torsdag 5 augusti 2010

2006 Ch Pesquie, Quintessence

Vi har handlat årgång 2005 av detta vin på SB för ca 160-170 SEK, och tyckt att det var helt OK. Sedan hittade vi 2006an hos Philipson Wine i Kokkedal, Köpenhamn för 80 DKK... och då handlades ganska lätt en låda. Vinet är en av två prestige-cuveer från Ch Pesquie, som i sin tur är en av de bästa producenterna på Mont Ventoux, Provence. Druvorna odlas på drygt 200 m höjd på sluttningarna upp mot berget. Området är mycket vackert. Vinet består av 80% Syrah och 20% Grenache från gårdens äldre stockar. I glaset får vi ett mörkt, tätt, purpur-rött vin. Doften är fruktdriven med mörka björnbär, och lite mandelmasse-likör-kirsch (Grenache). Smaken följer doften fint och där tillkommer lite sötlakrits. 2006an är ett gott vin, men kanske saknas lite komplexitet som skapar det där extra intresset. Vinet håller också ganska hög alkohol och vi upplever en viss eldighet. Sista tredjedelen av flaskan får därför stå resten av kvällen. Vid kvällsteet provar jag vinet igen, och nu finns där lite mer komplexitet och utveckling - så vi borde ha luftat länge! Har även en halvlåda 2007or, som bör bli bra.

2 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Jag gillade 05:an rätt skarpt men tyckte att 07:an blev förmycket. Det blev många gåbort-presenter av lådan som inhandlades hos Philipson.

Vintresserad sa...

Visst är 2005an bättre balanserad än både 2006an och 2007an. Jag tror att det delvis handlar om tid, provade resten av 2006an efter 2 dygn under vakumpropp och vinet har utvecklats och känns faktiskt lite mindre spretigt än direkt när vi öppnade. Så jag tänkte nog ta en 06a (och kanske 07a) i halvåret och ge dem ordentligt med luft. Så får vi se hur det går!