måndag 18 april 2011
Champagne & Claret
Helgen bjöd på väldigt fint aprilväder med en sol som bara sken, solstolarna på terassen fick avnjutas iallafall under delar av en eftermiddag. Vidare så bjöd helgen två middagar med Champagne & Claret. Den ena middagen åts hemma tillsammans med familjen J, sammanlagt 4 vuxna och 5 barn som provåt i nya köket (som ju faktiskt varit i stort sett klart ett antal veckor nu...). Vi fick plats och alla gillade den lätt improviserade fläskfile i ugn med massa grönsaker, lite korv och halloumi ovanpå. Först så fick de vuxna smaka på Camille Savés Cuvée Prestige NV en blandning av 65% Chard och 35% Pinot från Bouzy. Gott, utvecklat, moget och rätt krämigt. Till maten bjöds en mogen och utvecklad Ch Lafleur-Gazin, Pomerol från toppåret 1998. Sammetsmjuka tanniner, mogna (fortfarande ganska mörka) plommon och korinter och ett långt balanserat avslut - riktigt skön claret! Den andra middagen stod de mycket mat-intresserade grannarna A och EL för. Vi bidrog med vin. Kortfattat kan man säga att maten var helt i förväntad toppklass: gåslever (äpple, valnöt, levain); ostron i två serveringar (naturell med champagne och gräslök; gratinerad med vitlök och persilja); rådjursfile, spetskål med tryffel, ugnspotatis ala hasselbacken; bärsurprise. En middag att minnas! Till detta drack vi: Andre Clouet NV: gyllengul, god, rik och ganska bred. 2004 Camille Savés Millesime: elegant fruktig Chard-dominerad med suverän längd och balans. Faktiskt godare än Cuvée Prestige och sällsynt bra skumpa! Stark rekommendation. Till rådjuret blev det två olika röda. 2000 Ch Beychevelle, Saint-Julien Stor och yppig doft med vinbär, ceder och blyerts. Smaken är stor, lång och hänger ihop perfekt. Harmonin med doften är utmärkt - här finner vi även lite Saint-Julien komplexitet och elegans. Helgens vin för undertecknad (ca 93-94). Förmodligen ganska nära sin mognadstopp nu - även om den säkert håller ganska många år till. 2002 Geyserville, Ridge Ett vin jag sparat till denna middag eftersom jag vet att EL föredrar Zin framför Bdx (fast hon gillade även Beychevelle). Här får vi en fokuserad vinbärsfrukt med sällsynt snygg balans och elegans. Ingen som helst syltighet, utmärkt utvecklad idag (ca 92-93). Båda vinerna smakar alldeles utmärkt till rådjuret, det är bara en smaksak vilket man föredrar, Geyserville tar slut något före Beychevelle. En härlig vårhelg med Champagne & Claret! ¨ PS. Vill även sekondera Frankos utmärkta inlägg om Reclaim the claret
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Ah, hedonistiskt! Men visst är Camille Savés gott! Tror att jag har en flaska 2001 Lafleur-Gazin kvar i källaren, ska tas nu i år är planen.
Camille S kan sina saker. Riktigt bra skumpa för rimliga pengar. Tillsammans med Guy Charlemagne (och lagrad Pierre Peters) mina favoritskumpor. Fast det är klart att man tackar ju inte nej om ngn bjuder en Comtes eller Dom P... men de är sällsynta i mina förråd! 2001 är ju också ett bra år på högra stranden, så en 2001 Lafleur-Gazin bör sitta fint, antingen nu i vår eller i höst! MVH - Vintresserad
Skicka en kommentar