lördag 15 september 2012
Intensitet
Intensitet är ett av de kvalitetsattribut som allas vår farbror Parker brukar belöna med poäng. Ikväll lagar vi helstekt rostas, med klassiska ugnsgrönsaker och en intensiv sås med röd-gul trumpetsvamp. Man skulle kunna tänka sig en lagom mogen Côte-Rôtie från dess dramatiskt branta och soldränkta sluttningar ger ett matchande intensivt vin. Vår erfarenhet av Côte-Rôtie är dock att tunnel-fenomenet är påtagligt och svårbemästrat. De flesta av källarens Côte-Rôtie viner är från 2004 och 2005 - så vi väntar ett tag till. Vi letar istället fram en ersättare från down-under som förhoppningsvis har mindre tunneleffekter. Receptet är hämtat från Côte-Rôtie-boken: mogna Syrah-druvor från lågavkastande stockar får samjäsa med en liten andel viognier, och sedan uppfostras i franska barriquer under ganska lång tid (18 månader). Nej, tyvärr ingen LaLaLa (och de får väl 30-42 månader på eken), utan en 2005 Yering Station Reserve Shiraz Viognier, från det (relativt) svala Yarra Valley. Vinet får en dryg halvtimme i karaff och slås sedan upp i klassiska rödvinskupor (Orrefors Merlot). Doften är först en ganska blyg viol, det behövs faktiskt närmare en timme till innan det börjar hända något. Smaken är med i matchen från början med intensiv mörkt rödbärig frukt (björnbär, rönnbär), en rejäl kryddlåda med muskot och kanel, och en tydligt animalisk smak. Faten är ganska märkbara (espressorost!) - särskilt utan mat. Silkiga och persistenta tanniner. En viss eldighet i svansen. Till maten blir helheten just intensiv och harmonisk. Vinet har fått ganska varierande omdömen (96 James Halliday och 86 Jay Miller!). Även drickfönstret varierar, några "proffs" säger drick senast 2013; andra tycker fönstret öppnar 2012 och 2021 bör det vara urdrucket. Vi är klart positiva ikväll - ca 91-92 skulle jag säga, men det är matkrävande och just nu faktiskt en viss tunnelkänsla. Någonstans i de innersta delarna av förråden finns en eller kanske två flaskor till, de får vila där ett tag till.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Intensitet är ett mycket bra ord när du vill beskriva vin! Själv har jag lite Ch9p -05, som jag tror är mitt i tunneln.
Skicka en kommentar