lördag 6 juli 2013

Uppsamlingsheat

De senaste veckorna har bjudit på en väldigt blandad kompott; allt ifrån enstaka glas på en blåsig terrass till ett par vinösa höjdpunkter, här samlar vi ihop det "göttaste":

2004 Clos Fourtet
Dekadent, nästan fluffig Merlot med lyxiga fat (och en del smörkola). Alldeles väldans gott! Något mer utvecklat än den vi provade i våras i bdx04-horisontalen. Stark rekommendation att dra en kork nu ifall du har fler flaskor. Dock inget för naturvins-talibaner, här finns en hel del ekfat :-)

2004 Ridge Santa Cruz Mountains
Hälldes parallellt med Clos Fourtet, och är nästan lika gott. Det är nog mest en smakfråga. Ett par erfarna bdx-rävar hade väldigt svårt att bestämma sig om detta var bdx eller ej. Alla tummar upp!

En annan kväll smakades och dracks bla:

Selosse Substance (DG 2005)
Rik gul frukt och lite blommig. Precis lagom balans mellan frukt och komplexitet, oerhört gott. Kvällens vin enligt en av fyra runt bordet.

2001 Rien ne va plus (SQN, mest rousanne)
Ännu ett synnerligen rikt och komplext vin. Väldigt svårgissat (trots att R. säger att det har höga parkerpinnar). Efter en lång stund kommer vi fram till roussanne/marsanne. Kalasgott och kul att ha fått prova.

2001 Runrig, Torbreck
R. häller denna tungviktare... som ändå är precis lagom utvecklat och rätt elegant. Väldigt gott! och hyfsat aussie-typiskt. Jag gissar att det är en super-aussie-shiraz från 2002 (inte så illa).

1998 La Mouline, Guigal
Aarrgh - nedrans vad bra detta är. Alla markörer för norra rhone (chark, viol, örter, vitpeppar) och en hel massa elegans! Ultragott helt enkelt (96+ i min bok, särskilt när min gissning var en 98 LaLaLa ;-) Sommarens vin?

Sedan hällde samme R. bla ett maghognyfärgat elixir med mäktig rikedom och sötma som jag sa "dÝquem" på fler gånger än jag orkar räkna... men det var en SQN! (Strawman eller Nobleman... )
 En häftig kväll :-)

Nu är det snart "sommarlov"... vi får se när nästa inlägg kommer. Lev väl till dess!


2 kommentarer:

Joakim sa...

Trevliga buteljer...:-)

Ja, Guigal är (ofta) i en klass för sig - kan fortfarande känna smaken av 88 La Mouline trots att det var någar år sedan.

/Joakim

Red Scream sa...

Hehe, ibland behövs det lite uppsamlingsheat! Och inte dåliga viner... :-) Trevlig sommar!