lördag 21 december 2013

2004 Giachini, Grasso

Skön vingårdsbarolo med lite utveckling är man inte bortskämd med.


Denna inköptes på enoteket i La Morra i somras med rådet "drink now, not for long term cellaring". Giachini är en av vingårdarna på sluttningarna nerifrån La Morra (som ju ligger som en befästning uppe på kullen). Precis vid lilla "mellanbyn" Annunziata, och huvudsakligen sydöstlig exponering om jag minns rätt, och ger normalt viner som mognar lite tidigare än tex grann-lägena Rocche och Conca. För den som vill förkovra sig rekommenderas en resa till La Morra!

Silvio Grasso gör viner av god medelklass - och jag tror att vi betalade en 26-28 EUR - högst rimligt!

Karaffering en dryg timme, och sedan får vi ett mörkrött elixir i glaset med en fortfarande ganska sluten doft. Doften utvecklas långsamt under kvällen, och blir "djup" men inte stor. Smaken är flera nummer större med rik nebba-frukt och rediga tanniner. Vi hittar klassiska markörer såsom rosor, nypon, lite tjära och mynta. Munkänslan är fyllig, och lite balsamisk. Vinet gör sig bäst till maten (lågtempad, ugnsbakad oxfile med vitlöks-haricot verts och lite annat smått och gott). Efter maten så är tanninerna faktiskt lite överväldigande. Några mer florala toner och elegans hade inte varit fel - men till maten funkar det hela bra!

Inga kommentarer: