lördag 21 maj 2011
2001 Ch Dauzac, Margaux
Äntligen börjar luftvägsinfektionen ge med sig, och man kan börja dricka lite seriösa viner igen. Till en bräserad lammfile, fetaostkräm och potatiskroketter drar vi korken på 2001 Ch Dauzac, Margaux. Slottet är klassat som 5e Cru och har länge betraktats som en "under-achiever", åtminstone tills den allerstädes närvarande Andre Lurton tog över driften i början av 1990-talet. Prisnivån är fortfarande klart rimlig - mellan 20 och 40 EUR. Vi har provat ett par olika årgångar, och funnit vinet lite ojämnt, men givande när det är bra. Kvällens flaska blir en pop'n'pour efter E's dansuppvisning och hastig matlagning. Det funkar bra, färgen är tät rödsvart, doften ganska stor och omedelbar med svarta vinbär, viol och lite Margaux-parfym (fast det är flera steg upp till en Rauzan-Segla). Smaken är lång, behaglig och välbalanserad. Ganska slank med svarta vinbär, viol och lite grafit och sötlakrits. Matvänlig, syra- (snarare än tannin-) baserad struktur. Går säkert fint att dricka även om ett par år, men jag tror inte detta vin egentligen vinner på mer lagring, så om du skulle sitta på en eller flera flaskor att prova/dricka nu. Om kvalitet&prisnivå håller i sig kan detta absolut vara ett köpvärt vin i årgång 2009 och 2010.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar