Kall februarilördag mitt i de s.k oxveckorna kräver "comfort food" och medföljande "comfort drinking". Det blir lammfile med rotsaksgratäng (mest potatis - det gillar våra barn bäst). Vinet blir en klassisk medelklass-Pauillac: 2004 Haut-Bages Liberal. Vi har druckit vinet i ett par tidigare årgångar (2000, 2002 och någon flaska 2004 om jag minns rätt). Det brukar vara en typisk medelklass Pauillac, även om vi inte riktigt gått igång på tidigare flaskor. Kvällens butelj får en hygglig luftning med en dryg timme på karaff och det gör vinet gott. Vi får en djupt mörk röd färg med svarta och blåa stick. Den är utmärkt tät hela vägen ut till kanten. Doften är medelstor och väldigt "Haut-Medoc" med sina mörka bär och ceder. Smaken följer upp fint med tät mörk frukt, och en väldigt läskande och god smak: mogna svarta vinbär, tobak, lite blyertspenna och grafit. Längd och fräschör är utmärkta. Tanninerna är eleganta och lagom "ihopsmälta". Smakar urgott till lammet och gratängen! Vår bästa flaska Haut-Bages Liberal hittills, lättdrucket och svårspottat, 91 p i vår bok, 89 på CT. Känns som bra nära bulls-eye om kravspecen säger: Pauillac, viss utveckling och rimlig peng (tror inte vi betalade mer än 280 SEK för denna). 2009 och 2010 kostar naturligtvis mer, men 2006 och 2008 går nog att få tag på för under 300 SEK. Rekommendation för alla med samma kravspec.
PS. I glasen bredvid finns: a) 2004 Quinta Vale D. Maria. Häftig och luftkrävande torrt rött vin från Douro. Också väldigt gott, något mer komplexitet, men något mindre elegant. b) 2006 Lamothe-Cissac, Haut-Medoc. Torrare, rödare och mer utveckling än Haut-Bages Liberal - men sällsynt bra bruks-bordeaux för verkligt rimliga 80 DKK hos grossen i Kokkedal (på rea nedåt 60 DKK).
lördag 2 februari 2013
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar