lördag 30 januari 2010

Bisarrt gott för 80 DKK

I somras fick vi tag på sådär en halv låda av 2000 Lamothe-Cissac, Haut-Medoc, hos Philipson Wine i Kokkedal för det synnerligen facila priset av 80 DKK per butelj. Ikväll är det dags att korka upp en till, och som det vinet levererar! För den som gillar sin Bordeaux mogen, matvänlig och lagom komplex måste detta vin vara precis mitt-i-prick. Frukt och syra är i balans, tanninerna är nästan helt utmognade och komplexiteten finns där. Maten är passande lågtempade lammytterfiler med tillbehör (rotsaks-och-lammkorv reduktion samt gräddkokt spetskål och broccoli), helt enkelt kalasgott! Vinet är rött med fin transparent kant, en medelstor doft med fin mognad och en härlig kombination av svartavinbär, rostat kaffe, lite kola och lite citrustoner. Smaken fortsätter doften fint: den är slank, frisk, med bra syra, och kombinationen rostat kaffe, smörkola och relativt mogen Medoc-frukt sitter som en sportmössa till lammet. Då är det gott att leva!

PS. I parallella glas finns:
2004 Max, Miles Mossop, Sydafrika. Smakar faktiskt bättre än för en vecka sedan då det mesta av röken är utvädrat och frukten relativt intakt. Förvånande gott!
2003 Saga Pegot, Faugeres, Laurent Miquel. Denna korkades upp igår till Wallenbergare men var faktiskt lite för tuff trots 7 års utveckling. Igår var det fortfarande "from the dark side" och mycket mörk choklad, idag är det OK, men var nog bäst någongång i natt! Någon annan som har erfarenhet av mer lagring av detta vin?

Bordeaux-vinet (som är klart billigast) slår ut de båda andra med båda händerna bakom ryggen och lapp för ena ögat ikväll.

Tidigare smakprov finns här:
http://vintresserad.blogspot.com/2009/11/2000-ar-en-bra-argang.html
http://vintresserad.blogspot.com/2009/08/tilbud.html
DS.

1 kommentar:

Anonym sa...

Kul med sådana fynd!

Nästa gång du käkar wallenbergare tycker jag du ska testa en champagne. Himmelriket!