fredag 7 september 2012

Haut-Bailly & Troplong Mondot (Magnum Wine)

Vinimportören Magnum Wine är baserad i Göteborg, drivs av eldsjälen Magnus Holmgren och har expanderat ganska ordentligt de senaste 6-7 åren. Man har ett tydligt fokus på Bordeaux, och det gillar vi förstås skarpt! De jobbar med ett flertal negocianter och inom hela spannet från 100 kr och uppåt. I år är Magnum Wine en verkligt stor leverantör av Bdx 2009 till systemet. När det uppenbarar sig en chans att prova lite av deras Bdx-sortiment och dessutom två mini-vertikaler av toppslotten Haut-Bailly (Pessac-Leognan) och Troplong Mondot (St Emilion) så är det bara att skapa plats i kalendern.

Provningen är inriktad mot restaurang och sommelierer, så vi inleder med fem viner ur deras portfölj som har ett passande trivsamt prisläge. Här finns tex 2007 Ch Fleur Cardinale från St Emilion som har en verkligt skönt utvecklad näsa (bla en del kafferost) och och en lite lättare frukt och struktur. Drick nu. Utmärkt restaurantvin. Vi gillar även 2009 Ch Carignan från Côtes de Bordeaux (70% Merlot och äldre fat) ger en tät, mogen och fyllig nollniefrukt. Finns i 6pack i BS för klart rimliga 954 kr.

Så över till huvudnumren:

Château Haut-Bailly (Pessac-Leognan)
Ett av de klassiska toppslotten i appelationen som alltid levererar på en hög nivå. Klassisk vänstra-stranden jordmån med "gravel" och sand. Högt upp med bra dränering. Man jobbar med försiktig hantering av druvor, noggrann selektion, försiktigt rostade fat - allt för att bibehålla frukten så intakt som möjligt. Strävar efter elegans, koncentration och finess - och har haft samma filosofi under lång tid. Enda kruxet för oss konsumenter är en prisnivå som oftast är lika jämn och hög, även om 2007 och 2008 är klart mindre kostsamma än 2009 och 2010.

2009
Inleder direkt med en ung, yppig och kalasgod doft med primärfrukt och en precis fathantering. Smaken är tight med tydliga mineraler, grusväg och suveränt elegant struktur, arketypisk Pessac! Med en liten marginal mitt favoritvin (93-96, 98RP).

2007
Har det lite svårt med 2009 på ena sidan och 2000 på andra :-) Det är lättare och mer syradrivet, och mer utvecklat än 2009. Sannolikt ett bra mat & restaurantvin (89-90).

2000
Apgott! Fortfarande en aning knutet, och lite i en mellanfas där frukten börjar lägga sig, och sekundäraromerna börjar kika fram. Ultraklassiskt cabernet-dominerat Pessac-vin med svarta vinbör, blyerts och grusväg (93-94).

Château Troplong Mondot (1er Cru Classé St Emilion)
En stor egendom vars 33 ha huvudsakligen ligger "uppe" sluttningen öster om StEmilion. Man gör vin i en tydligt modern stil - mycket mogen frukt, en hel del extraktion och ganska mycket fat (75-100% nya och 18-24 månader). Särskilt 2009 och 2010 har fått en del kritik för höga alkoholhalter (>= 15%).

2009
Först lite knuten, sedan en "tät" och innehållsrik doft. I munnen är det rundare, sötare och en verkligt intensiv Merlot-frukt med mörka plommon och korinter (ingen grusväg här inte!). Faten märks ganska tydligt med espresso och mörk choklad, fast det är snyggt! Längden och intensiteten är utmärkt. Det är lite eldigt - det kommer man inte ifrån, jag tycker dock att bygget håller ihop bra, ett synnerligen gott Parkervin! (92-95, 99RP)

2007
Betydligt mer utvecklad (och god) högra strandendoft (med en del fatmarkörer - tex kafferosten). Smaken är klart lättare än 2009an, men inte på något sätt tunn. Det finns också en liten ton av grönt och piptobak (kanske mer cab-franc i denna årgång?) - men det stör inte mig alls, tvärtom så tycker jag att det bidrar till en intressant helhet. Även denna 2007a känns som ett utmärkt drickfärdigt och matvänligt restaurantvin (92). Är klart bättre idag än i oktober 2011.

2006
Snällare och rundare men (tyvärr) inte alls lika kul som de andra vinerna. Sannolikt i en tunnel (87-88 idag, förhoppningsvis potential uppåt 90).

Sedan vidtog en intressant diskussion kring varför det är så svårt att sälja Bordeaux i Sverige, både på Systembolaget och på restaurant. Slutsatsen blev (eventuellt) att med den renässans för klassiska distrikt, och ett ökande vinintresse (och därmed vilja ett betala mer än 99 kr för ett rött vin) så bör det gå att sälja Bordeaux upp till 200 kr. Och vinerna som fått topp-poäng av Parker säljer förstås sig själva (i stort sett). Sammanfattningsvis en alldeles ovanligt bra inledning på helgen - stort tack till Magnus och Thomas på Magnum Wine!

2 kommentarer:

Frankofilen sa...

Tack för rapporten, P!
Måste tyvärr erkänna att jag har dålig koll på Magnum Wine, men det måste åtgärdas. Sitter för övrigt med en 2007 Troplong i glaset just nu. Urgott att bara dricka.

Frågan är väl vilka viner som egentligen säljer på monopolet i klassen 200-400? Att döma att av vad som står kvar på hyllorna på Regeringsgatan verkar riesling och Piemonte vara tvärdött. Kalifornien faller på sin egen orimlighet eftersom sortimentet är så skralt redan från början.Rhone kanske funkar, eller är det bara aussies och sydafrikaner folk vill ha? Eller finns Bordeauxerna kvar därför att priserna ofta varit så mycket högre än världsmarknadspriset, och svenska vinnördar blivit bättre på att handla utomlands? Skulle gärna se lite mer detaljerad statistik i frågan...

Vintresserad sa...

Franko: kul att vi båda drack Troplong 07 igår, och (oberoende) satte samma poäng!

Håller helt med om att det vore intressant med en "försäljningsanalys" av vad som säljer egentligen i +200 SEK segmentet. Har för mig att Claes L (VinUnic) nämnt en förvånande låg siffra (fast det gällde vitt,och över 500 om jag minns rätt). Systemet borde kunna få fram sådana siffror ned på enskilda flaskor och årgångar ur sitt datavaruhus... frågan är bara hur man får tag på dem? Och trenderna? Och restauranterna? Tål att funderas på! MVH - Peter