söndag 15 augusti 2010
Claret
Claret är ett lite märkligt, urbrittiskt begrepp som på något underligt vis definierar en klassisk Bordeaux, från vänstra stranden skulle jag tro att de flesta menar. Det skall vara ett gott vin, men inget modernt kraft- frukt- eller tannin-monster, utan snarare lite gammaldags vin med mer elegans än frukt. 2002 Ch Talbot, St Julien är en claret. Färgen är tät, mörkröd med brunsvarta drag. Doften är innehållsrik, men alls inte överväldigande. Man hittar dels lite mörk frukt, kafferost men framförallt de där komplexa mognadskomponenterna som är svåra att sätta ord på: piptobak och ceder finns där, stall och jord likaså. Smaken är lång, relativt komplex och elegant, med bra syra och precis lagom bra grepp i tanninerna, fast de är ganska snälla - inga problem alls att dricka i stora klunkar efter maten bara för att det är så himla gott! 2002 som årgång har ju fått en del beska kommentarer, slottet Ch Talbot likaså (och nej, detta är förstås inte lika bra som 1982 eller 1986) men ändå är detta klara 90+ för den som gillar sin claret!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar