Här är ett ganska omskrivet vin, nämligen den uppskrivna producenten La Spinettas "bas-Nebbiolo" från unga stockar i den (utmärkta) vingården Starderi i Barbaresco-området. Vi provar 2005 (aktuell årgång är 2007, som det av okänd anledning inte varit slagsmål om, även om det mesta försvunnit hastigt från SBs hyllor).
Vinet har en klar, transparent röd färg. Doften är fin efter en timme i karaff och glas med röd frukt (nypon och röda vinbär) och lite mandelmassa från faten. Smaken är ett par snäpp bättre faktiskt med slank fin röd frukt, och en härlig komplexitet av mandelmassa och lakrits. Helt enkelt "Jättegott!" som Mat-Tina skulle sagt. Dag 2 är vinet fortfarande bra, men de unga stockarna gör sannolikt att vinet smakar bäst Dag 1. Vi tror dock att vinet håller flera år till, eftersom alla komponenterna finns på plats med frukt, syra och alkohol. Tanninerna är snälla, särskilt för ett Nebbiolo-vin. Däremot skulle vi inte spara detta 10 år som producenten anger, drickfönstret är nog snarare 3-8 år från skörd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar