tisdag 4 augusti 2009

Tilbud

Tidigare i somras besökte vi familjen A. i Malmö. Det var (som alltid) mycket trevligt, med mycket god mat och trivsam samvaro mestadels kring det stora bordet på uteplatsen. Kul att se att barnen som inte sett varandra på ett år ganska snabbt finner kompisen och sedan är som bortblåsta. Lille I. som just fyllt 1 år och gått ca 1 månad kräver dock passning på heltid. Med lite tur med logistiken så lyckas vi få till ett besök på Philipson Wine i Kokkedal. Det är en dansk vinhandel som nästan är som ett mellanting mellan en partihandel, en riktig vinbutik och ett slags lågprisbutik! Där finns viner mellan 40 DKK och många tusen DKK; allt bör handlas lådvis och endast på Tilbud om man betalar med SEK. Vi får med oss ett antal lådor hem som sedan provas.

Anledningen till att det blev just Philipson Wine stavas:

2000 Lamothe-Cissac, Haut-Medoc
Vi drack detta vin i våras (inköpt på Kastrup för ett antal år sedan) och blev lyriska! Just sådan mogen bruks-Bordeaux som vi så ofta efterlyst. En låda inhandlades till det utmärkta priset 80 DKK/fl, ca 120 SEK. Vi har sedan druckit fyra buteljer med likartade (men inte 100% konsistenta) intryck. En medelfyllig arketypisk medelklass-Medoc från ett bra år med just nu perfekt mognad. Lite svartvinbärsfrukt, lite salmiak, mognadskomplexiteten sitter främst i doften (drick gärna inomhus) och en hyfsat lång, elegant, matvänlig eftersmak. Detta gillade farfar allra bäst! Rekommenderas varmt till alla som gillar denna typ av Bordeaux och kan (vill) konsumera en låda under 2009-2010. Hade det funnits i Sverige för under 200 SEK hade jag köpt en låda också.

2004 Renato Ratti Marcanesco, Barolo
Priset hos Philipson var 130 DKK (ca 195 SEK). 2005an släpps i höst på SB för 343 SEK...
I dagsläget är vinet lite knutet, men inte vrångt utan rätt trevlig frukt och helt OK matvin. Klart mer tillgängligt än Voerzios La Serra som kom på SB i våras. Karaffera gärna, även svärmor gillade detta!

2006 Le Quintessence, Ch Pesquié, Cotes de Ventoux
Fint Syrah-dominerat från södra Rhone. Bra frukt och hyfsat tillgängligt redan nu, men förstås lite endimensionellt. Bör nog lagras ett par år. 80 DKK / 120 SEK på tilbud känns väl motiverat.

1989 Burmester Vintage Port
Detta var en chansning. 1989 är inget stort vintage-år. Faktum är att jag inte känner till någon annan producent som deklarerade 1989. Burmester är en relativt liten producent, men med rimligt gott rykte. Varför då köpa 12 flaskor? Ni har redan räknat ut det... Tilbud. Nedsatt från 360 DKK till 170 DKK / flaska om man köper 12. 255 SEK för en flaska mogen Vintage Port var ett tag sedan man såg... altså chansade vi. Det visade sig vara ett gott drag, vinet har en typisk brun-röd färg, en stor innehållsrik doft med nötter, russin, torkad frukt, choklad mm. Smaken är bra med fin syra och bra längd. Inte den allra bästa Vintage jag druckit men likväl mycket gott!

Sammantaget ett bra byte från Tilbuden hos Philipson Wine! och Stort Tack till P&C för en jättetrevlig vistelse!

2 kommentarer:

Vinum Vita Est sa...

Provade Ni Chateau Bibian när den fanns på SB?

Vintresserad sa...

Hej VVE, nej har inte provat Ch Bibian. Har dock en flaska eller två i förrådet så det blir nog en provning under hösten, även om många 2005or verkar vara ganska "nedstängda" i dagsläget. MVH -