bra och rätt mogen smak... men fortfarande inte begeistrade. Vi får väl se om 2005orna kan övertyga längre fram.

2007 La Bastide Blanche, Bandol (SB 2262)
Ny årgång av en klassiker på systemet, egendomen är planterad med 70% mourvèdre, 25% grenache, 3% cinsault och 2% carignan. Vi tyckte att 2005an var lovande, men ”backwards”, ”tanninmonster” och ”minst 6 år på rygg”.

http://vintresserad.blogspot.com/2008/09/la-bastide-blanche-2005-bandol.html

Vi provade aldrig 2006, och nu är det redan dags för 2007. Synintrycket är ganska likt tidigare årgångar, svartbläckig och reflexer av purpur. Inte riktigt lika tät dock... doften är ganska öppen och doftar ”söt kirschfrukt och mandelmassa = Grenache från södra Rhone 2007”! Ett betydligt tillgängligare vin än 2005an. Smaken upplever vi som god och driven av Grenache-frukten, inte alls ”backwards” utan ganska okomplicerad och drickbar nu. Vi misstänker två saker: dels att andelen Grenache är betydligt högre än 25%, dels att producenten kanske tagit ut lite mycket vin från markerna. Gott iallafall, men lagringspotentialen är osäker. Någon annan som provat? Vore kul att ställa denna mot andra syd-rhonare från 2007.

2001 Ch Ferrand, Pomerol
På juldagen hos G&Es farmor och farfar bjuds god kalvfile och då plockar vi fram en mogen Bordeaux (sånt som farfar gillar). Detta är andra (och sista) flaskan av en budget-Pomerol (under 200 kr på SB för ett par år sedan). Fin röd färg, mogen doft, rätt bra smak med bra röd frukt (lite burgundiskt elegant) och klassiska mognadsmarkörer läder och starkvin. Bra längd. Mycket gott tycker alla, särskilt farfar!

1997 Dr Loosen, Wehlener Sonnenuhr Kabinett
Väl mogen halvtorr Mosel-Riesling med gul färg, doft av petroleum och fin smak med lite tropisk frukt, gott!

2000 Ch Caronne St Gemme, Haut-Medoc
Ännu en Bordeaux av den utmärkta årgången 2000 får sätta livet till! Denna är klart bra (men inte exceptionell) med fin doft av ceder, svartvinbärsfrukt, tobak och cigarrlåda. Smaken följer doften fint och går fint med en långkokt gryta.

2000 Ch La Dauphine, Fronsac
Helgens kanske godaste vin med en knapp marginal, lite mer utvecklad än kusinen från Haut-Medoc.

Så var det dags att förbereda firande av 2010, Gott Slut tillönskas alla läsare!

2 kommentarer:

MMM sa...

La Bastide Blanche 2007 är ett intressant vin - inte minst för att Neil Martin nämnde detta som ett av de mest minnesvärda vinerna han provat 2009! 2006:an är jättebra, rustik och rökt köttig. Låter oroväckande om de gjort en mini-Chateauneuf 2007 - för då vill jag hellre ha 2006:an. Årgången byts ut just nu på SB.

Red Scream sa...

Gott slut och gott nytt 2010! :-)