söndag 15 december 2013

2001 Grand-Puy-Lacoste, Pauillac

Lågtempad rostas, rösti, ugnsbakad blomkål, och födelsedagsmiddag skapar tillfälle och möjlighet för en bättre mogen bordelaisare:


Inköpt "för länge sedan" - sannolikt i UK eller Danmark.
Vi öppnar - korken är lite torr och går av halvvägs. Men det ordnas med en korkskruv till och lite pillande. Färgen är mörkt röd, fortfarande ganska tät. Doften är mycket bordeaux-typisk med söt mogen mörk frukt (mer cassis än något annat) och lite mörka plommon. Känns som mer Merlot än normalt. I munnen är det runt och mjukt, ja närmast "gosigt". Inget för den som vill ha sin bordeaux hård och tuff. Här samsas frukten med allehanda sekundärtoner av läder, stall, moget starkvin, laktos (?), filmjölk, lite salta mineraler, allt ovanpå en matta av undervegetation. Komplext. Som väntat sitter det som den berömda franska kepsen till maten. Lätt att ta stora klunkar och svårt att spotta. Egentligen ett kontemplationsvin, mycket gott (ca 91-93 poäng) - även om vinet inte får oss att gå igång på alla cylindrar. Resterna av gårdagens 2007 Calliope har mer energi och nerv. Dags att dricka ifall du har flaskor kvar.

Inga kommentarer: