fredag 9 november 2012

Världsklass för 200 kr?

Hösten och mörket är nu tydligt och påtagligt här. Det går inte att komma runt det, man kan tänka positivt hur mycket som helst, kl 16 är det mörkt. Då behövs mat, tända ljus, god musik, goda vänner och inte minst ett riktigt gott vin. Ett par av de gångna helgerna har det varit fester av olika slag, då är det lätt att skjuta ångesten framför sig. Denna helg är det ingen fest, och då krävs det tyngre (vin)-grejer. Kvällens vin är dock ganska lätt, eller precis lagom tungt faktiskt. Färgen är mörkt röd med lite bruna stick. Doften är djup, komplex och helt enkelt störtskön med röd frukt och en massa fina utvecklingskomponenter (lakrits, läder, skog, violer, tryffel). Smaken har den där balansen som man alltid söker med frukt, utveckling, syra och tanniner - allt i utsökt harmoni. Längden är oklanderlig, men det som gör att jag upplever detta som ett världsklassvin är framförallt den där oemotståndligt intresseväckande doften med sin komplexitet. Smakar (förstås) allra bäst till mat, men gör inte bort sig efter maten heller. Vinet är 2001 Cornas, M. Chapoutier. Vi har druckit ganska många Cornas-årgångar från Chapoutier sedan 1990, denna är nog den bästa. Perfekt utvecklad elva år efter skörd. Man kan bara hoppas att de Cornas 2009 som nu finns att handla blir lika bra år 2020.

2 kommentarer:

Gôut sa...

Tack för rapporten. Jag har inte börjat nalla av mina nollettor ännu. Jag har vid närmare eftertanke inte börjat på mina nittioåttor heller, slår det mig.
Nollett har jag upplevt som en rackarns långsam årgång. Tror du inte Chapoutiers Cornas har många år av utveckling kvar, för den som väntar?

Vintresserad sa...

Hej Goût, intressant fråga. Jag uppskattar verkligen kombinationen av intensiv, läskande röd frukt; och de utvecklade sekundäraromerna i doften (glömde skriva animalisk!). Jag är rädd att om man lagrar dessa alltför länge så torkar frukten ut. Det är (som alltid) en fråga om preferens: hur pass mogna/utvecklade viner vill du ha? Om jag hade ett par 1998 och 2001 hemma så skulle jag dra en kork eller hellre två (en av varje) relativt snart och prova i parallella glas. Ge dem gärna minst 30 min på karaff. Vore kul att höra om du gör det! Bästa vinhälsningar - Vintresserad