söndag 2 maj 2010

Vinordic (2 av 2)

Här kommer andra halvan av noteringarna från Vinordic. Vi börjar hos bekanta importören Divine med lite champagne från Gosset, både Grande Reserve och Rose smakar utmärkt! En Hirsch Zöbing Riesling är också god (även om 219 kr i BS är lite väl högt prissatt). Ett par Sauvignon-Blanc viner provades också, vi uppskattade Craggy Range mest. Över till de röda, tyvärr hade Anders&Kerstin inte med sig några ”tunga” Napa Cabs, men väl ett par Pinoter från Felton Road och Melville som båda var bra, särskilt Felton (förstås). Provade även Torbrecks GSM ”The Juveniles” som var riktigt bra för rimliga slantar. A. gillade även Bogles Old Vine Zin. Vi gick sedan vidare till importören Grand Vinum som har en del intressanta Bordeaux-viner på hemsidan... men inte på Vinordic. Här är det mest Italien, Spanien och lite från USA. Vi provar ett par röda från firma Carpineto i Toskana. Den unga 2008 Dogajolo är helt OK, medan Farnito Cabernet Sauvignon IGT är riktigt bra med tätt packad frukt och rejäla tanniner, 220 kr i BS känns hanterbart. Waterstone Merlot från Napa var OK, medan Honig CS 2006 var bättre, men ändå inget ”måste-springa-och-beställa” vin. Grand Vinum importerar även den anrika Veneto-producenten Bertani som lär göra utmärkt klassisk Amarone. Vi får prova 2006an av Bertanis standardamarone som smakar bra och rätt ”Amarone-typisk”, alldeles ung idag förstås.

Jakobsson & Söderström är en vinhandel baserad i Malmö som fokuserar på restaurantmarknaden, men även ett visst och ökande intresse åt konsumenthållet bla genom en vinklubb och direktimport. Man har en portfölj med både intressant bredd och djup. Vi frågar helt enkelt om ett antal typiska viner i portföljen och får först ett par bra och intressanta vita från Veneto. Sedan en trevlig pratstund med amerikansk vinmakare hos William Cole ifrån Casablanca i Chile. Vi dricker inte mycket chilenskt, men alltid kul att prova rekommenderade viner. Dessa viner är bra, framförallt ”topp-cuveerna” som bara heter Bill Sauvignon Blanc, jag upplever att den är en bra syntes mellan Sancerre och Nya Zeeland, då det finns frukt som i en Kiwi, och mineral och komplexitet som hos en bra Sancerre. Bill Pinot är likaså mycket bra med fin frukt och komplexitet. Borde vara något för Punkarn .

Efter det en likaså sympatisk italienare (uppfattade inte riktigt hans roll) som häller två av mässans roligaste (och för mig helt okända) viner:
2007 Etna Rosso, producenten Scilio. Helt förvånande elegant med bra syra och längd. Rena motsatsen till den varmjords-mörkfruktiga skapelse jag väntade mig! En blandning av lokala druvsorter (Nerello Mascalese och Nerello Mantellato?) odlade på hög höjd i vulkanisk jord (finns något annat där?) på Etna och gott arbete både i vingård och vinproduktion. Rekommenderas varmt om ni träffar på vinet! Det andra vinet var kanske inte lika förvånande (jag vet egentligen att det går att göra drickbar Merlot i Veneto), likväl var hakan på väg att träffa vinbarsdisken när jag doftade, smakade och läste! Inte kan väl en okänd Merlot från Veneto vara så.här.himla.bra! Riktigt bra frukt, balans och längd! Inga gröna toner, ingen överextraktion, bara skön Merlot-frukt. Producenten heter Alessandro Piovone och vinet ”Merlot Fra i Broli” DOC 2007. Någon som provat?

Vi vandrar vidare till det lilla amerikanska hörnet där importörerna Muram Int. och AWI samsas. Vi får en trevlig pratstund och flera goda viner, bla Beckmens GSM ”Le Bec” som är utmärkt, Midsummer Cellars Cabernet som är bra, och framförallt Trefethen Cabernet Sauvignon 2005 från Napa, mycket bra med en balans mellan tät, god frukt och riktigt bra och finmaskig struktur från både syra och tannin, som jag sällan hittar i andra viner än riktigt bra Napa Cab eller Bordeaux, härligt!

Vi hinner precis med ett kort avslutande stopp hos Enjoy, de har dock slut på Spinettas Barbaresco, häller Barbera istället – gott, men inte lika spännande kanske. Det är däremot Dona Maria Reserva 2005 (BS 75295) från Alentejano, fruktpackat och rätt hög alkohol (mest Alicante Bouschet, och även Cabernet Sauvignon, Syrah och Aragonês samt 14 månader på franska fat). Mycket gott! En mycket trevlig och lärorik mässa, även om flera tunga importörer inte var på plats.

3 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Intressanta rapporter från Vinordic. Jag har provat fem olika Etna Rosso och alla har varit kanonbra. De bästa är som en blandning av nebbiolo och bourgogne och stämmer inte alls överens med folks förutfattade meningar om hur Sicilianskaviner ska smaka. Etna Rosso kan bli riktigt hett

Och visst görs det bra merlot i Veneto. Jag känner inte till Piovone, vet du var han har sina marker. Jag har druckit riktigt bra merlot från Piave o Colli Euganei. I Friulien görs det också riktigt bra Merlot och det är inte bara Miani som kan.

Vinvärlden är verkligen full av oupptäckta pärlor.

Vintresserad sa...

Ingvar, håller med om att Etna Rosso liknade en god blandning av nebbiolo o bourgogne! Tyvärr vet jag inte mer om producenten Piovone, kanske kan importören Jakobsson och Söderström informera! Tyvärr var de Merlot/Cab-blends jag provade nyligen inte lika bra som Piovone... men om jag träffar på Miani vill jag gärna prova! Det är extra roligt med sådana oupptäckta pärlor. MVH - Vintresserad (Peter)

Ingvar Johansson sa...

Hej Peter ! Jag kollade upp Piovone som nog heter Piovene ! Piovene har sina marker i Colli Berici utanför Vicenza och verkar vara en mycket gedigen producent.