söndag 5 september 2010

Bordeaux 2009 - dump med noteringar

Här följer nu en dump av provningsnoteringar. Inte särskilt festligt varken att skriva eller läsa, men bra för det egna minnet av provningen.

Ch Angelus 2007
Mkt fat o kafferost kalasgott, bara en aningen tunn frukt avslöjar årgången 92+

2009
Jodå, detta kommer att gå att dricka! Inte lika opulent frukt som vissa andra 2009or – men kraft så det räcker. 07an är faktiskt attraktivare idag, men sannolikt inte om fem år. 93+? Lite väl extraherad / brända toner?

Beychevelle 2003
Omedelbart god och öppen doft, med söt frukt och orientalisk kryddlåda. Good stuff! Men kostar en hel del... 92+

2007 – Lite tunn frukt (typisk 07a) men ändå hyfsad balans syra, frukt och tanniner.

2009 – Ung och lite knuten, stram men ändå en hel del polerad 09e frukt och struktur. Bra framtid. 92+?

Branaire Ducru 2006
Först lite knuten, ganska mycket struktur (också rätt typisk 06a) med frukten i bakgrunden idag. Öppnar efter en stund – kommer att bli en klassisk och nog rätt så långlivad Branaire. 90-92?

2009
Primär 09e-frukt med skön aromatik, polerade tanniner, bra struktur och syra och en riktigt bra längd. Kommer att bli riktigt bra! 92-95.

Canon La Gaffelière 2007
Mycket bra för en 07a, modernt och kompetent vinmakande. Frukten är bra, precis på rätt sida om gränsen till överextraktion. 89-90.

2009
Mörk frukt, mörk choklad. Verkligt bra modern StEmilion. Lite strömlinjeföromad, bra längd o balans. 91-94

Clos de l'Oratoire 2007
Rätt bra koncentration för en 07a, nästan drickklar idag. Modern, lite chokladig.89+

2009
Blåbär i doften, bra frukt, lång, blåbären återkommer med choklad och fina tanniner. Bra vin – ändå inte riktigt min grej 90+

Guiraud 2007
Bra tryck i frukt och syra, man kan ana komplexitet och botrytis. Bra framtid! Kvällens Sauternes.

Cantemerle 2007
Tillgänglig, öppen bra balans att dricka rätt snart 88+
2009
Knuten, öppnar efter en liten stund, kommer att bli mkt bra. Struktur o tannin – ändå inte odrickbar idag. 90-91+?

Chasse Spleen 2007
Rätt ung, lite grön doft, helt OK att dricka snart 86-87
2009
Öppen doft, enormt grepp i tanninerna (inte lika välpolerade som andra) – kommer att bli ett häftigt vin 89-91+?

Camensac 2002
Öppen, tillgänglig, god, ganska lätt. Lite träig, men rätt utvecklat matvin. 86-88? (Till mat och för den som gillar utvecklad Bordeaux)
2009
Elegant doft, mkt bättre frukt än 02an, kommer också att bli bra, men aningen rustik 90?

Clerc Milon 2006
Bra, trevlig balans och faktiskt nästan drickbar idag. Inte så hårda tanniner som vissa 06or, mkt gott, vinbärsfrukt o piptobak, utvecklas i glaset redan idag 91-92

2009 Jodå, det kommer att bli gott! Igen den ganska uppenbara o läckra 09e-Medoc-cabernet-frukten med polerade tanniner, struktur och längd 92+

Dme de Chevalier rouge 2004
God, utvecklad doft m fat o kafferost, matvin med syra och tanninstruktur 90
2009
Elegant, öppen doft, en del ek. Verkligt bra finpolerade tanniner med struktur och längd 92+
DC 2009 Blanc
Superbra, som vanligt, otroligt fräsch frukt med aprikoser och citrus från himmelen. Stark ”vill ha känsla” och Mkt svårspottat… 94+

Destieux 2006
Kalasgod (som vanligt) kryddig, lite egen karaktär m redig struktur för en StEmilion 90+
2009
Också bra, men jag upplever att 06an är i stort sett lika bra. 90+?

La Clémence 2004
God med härlig utveckling (lätt stallig, läder) och komplexitet. Ett eget uttryck, med mognade mörka plommon. Ett vin som egentligen behöver mycket längre tid än tre-fyra minuter på en sådan här massprovning. Nästan drickfärdigt 91+
2009
Rätt bra, men något lite knas i doften omöjliggör en ordentlig bedömning.

Du Tertre 2006
Bra tryck i frukten, inte så kantig, en bra 06a. Rödbärig och redan lite tobak. Påminner en aning om Clerc-Milon 90+?
2009
Bra och stabil 09a. 90+

Gazin 1999
Klart med transparent färg och komplex doft med Merlot-plommon-frukt, stall och läder. En utvecklad, elegant och mogen Pomerol. Mycket gott idag! 91-93

2009
Riktigt skön doft, ganska lik många andra 09or med purpurfärgad primärfrukt av hög kvalitet och superpolerade tanniner - mkt bra! 93+

Giscours 2009
Bra, men hamnar lite i bakvattnet av LP09 som provas parallellt 92+

Haut Bages Libéral 2004
Bra klassiskt läskande matvin från vänstra stranden med syra och tanniner i förgrunden, frukten lite i bakgrunden. Lite mer tid på rygg skadar nog inte. 88-89.
2009
Tät Pauillac-frukt och mycket struktur… blir nog bra 90+?

Ferriere 2007
Bra frukt, ek o kraft för en 2007a, behöver m tid 88+
2009
Kommer att bli bra, men lite knuten idag. Inte så yppig 09e frukt som vissa andra, mer struktur o kraft 90+ ?

Haut Bailly 2007
Tät purpurröd färg, riktigt bra doft, och en mycket bra smak med frukt o balans. En av de bästa 2007orna 91+
Etfer 09an märks att 07an är klart lättare, mindre koncentration.
2009
Uppenbar och yppig lila frukt, mkt gott redan idag. Fruktdrivet utan att ha blivit en bomb.

Labégorce 2007
Inte så dumt… rätt bra frukt, balans, syra, lite tobak 89+
2009
Kommer att bli bra, förhållandevis rimligt prissatt.

Latour Martillac rouge
2006 och 2009 är helt OK, men har lite tuff konkurrens denna dag 86-89

Lagrange
Både 2006 och 2009 är ”good St Julien stuff” utan att direkt lysa. Leoville-Poyferre och Montrose på nästkommande bord lyser...

Leoville Poyferré 2006
Bra, men inte helt enkelt att prova idag. Kraftig St Julien med svartvinbär, kafferost och cigarrlåda. Komplexiteten kan anas i doften, men strukturen i smaken är rätt tuff. Behöver mer tid, kommer att bli bra 92++?

2009
Först knuten, men sedan – oj! Wow, vilken härligt yppig frukt, finpolerade tanniner o längd. Lite som en riktigt bra 2007 Ch9 med mer struktur och mindre alkohol. Allt man kan önska? 95+ Svårspottat trots sin ungdom-

Montrose 2000
Börjar öppna sig efter 10 år, 2000 är ju en årgång med rejäl struktur. Här avslöjar doften skön utveckling och en verklig komplexitet. Harmoniskt, klassigt och otroligt gott (även om man bortser från slott o år) Mat och Tanninrikt, javisst. En skam att spotta 94-96+
2009
Yppig, tillgänglig, lyxig Medoc-Cabernet-purpurfrukt. Häftig i lättgillad stil – ändå med kraft, syra, struktur och superpolerade tanniner för en mansålder på flaska. Mineraler och klass. Jag får faktiskt lite vibbar av Napa-Cab när den är riktigt bra. Bäst ikväll!? 95-98+ Provad 2 ggr med konsekventa noteringar.

Phélan Ségur 2004
Bra, kryddig, lite ceder, utvecklad och drickfärdig, bra matvin idag. 89
2009
Mer färg o frukt, riktigt bra Medoc-vin för OK pengar

Pichon Baron 2006
Bra struktur o kraft, ganska elegant för en 06a, svartvinbär, mineral och blyertspenna. Man kan börja ana viss utveckling, men 06-anninerna sätter in mot slutet 91-92

Suduiraut 2006
Gott med skön kraft och söt frukt, möjligen fattas lite syra och komplexitet (som dock gissningsvis kommer med mer tid på rygg) 89-91

Pontet Canet 2002
Dagens första rödbäriga vin, gott, medelfylligt med bra grepp i tanninerna. En bra 02a 89+
2009
Ett helt annat vin än 02an, med en otroligt tät, nästan djuriskt kraftig frukt och ett grymt grepp i tanninerna, kommer att bli kanon. 94++

Smith Haut Lafitte rouge 2007
Bra, lite ekig och aning grön, frukten klarar det men ingen marginal. Ganska lätt, mer syra än tannin o strukur. 89+
2009
Bra, men inte lika uppenbart opulent som några andra. Liten överextraktion? Kommer säkert gå fint att dricka ändå, men kanske inte mitt val bland nollniorna. 91-92?

SHL blanc 2008
Ljus färg, stor doft av Sauvignon Blanc (krusbär, hyacinter) Rejäl syra. Mkt bra. 90+?

Talbot 2005
Bra struktur och frukt, tanniner förstås. Håller ihop mkt bra ”one for the long haul” 90+
2009
Den uppenbara-09-Medoc-Cabernet-frukten igen. Mkt bra; kommer att bli kalas. 92-93+. Måste nog inte lagras en evighet heller.

Troplong Mondot 2006
Mycket bra doft med lakrits, röda bär, tät och lång smak, mörk choklad. Inget vin man skojar bort i första taget, seriös StEmilion. 92-93

Inga kommentarer: