tisdag 7 juli 2009

På landet

På landet ska livet vara lite mer tillbakalutat, och mat&dryck anpassad därefter. Riktigt så tillbakalutat blir det inte hos G&Es farmor&farfar där vi är 5-6 vuxna och 4 barn mellan 7 månader och 6 år. Vi vill ändå dricka drickbara viner och inte retardera till BiB. Här är därför korta noteringar ur minnet från senaste tiden på landet

2007 A.Christmann Riesling, Pfalz

Ganska rik gul-grön färg. Härlig, stor, ung, Rieslingdoft med lime och citrus. Smaken är rik med fin citrusfrukt, bra syror och bra längd. Helt enkelt utmärkt både som aperitif och till mat. Sällsynt bra för 115 kr och därmed husets vita i dagsläget.


2003 Hautes Côtes de Nuits, H&G Remoriquet

Tredje flaskan av denna bruks-bourgogne, och jag tror att denna är den bästa hittills. Färgen är ganska tät och mörkt röd med lite bruna reflexer. Doften är medelstor och ganska innehållsrik. Smaken är fyllig för att vara bourgogne med viss mörk frukt (även lite mer typiska röda bär) och en rätt bra komplexitet. Gott, även om farfar som gillar mogna fransoser inte är så imponerad. Han gillar nog egentligen mest bara mogen Bordeaux...


2000 Simposio, Angelini

Detta är firma Angelinis topp-Vino Nobile di Montepulciano och därmed så har vi en del förväntningar, även om vinet inte var särskilt dyrt (inköpt på SB för ca 160 kr ca 2005 skulle jag tro). Färgen är mörkt röd med tydlig tegel i kanten, doften är stor och klart mogen med starkvinston och en massa orientaliska kryddor (och även lite julmust!). Smaken är rätt stor, mogen och mycket komplex. Tanninerna är lite torra, medelkorniga och en aning träiga vilket drar ned intrycket lite, annars ett gott och intressant vin.


2002 Hollick Cabernet (85%) & Merlot (15%), Coonawarra

Här har vi just inga förväntningar, en ensam okänd flaska köpt på SB för en 2-4 år sedan, priset var ca 120-150 kr. Färgen är lite lättare och rödare än de andra vinerna, doften är mycket lovande! Fin röd ren frukt med viss komplexitet som för tankarna till mognande St Emilion. Smaken håller samma linje som doften med mycket ren frukt, bra syra och ganska snälla tanniner. Ett riktigt bra vin faktiskt, stark rekommendation!

6 kommentarer:

Winepunker sa...

Kul att du gillade Hollick, normalt pålitlig i de flesta priskategorier. Bäst är deras (idiotiskt namngivna) "Ravenswood" Cabernet Sauvignon, en lätt Napa-inspirerad sak med bra karaktär av Terra Rossa, bra år blir den riktigt lyckad med massor av nyrostat kaffe och strålande finkorniga tanniner.

Vintresserad sa...

Hej Punkarn, vet du om Hollick går att få tag på i Sverige? Sökte runt lite men hittade ingen importör. "Ravenswooden" låter som ett vin att prova. Har även funderingar på den "Parker Estate First Growth" som du var på häromdagen; även det är ju ett ganska kul namn ;-)
Om du skulle rangordna aussie-cabs för mellan 2 och 400 kr; hur ser den ordningen ut? och hur står sig Craggy Ranges Sophia (även om den är mest Merlot)?

Winepunker sa...

Jag köpte alla mina Hollick på Bolis, men det var några år sedan. Jag minns inte vem som var importör tyvärr.

Cab från OZ är jag lite kluven till, många viner håller inte samma klass som motsvarande Shiraz (eller Shiraz + Cab som kanske blir allra bäst). En del bra finns dock, även om det är aningen tunnsått i mellanprissegmentet. Dessa (i det närmaste) syrahfria cabbar har i alla fall berett mig mycket nöje genom åren:

Lindemans Limestone Ridge
Lindemans Pyrus
Cullen Diana Madeline
Voyager Estate
Tapanappa Whalebone Vineyard
Vasse Felix Heytesbury
Delatite Devil's River
Hollick Ravenswood
Parker Rerra Rossa First Growth

Det finns säker fler som jag inte kommer på just nu, dessutom en hel del kul i övre prissegmentet, men det är en annan historia.

Sophia står sig nog ganska bra (den står sig ju stadigt mot det mesta), men sanningen att säga har jag lite för lite erfarenhet av just Craggy Range (jag provar allt som kommer i min väg, men jag har inte format mig en entydig bild ännu).

Skall jag sätta upp något från Kiwiland att matcha laget ovan blir det isf. 'Tom', (http://www.churchroad.co.nz/), magnifik (fast den är nog dyrare än 400:- idag tyvärr)!

Anonym sa...

Simposion är mycket fin. Vi testade en två års lagrad mot en cadi pi an och nästan alla föredrog simposion, tror den är som bäst efter 1-3 år. väldigt fin frukt som kommer bort med för lång lagring.

Winepunker sa...

Givetvis skall det inte vara Lindemans Limestone Ridge utan Lindemans St. George. Limestone Ridge är ju en blandning av Shiraz & Cab.

Vintresserad sa...

Hej WP - tack for bra tips. Jag har provat ett par av dem och de är bra.

Hej Anonym - intressant att läsa om Simposion. Tror inte jag har nagra kvar for fler test.