fredag 21 november 2014

2010 Bel Villa, Red Mountain

Till hemgjorda hamburgare drar jag korken på en Syrah från Red Mountain i Washington state.

Tät mörk-röd-nästan-svart färg hela vägen ut i kanten.
Doften utvecklas fint.
Smaken är till en början lite väl syra-dominerad, helt klart inget "prat-vin". Efter ett par timmar i karaff så börjar balansen infinna sig med skönt sval och ändå intensiv syrah-frukt, rediga syror, check på många druv-markörer (chark, rök, lite violpastill, tapenade). Klart gott (89 idag, potential uppåt 92 skulle jag gissa). Blint hade jag varit i norra rhone alla dar i veckan.
 

lördag 1 november 2014

2004 Ch Magdeleine, St Emilion GCC

Gaahhh! Så elegant är kvällens vin!

Jag vet, man ska inte skriva bloggposter med vinet i blodet. Men ibland går det inte att invänta sans och nykterhet - detta är bara så himla gott. Själva definitionen av old-school St Emilion med en perfekt avvägd blandning av plommon, korinter, en gnutta tobak och sötlakrits. Elegans, längd och balans. Ingen tyngd, bara frukt och struktur i harmoni. Syra snarare än tannin. Skyhög matvänlighet (pulled beef på eko-högrev) och drickbarhet från himlen. Inte 100 RP på egen hand, men till maten bra nära. Vilken tur att jag har en flaska kvar!

tisdag 14 oktober 2014

Varning för Lagena-kartonger!

Botten gick ur när jag skulle (varsamt) lyfta upp den! Sorg när jag sedan plockade upp 4 trasiga flaskor, varav en äldre, svår att ersätta, topp-riesling Heiligenstein från 2005. 😞


söndag 12 oktober 2014

1964 St Emilion

Jag har lärt känna många väldigt trevliga och generösa människor i vinvärlden. En av dem är Barolista (eller Joakim som han egentligen heter). Joakim har haft vin&mat som en passion under många år, och dessutom samlat kunskap om äldre viner som inte är lätta att få tag på. I slutet av sommaren fick jag en fråga om jag ville vara med på denna 1964 St Emilion middag. Svaret var självklart "ja tack, det vill jag väldigt gärna"!
 
Vi inleder med lite anklever och 1964 Blason de France från Perrier Jouet. Vinet är vid liv, gott och spännande och den sannolikt äldsta champagne jag provat
 
Sedan första flighten (alla viner är altså 1964 St Emilion Grand Cru Classe) som serveras med en kalvbrässterrin:
 
Cadet-Piola
Mycket klassisk fullt mogen bdx-typisk doft, men aningen torr och lite bitter (jod, salmiak, sherry) eftersmak. Gott ändå (87)
 
La Dominique
Mogen och komplex, doft och smak hänger fint ihop, utvecklas bra i glaset (kaffe, lite stål). Gott (89)!
 
Grand Mayne
Lite brunare i kanten och inledningsvis en något trött doft, men smaken är bra från start. Utvecklas starkt i glaset och är mot slutet flightens bästa vin med härligt mogen och söt frukt (lakrits och toffee), håller ihop mycket fint (92)!
 
Till den andra flighten serverar Joakim en ljuvlig kantarell-risotto med hyvlad parmesan. I glasen får vi:
 
l'Arrosse
Ahh, väldigt gott redan från början! Betydligt mer djup och tryck i frukten. Komplex och ändå perfekt balans. Flirtig och charmig. Helt enkelt jättegott och väldigt svårspottat (94)!
 
Pavie-Decesse
Annorlunda än l'Arrosse, men i princip lika bra. Intakt frukt, väldigt gott och också mycket svårt att spotta (94)!
 
Troplong-Mondot
Klart lättare en de två andra vinerna i flighten, tydlig blomvatten-karaktär. Gott (89)! 
 
Den tredje flighten består av två viner och några små, väldigt goda korvar som tilltugg:
 
Ausone
En väldigt komplex upplevelse. Vi hittar allt från blåbär, mogna plommon, rökt korv till julkryddor! Det är nog kvällens mest komplexa vin, och ett av de godaste. En upplevelse att minnas (95)!
 
Cheval Blanc
Inleder lite blygt, men utvecklas hela kvällen i glaset. Perfekt balans, skön frukt, härlig lakrits och god kola. Kryddbod. Kvällens vin för de flesta (96) wow!
 
Vi får reflektera lite runt bordet kring viner och vinupplevelser medan Joakim förbereder sista rödvinsflighten som ackompanjeras av en underbar smördegsinbakad lammfile med tryfferade morötter:
 
Beauséjour (Duffau-Lagarrosse)
Vinet visar upp den stora variation man ändå kan få med ett så pass specfikt tema - här får vi typisk mogen röd St Emilion, denna gång med lite sköna rotsaker i smak och doft. Utvecklas fint i glaset, gott och matvänligt (91).
 
Belair
Denna är köttig, maffig och ganska rökig. Blint hade jag aldrig landat i St Emilion (vi spekulerar lite i om vinet möjligen är förstärkt med vin från Norra Rhone). Häftigt och kul att prova, men inte riktigt mitt vin denna härliga kväll.
 
Figeac
Inleder diskret och öppnar sedan upp med lite svamp och te. Mer tryck och härlig munkänsla, väldigt gott tycker jag (men alla håller inte med) - toppen till maten (92-93)!
 
Pavie
Här är vi mer överens om att detta är flightens godaste vin! Nästan burgundiskt elegant och samtidigt väldigt St Emilion! Ett vin jag önskar att få dricka igen (94-95)!
 
Vi är nu verkligt mätta och belåtna, när Joakim kommer med två karaffer med mörkt bärnstensfärgat innehåll - Bual 1964 från Blandys resp. Justino Henriques. Båda är häftiga, utvecklade och väldigt goda. Jag upplever att Blandys har högre syra och något mer "tryck", de mer erfarna Madeira-rävarna runt bordet instämmer och tycker den är "knappt mogen" :-)
 
Ett stort och varmt tack till Joakim för denna magnifika 1964 St Emilion-middag!
 

fredag 10 oktober 2014

2010 Ch Ducluzeau, Listrac

2010 är ju en finfin årgång på många ställen i Europa, och definitivt så i Bordeaux. Kanske inte riktigt lika homogen som 2009, men åandrasidan ofta med lite bättre syra-struktur. Många viner från 2010 är långlagringsprojekt. Har provat några stycken den senaste tiden, och ofta har Pomerol-viner stått ut från mängden - tex Ch Beauregard och Ch Le Moulin.

Kvällens vin är dock från Listrac, men görs av (huvudsakligen) samma team som gör topp-vinet Ch Ducru-Beaucaillou. Prislappen är dock en helt annan (Ducru 2009 och 2010 landar på fel sida två skära...). Listrac är en inlandskommun vars viner (förr) ofta var både rustika och lite kantiga. Med varmare/bättre årgångar och bättre vinmakande så blir resultatet betydligt roligare. Karaffering ca 1 tim före servering. Lovande doft direkt ur karaffen. I glaset blir det ännu bättre: härlig röd färg, fin klassisk ung Bordeaux-näsa och framförallt en verkligt skön munkänsla med lysande god primärfrukt och en fin syra. Nivån i karaffen sjunker (oroväckande) fort. Ska man anmärka på något, så är det en gnutta eldighet i slutet (14%) och att eftersmaken kanske är lite kort. För 179 kr på SB kan man inte begära mer, jag kommer att fylla på förråden!

fredag 26 september 2014

Brukschianti


Till fredagens italienska kycklingpasta vill jag ha ett trevligt glas med tydlig italiensk touch. 2010 är ju en bra årgång i många europeiska regioner, och även i Chianti. Markisen Mazzei har dragit ned på sin lite yviga fathantering, så förutsättningarna är goda. Skulle självfallet fått en vända i karaff, men det hinner man inte alltid med en fredag när ungarna är hungriga utan det blir pop'n'pour. En mörkt granatröd, fin färg. Medelstor doft av italienskt rödvin (lite kryddor, nypon, röda vinbär). I munnen är det fint balanserat med alla mätare omkring kl 8 - härlig rödfrukt, mycket bra syra och rediga, snygga tanniner. Tomatpure, körsbärskärnor, svart te. Precis det man vill ha i sin Chianti! Klar rekommendation och mycket bra att det finns på halvflaska, perfekt brukschianti för singelfarsan!

fredag 12 september 2014

Tillvänjning

Fredagspizza för mig och ungarna. Letar efter lämplig flaska att påbörja ikväll och avsluta imorgon, det blir en 2010 Ch Reysson, Haut-Medoc. Hyfsad bruks-bordeaux från toppårgång borde funka. Det gör det, men bara sådär. Tät mörk färg, ganska innehållsrik doft med mörka bär och kafferost. Får samma (goda) mörka bär och kaffe i munnen, tillsammans med fint avrundade tanniner och en hyfsat lång smak. Vilka är då problemen? Jo, två stycken:
1. Syra-strukturen är lite vek - det är helt enkelt lite för inställsamt, extraherat och alkoholvarmt. En klunk är gott, men fräschören saknas. OK vin för den som vill uppnå ett rus (14,5%) men inte för oss som vill känna oss piggare efter två glas.
2. Tillvänjning. Senaste veckan har innehållet WineFinders Bdx13-provning med många bra viner, en fullkomligt episk AG Chefs Table med bla Krug GC på magnum, Kongsgaard The Judge (osannolikt bra!), 2006 Tertre Roteboeuf, 1990 Climens och ett flertal andra kanonviner. Sedan en provning i tisdags med 6 st. "super seconds" från 2007, som alla smakade riktigt bra idag med en helt annan elegans än kvällens Cru Bourgeois.

Jag får fundera på vilka lärdomar man kan dra av detta...

söndag 7 september 2014

Bordeaux 2013 med WineFinder

Vi kan säga det med en gång, 2013 är ingen toppårgång i stil med den yppiga 2009 eller klassiska 2010. Det visste ni nog redan. Ni vet också att i heterogena årgångar så behöver man antingen mer kunskap (om producenter, lokala förhållanden, vem som varit lyckosam med beskärning och skördedatum etc.) eller prova vinet innan man köper. I en årgång som 2009 kan man köpa det mesta ”på chans” – och det är oftast bra, men inte 2013 (eller 2011 eller 2012 heller för den delen). Mer om det senare. Det är därför jag tycker det är så väldigt bra att WineFinder och Beyerman gör sig mödan att locka hit 36 av de bättre slotten/producenterna så att vi får möjligheten att just prova vinerna före köp. Vädret, och framförallt blomningen var inte bra 2013. Det blev även en del röta i vingårdarna. Detta innebar att framförallt Merlot drabbades hårt, jag pratade med en ägare från högra stranden som buteljerar klart mindre än hälften av ett normalt år. Många slott på vänstra stranden har högre andel Cabernet Sauvignon i ”slutblenden” än vad som är planterat i vingården. Även en del mer Petit Verdot, vilket jag uppskattar pga. den ökade komplexitet det ger. Prisbilden för 2013 ser dock ganska attraktiv ut, med prissänkningar på 10-30% jmf med 2010. Åandrasidan så har även en del 2010-priser sänkts, så det finns vissa möjligheter handla viner från den toppårgången. För mer info om prisutveckling på Bordeaux så hänvisar jag till:



 Min syn på de senaste årgångarna (med den vanliga brasklappen att årgångsgeneralisering egentligen är högst tveksamt…)

2013: Dålig blomning, mycket liten skörd, inte så bra Merlot. Ganska rimliga priser – prova först!

2012: Ojämnt, men lite lättare årgång som bitvis gett ganska charmiga och matvänliga viner. Kommer att vara drickbara före 2010.

2011: Senaste årgången som finns buteljerad. Lite knepig att prova i dagsläget, inte så charmig.

2010: Överlag väldigt bra, har nog inte provat ett enda ”dåligt vin” från 2010

2009: Jodå, så yppig, rund och modern som farbror Parker sagt. Sannolikt det närmaste vi kommer 1982. Förmodligen svårt vanebildande för alla som uppskattar modern Bdx.

2008: En blandad årgång som nu börjar öppna upp, kan bli riktigt trevlig i en medelfyllig och matvänlig stil.

2007: Alla viner är i stort sett färdiga att dricka, helt ok mat & restaurantviner, med ett fåtal toppar.

2006: Det mesta från högra stranden går fint att dricka nu, och även vissa från vänstra börjar öppna upp skönt (t.ex. Clerc Milon)

2005: Ett par viner fanns med, alla riktigt bra - så hajpen kring 2005 känns motiverad, och de börjar komma ur tunneln - dags att prova lite fler nollfemmor!


Här följer nu korta noteringar på en del av vinerna:
 

Moulis:

Château Chasse-Spleen, 2008 & 2013 – båda hyfsade, men generellt så tycker jag att Chasse-Spleen behöver lite varmare årgång och mer lagringstid.
 

Margaux:

Château Durfort Vivens, 1998 & 2013
Båda är utmärkta! Lite tightare och mer linjär stil än Ferriere.

Château Ferrière, 1996 & 2013
1996 är (förstås) väldigt kul att prova, utmärkt vänstra-stranden vin med viss utveckling. 2013 är lovande – med lite rundare tanniner och tillgänglig än Durfort Vivens.

Château Lascombes, 2010 & 2013
Båda bra, förstås. 2010 visar på årgångens storhet. Tyvärr matchande prislapp. 2013 kostar ungefär hälften! Och är nästan lika bra…

Château du Tertre, 2006 & 2013
Båda bra, men särskilt 2006 är trevlig nu. 2013 lite mer svårbedömd.

Château d’Issan, 2008 & 2013
Båda utmärkta, nya ägares höjda ambitioner märks tydligt och man har lyckats bra i båda dessa ”svåra” årgångar.


Saint-Julien:
 
Château Beychevelle, 2009 & 2013
Bra, utan att utmärka sig. Har blivit lite väl dyra, bl.a. pga. efterfrågan från Kina.


Château Branaire Ducru, 2007 & 2013
Båda är utmärkta i den lite lättare Branaire-stilen. Typisk Saint-Julien med lite apelsinkrokant. 2013 är rimligt prissatt.

Château Léoville Poyferré, 2007 & 2013
Här är (som vanligt) en av dessa provningars toppar. 2007 är (liksom förra året) en av de allra bästa 2007orna, rikare, fylligare och komplexare. Utmärkt att dricka idag! 2013 är lovande!

Château Talbot, 2011 & 2013
Jag gillar Talbot, men upplevde varken 2011 eller 2013 som så intressanta. Avvakta (eller köp bättre årgångar – 2009 lär vara utmärkt!)
 
Pauillac:

Château Clerc-Milon, 2006 & 2013
Bra, som alltid J

Château Haut Bages Libéral, 2010 & 2013
Klart bra, särskilt 2010 (förstås), även om detta slott inte når upp till de högsta höjderna i Pauillac. Prisnivån på 2013 (ca 300 kr) är rimlig.
 

Château Pichon-Longueville Comtesse, 2006 & 2013
Det var tyvärr rätt fullt runt detta bord mest hela tiden…

Château Pichon-Longueville Baron, 2005 & 2013
Ahh! 2005 är ett av denna provnings allra bästa viner med utmärkt längd och balans. Grattis till dig som köpt! 2013 är bra, men lite svårbedömd. Bör finnas resurser och tillräckliga mängder Cabernet för att göra att bra vin och prisnivån är rimlig för Pichon.

Jag saknade förstås Pontet Canet och Montrose, de har numer sådan status och efterfrågan att de inte behöver resa runt antar jag.


Pessac-Léognan:

Château Carmes Haut Brion, 2010 & 2013
Ovanligt hög andel Cabernet Franc i vingården ger viner som är lite mer tillgängliga och finlemmade från början. Båda är bra. Nya ägare höjer ambitionsnivån.


Château Haut-Bailly, 2007 & 2013
Liksom Leoville-Poyferre ett väldigt pålitligt slott. Båda vinerna var mycket bra i år (liksom föregående år). 2007 är utmärkt att dricka nu. 2013 rimligt pris.

 
Château Latour-Martillac red, 2006 & 2013
Relativt stor andel Merlot i 2006 har gett fina runda tanniner och bra drickbarhet nu. Mer Petit Verdot i 2013 ger kryddor och komplexitet. Kul att prova sida-vid-sida! Båda är bra utan att utmärka sig.


Château Latour-Martillac white, 2011 & 2013
Jag började provningen med dessa, då 2013 är (ännu) ett bra år för vit torr Bordeaux med höga syror och bra mognad i både Sauvignon och Semillon. 2011 är lite rikare och fetare, medan 2013 är mer syra och fräschör. Båda bra, jag föredrar 2011 idag, som faktiskt även är några kronor billigare.

Château Smith Haut Lafitte red, 2011 & 2013
Båda bra, men jag tycker ekfaten märks lite väl mycket.

Château Smith Haut Lafitte white, 2012
SHL gör ett häftigt vitt med mycket av allt. Utan tvekan ett av de bästa vita från Bordeaux i sin stil. 2012 är inget undantag.


Domaine de Chevalier red, 2005 & 2013
Jag gillar i stort sett alltid Dom.Chevalier, både de röda och vita. Denna 2005 är helt utmärkt och börjar öppna upp, men har ett långt liv framför sig. 2013 blir också bra och klart rimligt pris!


Domaine de Chevalier white, 2013
Min vita favorit idag (liksom i stort sett alla sådana här provningar tidigare!). Faten märks inte alls (tex jmf med SHL) utan bara lite lagom tropisk Sauvignon-frukt, syra och balans. Tyvärr mycket liten skörd och därmed högt pris.
 

Saint-Emilion:

Château Destieux, 2008 & 2013
2008 är utmärkt! 2013 inte alls lika bra…
 

Pomerol:

Château Beauregard, 2010 & 2013
2010 är kalasgod! 2013 är ”ok…”

Château La Clémence, 2002 & 2013
2002 är utmärkt, särskilt givet det f.ö ganska dåliga året. 2013 är ”ok…”

Château Petit-Village, 2009
Mycket bra i typisk nollnie-stil: yppig och inbjudande!


Avslutningsvis lite Sauternes:
 
Château Coutet, 2010 & 2013
Båda alldeles utmärkta, 2010 ett litet snäpp bättre. Här talar priset för 2013.

Jag hann tyvärr inte med 2005 Château Suduiraut, som annars är ett toppvin i typisk Suduiraut-stil med rik och söt frukt, botrytis och saffran.

Ett stort tack till WineFinder och Beyerman för möjligheten att prova dessa fina viner, särskilt viktigt med en årgång som 2013! Jag ser redan fram emot nästa år!

söndag 27 juli 2014

Högtryck & 2 x '61 bdx

Det är årets varmaste dag och vi samlas 8 mat&vin-nördar hemma hos G.B som bor 5tr upp med vidsträckt utsikt i Bromma. På balkongen fläktar det lite grand när första skumpan poppas. Det visar sig vara en Henriot 1998 rose - god och en bra inledning med kock-Johans fina anklevermousse-toast. Sedan följer en mycket väl komponerad kväll med flighter om fyra viner - och en maträtt till. Allting smakar fantastiskt bra (en stor sked med tacksamhet till kock-Johan och assisterande M!). Vinerna är på toppnivå, här är kommer några exempel:
1999 Comtes Champagne - lysande bra nu med typisk gul stenfrukt, kafferost och längd
1996 Dompan - ung, lång och fortfarande syra- och fruktdriven
1988 Henriot Enchantelurs - osannolikt ung 26-åring!
1985 Krug - stor, rik, torkad frukt&nötter, utvecklad och väldigt god till maten

2010 Corton-Charlemagne, Lucien Le Moine - grymt rik vit bourgogne. Mycket fat - men frukten står pall!
2007 Batard-Montrachet, Fontaine-Gagnard - oerhört gott! Kanske den bästa vita bg jag druckit... Perfekt drickmogen idag!

2009 Echezaux, Jadot - mörk körsbärfrukt, rik, ganska modernt uttryck. Utvecklas mycket i glaset och blir alltmer elegant röd bg. Toppklass igen!
2011 Clos de Beze, Chambertin, Grouffier - kryddig, rik, lite stjälkiga toner - häftig - men kommer vara ännu bättre om ett par år. Lite barnarov.
2011 Domaine de la Cote "Blommsfield" - härligt ren och charmig Pinot-frukt! Det lättaste vinet i denna flight att bara klunka i sig. Sannolikt svårt beroendeframkallande...
2008 Charmes-Chambertin, Armand Rousseau - flytande, superelegant och transparent jordgubbselixir.

2002 Dominus - svårplacerad, men väldigt god! Gissningarna svänger mellan Bdx och Napa. Precis som de skall med Dominus!
2002 Mouton - här är det ingen tvekan, we're back in home country! Ultraklassisk Medoc med lagom mörk frukt och sköna kryddtoner av exotisk kryddlåda och träslag.

Sedan kommer vinerna som faktiskt får tiden att gå lite långsammare, två underbara viner från 1961:
Ch Siran är utvecklad, söt och rödfruktig. Förvånande pigg och god.
Ch Haut-Bailly är helt enkelt själva sinnebilden av Bordeaux. Det är bara så gott. Helt ospottbart!
 

Efter det följer några goda söta... men nu är anteckningarna slut! Stort Tack till alla (särskilt G.B, kock-Johan och M. förstås!) för en verkligt magisk högtrycks-kväll!

lördag 7 juni 2014

2005 Ch Bibian

Lagom utvecklat idag med bra tanninsnörp, men tillräckligt med mogen frukt! Kalasgott och starkt överpresterande jmf med modest inköpskostnad. Man vill bara ha en slurk till, och en till ...

söndag 25 maj 2014

"Pain" kommer ändå (fritt Michael Södermalm)

Någon gång längre fram kanske jag berättar hela historien, även om den varken är särskilt unik eller viktig i sig. Även om jag inte är någon historieberättare. Vi får se. Just nu räcker det med att konstatera att "Smärta och sorg (=pain) drabbar de flesta förr eller senare". Det har varit en särdeles jobbig vår, och det är långt ifrån klart ännu. Och så kommer det vardagsbekymmer ovanpå det (förkylningar, risk för kamrems-brott mm). Det har funnits en del ljuspunkter också - Robs episka middagar, Krug-provning och Bordeaux-resa för att nämna tre. Förhoppningsvis återvänder inspiration att blogga längre fram. Vill gärna skriva något om de härliga besöken på Grand-Puy-Lacoste, Leoville-Poyferre, Domaine Chevalier, Haut-Brion och inte minst hos filosofen Francois Mitjaville på Tertre Roteboeuf.

lördag 17 maj 2014

UGCB Bordeaux mässa

Solen skiner i Bordeaux och efter gårdagens mycket trivsamma slottsbesök (förhoppningsvis ämne för en egen post) så var det dags för UGCB Weekend des Grand Cru mässan. Tanken är att visa den senaste årgången som finns buteljerad (2011) och en referens (allt mellan 2002 och 2009). Ett stort antal slott deltar, så det gäller att välja noggrannt. Börjar med 2011 från högra stranden. Här tycker vi bäst om Figeac och Pavie Macquin, vissa andra producenter har tagit i lite för mycket och vinerna är inte helt i balans. Margaux är ganska ojämnt - och vi är inte helt överens (jag gillar Brane-Cantenac, men det är inte allas tekopp). Rauzan-Segla är vi dock överens om - mkt bra. Saint-Julien är (som vanligt) relativt homogent och bra, Leoville-Poyferre är nog bäst här. i Pauillac görs nästan alltid bra vin - här finns både terroir och resurser. Det märks. Pichon Lalande-Comtess är en av de allra finaste 2011 med frukt, struktur och balans. Även Grand-Puy-Ducasse är (faktiskt) bra! Det är inte så många producenter med från Pomerol, men La Conseillante, Clinet och Bon Pasteur är alla bra. Några av de mest imponerande vinerna 2011 är dock de vita; Pape-Clements torra är ett verkligt intensivt vin med massor av frukt och syra, samtidigt som bygget sitter ihop bra. Kanske dagens allra bästa 2011. Även Sauternes har gjort utmärkta viner - där de Fargues sticker ut med lite mer koncentration. Sammanfattningsvis en särdeles bra genomgång av 2011orna från Bordeaux!


fredag 18 april 2014

söndag 23 mars 2014

2012 Guigal rose

Matig och vinös rose med ovanligt mycket kraft. Fina toner av grenache (jordgubbssylt, lite kirsch, mandelmassa). Mycket bra matrose, särskilt som priset nu är attraktiva 89kr. 

tisdag 11 mars 2014

Grand Cru music makers

Hämtade dessa skönheter idag. Efter en 30-40 tim inspelning kommer de verkligen att sjunga! Redan ikväll sprider de musikglädje chez vintresserad, allt mellan Grieg o Bob Marley!

Det kommer förstås bättre bilder... Utan skyddsemballage!

onsdag 22 januari 2014

Bloggpaus

Ibland skapar livet överraskningar. Just nu är det lite fler än man orkar med. Samtidigt så har vi precis flyttat och resultatet syns på bilden. Många kartonger blir det. Och rätt många av dessa innehåller vin... Så en uppgift är att nyinreda en liten vinkällare så att den rymmer max antal flaskor! Därför blir det en paus här på bloggen. På återseende!

söndag 5 januari 2014

2006 Lamothe-Cissac

Mot slutet av förkylning och suget på vin börjar återvända. Det blir en "traddo" Medoc:
 
Skönt rubinröd färg med viss transparens, medelstor klassisk vänstra stranden-doft. I munnen är det fortsatt traditionell medoc med lite cassis, mer blyerts, körsbär, kafferost, piptobak och lite god grön paprika. Bra syra, längd och (som väntat) ett utpräglat bra matvin (lamm, chevre, kantarell). Får igång blodomloppet på ett positivt sätt. Sällsynt mycket vinupplevelse för under 80 DKK (ibland på tilbud för 60-70 DKK) hos grossen i Kokkedal.