lördag 12 oktober 2013

8 x Brunelli


4 av 8 Brunelli fastnade i mobilkameran
Provning i AuZone med 8 Brunelli från de lyckade årgångarna 2004 till 2007.

2007 Brunello di Montalcino Val di Suga (SB 42302) - 249 kr. En klassiker som funnits på systembolaget i många år. Vi får en verkligt typisk Brunello med bra syra, körsbär, läder, tobak och lite bränt farinsocker (2007 var ett varmt år). En god Brunello att dricka idag - även om det kanske fattas lite stoppning för längre lagring (89)

2006 Quercecchio
En favorit inköpt hos Carlo Merolli för ett par år sedan. Rödare frukt (vinbär, hallon, lingon), mindre trä och tobak. Snygg, linjär och bra längd. Lite örtigt elegant. Gott som 17! Att handla "by the truckload" för den som har möjlighet (90+)

2007 Fattoria Barbi - Brunello di Montalcino (nr 79013)
En historisk producent som nyligen släpptes på bolaget. Mycket traditionell stil med tanniner (lite torra), trä, tobak, läder och en aning starkvin och lite mentol i toppnoterna. Bra längd - men ingen riktig favorit denna kväll. Någon tror på lagring (87)

2005 Vigna Cerbaia
Ett vingårdsvin från liten familjeproducent (inköpt hos Carlo M.). Betydligt mer utveckling på näsan, lite grön balsamico! Fint balanserad eftersmak, men provarna är klart oeniga: 2 tycker vinet är bäst, och 4 att det är sämst. En vattendelare. (86)

2004 Val di Suga
En av provarna nämnde flera gångar att detta kunde vara en Val di Suga med viss utveckling - och det stämde ju! Liksom föregående vin ett annat doftspektra där sekundärtoner av svamp, soja, läder, stall och undervegetation tagit över från frukten. Helheten är i bra balans tycker jag - drick nu ifall du har flaskor. (89-90)

2006 Il Poggione
Mörkare tätare färg och klart mer knuten initialt (alla vinerna hade fått 1,5 timme på karaff). Ett (eller kanske två) snäpp upp i intensitet och kraft - men lite oförlöst ännu. God potential, en av kvällens favoriter (90+)

2006 Donna Olga
Liknande färg och intensitet som föregående vin, men lite modernare stil och lite mer tillgängligt idag. Intresseväckande komplex och kryddig doft. Kvällens vinnare! (92)

2007 Riserva Altesino
Kvällens dyraste vin och högsta Parker-poäng (94 om jag minns rätt). En djup och komplex doft som ändå är klart dominerad av söt frukt (vinbär, slånbär och lite mörka söta körsbär). Blint hade jag inte satt detta i Montalcino (möjligen i Bolgheri, eller en bdx-blend från Veneto). Utan tvekan mycket välgjort och gott, men inte allas tekopp. 2 provare hade det som bäst, och 5 som sämst! (91)

Slutsatser:
  • Årgångarna 2004, 2006 och 2007 är bra. 2005 mer tveksam - men bara ett vin är förstås inget statistiskt underlag
  • I denna klass och stil av viner - så känns 2004 som drickfärdig, och 2007 snart så. 2006 kan lagra ett litet tag till
  • En majoritet av provarna gillade en majoritet av vinerna (men inte nödvändigtvis samma!). Prisnivån får anses klart rimlig i både Sverige och Danmark - vissa av dessa viner kostar nästan dubbelt så mycket i USA (50-80 USD exkl. skatt).
  • Samtliga viner är att betrakta som matviner - tanniner och syrastruktur behöver något att bita i!

 

3 kommentarer:

Joakim sa...

Intressant! Donna Olga får jag nog leta upp, har aldrig hört talas om!

/Joakim

Morten Sletten sa...

Meget interessant artikkel og smaking. Synes selv at Ill Poggione er en bra produsent. Har du prøvd Poggiones Riserva noen gang?

Vintresserad sa...

@Joakim: Donna Olga finns hos vinupplevelser.com (i södra Sverige om jag minns rätt).

@Morten: har tyvärr ej provat Il Poggiones Riserva - men det vore roligt att göra!

MVH - Peter