tisdag 12 januari 2010

2005 Sancerre och tre röda

Söndag kväll, färsk torsk och räkor. Behov att snabbt leta fram ett gott, lite utvecklat vitt som kan passa till. Jag hittar ett vin jag tror är i utförsbacken under en snabb räd i förrådet, 2005 Grande Reserve Sancerre från Henri Bourgeois. Det blir pop'n'pour från ca 8 grader... och först händer inte mycket. Efter en ganska liten stund så får vi en rätt fin gröntonad färg, en relativt komplex doft och en finfin komplex, mineralig (nästan stenig) smak med rejält bra syra och en ljusgrön fruktkompott som bas. Efter en stund till får vi mer krusbär i doften. Faktiskt riktigt bra och tål säkert ett par år till på rygg för den som vill få en mer avrundad syra. Kul med Sancerre som levererar!

De tre röda då? Inga dåliga viner, men inte lika överraskande:

2006 Goedhart Syrah, AVA Red Mountain, Washington
Ett relativt nytt vin som letat sig till Sverige via Lars Torstensson och hans Terrific Wines. Ger en ovanligt bra balans mellan nya-världen mogen mörk Syrah-frukt, fint rostade fat, och lite gamla världen-elegans. Som en lite elegantare Ojai Syrah. Är dock lite spretigt i dagsläget, så jag lägger undan den andra flaskan ett tag.

1998 Ch Armailhac, Pauillac
En klassiker som smakar bra, hyggligt mogen Bordeaux, men denna flaska är ändå inget som skapar några flinande fånar. Antingen är vi för tidigt ute (eller för sent), eller så är 1998orna inte roligare än så här. 1996 Ch Rochemorin häromveckan var betydligt roligare.

2000 Ch Vignelaure, Coteaux d'Aix en Provence
Även detta är ett moget vin, med lite mer frukt än Armailhacen, men inte lika harmoniskt. OK, men inte mer. Tidigare smakprov har varit bättre (tex 2003an på Franska vindagen i höstas:
http://vintresserad.blogspot.com/2009/10/franska-vindagen-17-oktober-2009.html)

2 kommentarer:

Red Scream sa...

Alltid lika gott med god Sancerre. Somrigt, liksom! :-)

Vintresserad sa...

Visst är god Sancerre bra, och liksom lite bortglömt bland dagens vita där Riesling, Chablis, Alb(v)arino och vit Bourgogne (för de med djup plånbok) regerar. Det roliga med denna var att den hade ett djup och komplexitet utöver den balanserade frukten och syran.