På en familjesemester handlar det om kompromissa lagom mycket, så det blev bara två vinbesök. Vi har bokat hos Riesling-specialisten (39 av 40 ha) Weingut Josef Leitz som sedan 1985 drivs av den dynamiske Johannes. Vi möts av trevlige Tobias som haft en aning besvärlig dag på jobbet (han är 15 min sen, det är lite varmt och barnen knorrar redan lite... ingen perfekt start) - Tobias har dock en bra ursäkt - en bandtraktor för 50 000 EUR har precis körts sönder och han behövde reda ut det.
Vi fokuserar på de torra vinerna (alla är 2011) och inleder med Eins-Zwei-Dry (från Upper Rheingau, ung Geisenheim+Wiesbaden) och Rüdesheimer Trocken i parallella glas (btw. otroligt läckra glas från Zalto). Här är Eins-Zwei-Dry lite mer fruktdriven (och lite högre restsocker) medan Rüdesheimer trocken är mineraligare och lite mer struktur. Båda är utmärkta instegs-Riesling-viner med elegans.
Magic Mountain (ett slags andravin, blandat från alla toppvingårdarna, inte helt olikt Breuers Terra Montosa) - är (som väntat) ett par klasser bättre - rikare, mineraligare och ändå klart elegant. Synnerligen prisvärt för 15 EUR!
Vidare till topplägena:
Rottland (grå skiffer, 43 år gamla stockar i snitt): stor och ganska "tuff", synnerligen rik, men behöver mer tid. Ett matvin säger Tobias.
Schlossberg (röd skiffer och quarts, 40 år gamla stockar i snitt): kalasgod idag, rik, komplex doft (vita blommor, persika, citrus) - mycket bra syra och längd, redan välbalanserad. Mitt favoritvin idag (men tyvärr slutsålt på gården).
Roseneck (mest quarts): särdeles typisk Riesling från Rüdesheim med hög grapefrukt-syra, fina mineraler, elegant och välbalanserat. Mycket gott!
Kaisersteinfels (röd skiffer och quarts, upp till 70 år gamla stockar): superelegant och utomordentligt välbalanserat. En aning högre sockerhalt berättar Tobias - men det märks inte. Sannolikt lite tidigt att dricka egentligen. Väldans gott tycker även A!
Vi avslutar med ett par söta:
2011 Roseneck Spätläse - kalasgod och välbalanserat trots 83 gram socker!
2010 Drachenstein Auslese - ännu rikare och direkt "apbra", behövs ingen dessert!
2010 Geisenheimer Eiswein - ännu, ännu rikare och otroligt söt - flytande honungselixir.
Till slut en kort diskussion med Tobias om årgångar, och 2012 lär bli besvärlig - alltför mycket regn redan nu. 2011 och 2009 är mycket bra varma år. 2010 lite knepigare med högre syra, men även mer koncentration i de bästa vinerna - som Tobias bedömer kommer att hålla mycket länge.
fredag 20 juli 2012
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Intressant, jag har precis börjat prova mig igenom Leitz olika instegsviner, men Rüdesheimer trocken - är det Rüdesheimer Bischofsberg du menar?
Hej Kristian, mitt intryck är att Leitz håller på att forma "sina" viner, utifrån vingårdsmaterialet. Man expanderar fortfarande, och långtidshyr en del vinmark. Sannolikt innebär det att buteljeringarna ändras mellan årgångarna. Tex vet jag att av 2009 fanns både en vanlig Berg Schlossberg - som såldes av SB för extremt rimliga 149 SEK, och en Alte Reben som kostade ca 290 SEK. Nu (årgång 2011) är intrycket att man tar de bästa faten/vinerna från resp. område till "Schlossberg" och resten hamnar sedan i "Magic Mountain". Inga "Alte Reben" viner fanns hos dem nu.
Jag kan tänka mig att Rüdesheimer Trocken dels är ett "tredjevin", dels innehåller vin från enklare vingårdar. Vore kul att höra vad du/ni tyckte om Bischofsberg (och vilken årgång det var)? MVH - Vintresserad (Peter)
Skicka en kommentar