måndag 25 januari 2010

1989 Leoville-Barton mmFörväntningarna är rätt stora på helgens vinösa höjdpunkt, 1989 Leoville-Barton från favoritkommunen Saint-Julien i Medoc. Vi är lite försiktiga med karaffering, även om Leoville-Barton brukar vara ett vin med ovanligt god lagringsförmåga. 1989 är en årgång med gott rykte, en stor skörd av fylliga och kraftulla viner med mycket tannin men inte så hög syra. Vi har bara druckit ett par viner de senaste åren, och även om något av dessa varit klart över kanten så har de andra varit goda, om än inte fantastiska. Vi häller ca 1 glas av kvällens vin i karaff ca 30 min innan den egentliga serveringen. Färgen är ganska tät mörkröd med en ton av mörkbrunt. Doften till en början sluten, sedan får vi en härlig medelstor doft med svarta vinbär, söt piptobak, ceder och mogen Cabernet. Smaken är ännu lite bättre, särskilt efter en 3-4 timmar med öppnad flaska, då frukten är närmast söt. Tanninerna är nästan helt utmognande, syran ganska låg och vi dricker helt utan motstånd. En vinupplevelse.Vi har även hunnit med ett par andra flaskor senaste tiden:


2006 Am Berg, detta är instegs-Grüner Veltliner från Weingut Ott i Wagram, Österrike. Det är bra syra och även i GV-typisk pepprighet och gråpäron, men frukten är kanske en aning tunn. Men det är ett instegsvin och smakar bra! Smakar dessutom bättre och mer balanserat efter ett par timmar i öppen flaska och glas.
http://www.ott.at/weine/detail.php?id=1&sprache=e


2004 Max, Miles Mossop Wines

Detta vin var en av våra favoriter 2008, så förväntningarna finns där. Och det är rätt bra, frukten är ren och balanserad, det har utvecklat en viss komplexitet, ingen rök i doften (men en gnutta i smaken), och ändå går vi inte igång på alla cylindrarna (även om A. gillar vinet). Kanske en lite småtråkig fas, eller så har vår smak utvecklas mycket på knappa två år.

2007 Palliser Chardonnay

En god Kiwi-Chardonnay för relativt rimlig slant. Fin frukt, en del ek och lite popcorn (men rätt väl hanterad). Kanske lite låg syra (särskilt jämfört med GVn ovan). Finns i BS 75798 för 119 kr.

Inga kommentarer: