onsdag 17 juli 2013

La Morra med omnejd

Äntligen kom vi till Piemonte! Efter fem dagar i Finale Ligure nere vid kusten med sol, bad och italienskt turistliv (även en del god mat och intressanta viner - tex det mycket lokala vita Pigato) så styrde vi hyrbilen upp mot byn La Morra i distriktet Langhe, en av de centrala byarna där man gör Barolo. Vår GPS hittar till byn, men inte adressen där vi skall bo "Agriturismo Cascina del Monastero" som visar sig ligga på andra sidan La Morra - faktiskt betydligt närmare en annan central Barolo-by; Castiglione Falletto. Vi bor utmärkt hos den alltid leende Velda och hennes man Beppe (som gör vinet). Att ligga i poolen och se upp över vingårdarna upp mot La Morra som ligger på den högsta "bergsryggen" är verkligen härligt!

Vi äter en massa god mat: Veldas frukostar är överdådiga, försöker hålla igen lite kring lunch, och går "all in" på middagarna. Första kvällen på närliggande (ca 400 m upp igenom vingården) Osteria Veglio, avsmakningsmeny för dryga 40 EUR, en flaska 2006 Mauro Veglio Vigneto Gattera (både vingård och firma ligger precis på andra sidan vägen!) och utsikt över vingårdarna och dalen - livet blir inte så mycket bättre. Vid bordet bredvid sitter en norsk familj som också bor på Cascina Monastero och vi börja prata lite vin och semester, och snart utbyter vi viner att prova (deras 2006 Roagna Langhe Nebbiolo är alldeles utmärkt!). Går hemåt nedför backen i samlad tropp genom vingården och småpratar om de kommande dagarna. Dagarna flyter på i ett lugnt tempo som innehåller bad, utflykter till borgar och slott (Castello Grinzane och Serralunga), en liten stad (Alba) och några vingårdsbesök. Ett par vingårdsbesök:

  • Damilano: ganska stort (men fortfarande familjeägt); proffsigt och bra viner med fin känsla av både Nebbiolo och Barolo. Ett par riktigt bra vingårdsviner (men även ganska höga priser)
  • Cascina Rocca: verkligt trevligt besök hos familjen Molina&Bergadano. Bra viner till vettiga priser. Rekommenderas!
  • Cascina Monastero: Klart bra viner, särskilt vingårdsvinerna Bricco Luciani och Bricco Riund.
En sen och varm eftermiddag på hemvägen från Alba svänger vi in hos Fratelli Revello (ligger på vägen upp till La Morra) och chansar på att de tar emot ett spontanbesök. En vänlig kvinna tittar ut genom fönstret och frågar på engelska om vårt ärende. Vi undrar om det går att prova lite vin? Hon svarar att det går bra, och undrar varifrån vi kommer? "Sweden" svarar vi då - och då brister Paula ut i ett väldigt sympatiskt leende och säger (på svenska) att vi är mycket välkomna! Paula är alltså svenska och gift med en av bröderna Revello! Det blir alldeles särdeles trevligt och roligt, det är ändå betydligt enklare att prata svenska - och särskilt med en person som är så lättsam och trevlig som Paula! Vinerna är också genomgående verkligt bra. De görs på ett modernt sätt (rotofermentorer, relativt kort maceration och franska fat), men mitt intryck är att de ändå smakar ganska traditionellt med höga friska syror och rediga nebba-tanniner. Vingårdsvinerna Giachini, Conca och Rocche dell'Annunziata blir favoriterna här.

3 kommentarer:

Red Scream sa...

Låter superskönt! Kul med Fratelli Revello!

Anonym sa...

Några rekommendationer/tips gällande rivieran? Byar värda att besöka? Agriturismos att bo på?

Vintresserad sa...

Vi tyckte att Finale Ligure, Finale Borgo, Varigotti och Spotorna alla var trevliga små städer/byar vid Rivieran. Dock inga Agriturismos här. MVH - Vintresserad