Det är ju ingen hemlighet att jag och några av vinkompisarna gillar Bordeaux. Följaktligen blir väl ingen förvånad över att vi ställde upp 8 viner från Bordeaux 2009 häromkvällen för att se om årgången lever upp till hajpen, och förstås även om det finns några viner som man borde handla mer av. Bordeaux-mannen häller första flighten med fyra halvblinda glas.
1. Ganska mörk färg, ändå relativt tillgänglig. Doften är inte så stor, men smaken är bra, ganska rund med täta mörka plommon och lite mörk choklad. Högra stranden?
Facit: Château les Roches Gaby, Fronsac (SB 3071, 139 kr). Väldigt mycket vin för ganska liten peng.
2. Lite mer utveckling (stall, läder) kola och örter i doften tillsammans med hallon och vinbär. Faten är ganska tydliga (choklad, espresso). Mycket bra - kanske allra mest tillgänglig och rakt av "god!" idag.
Facit: Château Haut-Chaigneau, Lalande-de-Pomerol (SB 95131, 163 kr). Det vin jag skulle rekommendera för konsumtion nu.
3. Mörkare stil med tydliga fat, faktiskt väldigt tydliga fat och lite "nya världen stil". Det finns dock även en Bordeaux-struktur under vaniljen och espresson. För alla som gillar modern Napa eller Bolgheri. Gott - men kanske inte så elegant...
Facit: Château Lilian Ladoys, St Estephe
4. Mörkare och mer klassisk i stilen med blyerts, mörka vinbär och lite ceder. Tight struktur, men bra. Kräver tålighet för tanniner, syra och struktur; bra potential.
Facit: Château Tronquoy De Sainte Anne, Saint-Estèphe (andravinet från Château Tronquoy Lalande)
Sedan äter vi en synnerligen välsmakande Osso Buco som P&P långkokat under dagen. Alla vinerna funkar bra till grytan (även om ett italienskt vin kanske är den vanligaste rekommendationen till Osso Buco så upplever vi att Bordeaux funkar bra).
Nästa flight följer ganska snabbt då Bordeaux-mannens 13 månaders son börjar tycka det är dags att åka hem och sova.
5. Ett ganska typiskt Haut-Medoc vin med blyerts, vinbär och lite ceder. En aningen grön ton av piptobak. Bör nog lagras ett tag. Château Lamothe-Cissac, Haut-Medoc (inköpt i Danmark för ca 120 DKK).
6. Likheter med vin 5, men lite rundare och snällare idag, förmodligen mer Merlot. Château Patache d'Aux, Medoc (också inköpt i Danmark för ca 100 DKK). Är idag lite godare än Lamothe-Cissac, har gissningsvis en snabbare utvecklingskurva.
7. Lite tydligare frukt i detta glas - med lite röda bär (krossade hallon tex) bland alla de mörka frukterna, vilket ger ett tillgängligare intryck; samtidigt så är längd och balans riktigt bra - ett utmärkt gott glas i lagom modern stil, rekommenderas. Château Maucaillou, Moulis.
8. Mörkare och tätare, med frukten hårdare tvinnad. Faten är ganska tydliga och väl integrerade. Mörka plommon, korinter, hallon, kakao, lite kafferost, lakrits. Svårspottat - min favorit denna kväll, som också har mycket goda framtidsutsikter. Château Corbin, St Emilion Grand Cru.
Frågan är då om årgång 2009 lever upp till hajpen? Svaret blir faktiskt ett "Ja - det gör den". När så här många viner på instegsnivå är så här bra med ovanligt tät och skön frukt, så tycker jag att hajpen är befogad. Vi provade en liknande uppställning 2005or för fyra år sedan, och det var en stramare och mer strukturerad upplevelse. Dock så upplever jag att flera av de Cabernet-baserade vinerna nu börjar sluta sig lite grand (provade ett par i somras) och den där flödande, nästan Ch9iga purpur-frukten har lagt sig. För konsumtion i närtid så skulle jag titta på högra stranden, eller åtminstone bland Merlot-dominerade viner.
söndag 18 november 2012
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
5 kommentarer:
Chateau Corbin har jag sneglat på så den får nog provas. Bra provningsrapport. Det skall bli spännande att se hur 2009 utvecklas med tiden.
Intressant läsning. Tänker ofta att jag borde försöka närma mig bdx men hittar liksom ingen väg in men här finns ju många bra tips. Tack för det.
Efter den läsningen så blev jag tvungen att beställa några Château Corbin. Jag såg att Jeff Leve, Winecellar Insider, nyligen hade gett den 92p också.
Tja, 09 har sålts i förväg på många sätt. Igår drog vi en Leoville Barton av denna årgång. Det enda som var 100
med det detta vin var dess terroir.
Ärketypiskt St Julien med mkt kort, bunden frukt.Håller tillsvidare 03:an
lika högt.
Visst har 09 hajpats mkt i alla led - alltsedan april 2010 faktiskt, och särskilt sedan farbror Parkers fyrverkerier i början av 2011. Då får man återvända till: "prova själv, och se vad man tycker". Det finns fortfarande ett flertal nollnior kvar på SB, och flera av dem tror jag blir riktigt bra. 2009 Corbin smakar som sagt fint även efter 6 dygn i öppnad flaska - och då blir det sannolikt rätt bra med 3+ år på rygg. Men visst är stilen mer "internationell" än "traditionell bdx terroir" :-)
Skicka en kommentar