Gunnar & Co ställer upp ett antal fruktdrivna, moderna viner främst från ”Nya Världen”. Det är ganska mycket folk, blandat mellan gamla bekanta från Divine-provningar till ett sällskap med en eller flera metallprydnader i ansiktet... Det innebär inte helt idealiska provningsförhållanden med små glas och rätt små mängder av varje vin, men kul och intressant ändå. Ett genomgående tema som vi gillar är att i stort sett samtliga producenter jobbar med mindre ny ek, mindre extraktion, lägre alkohol och större fokus på syra, balans och elegans, det uppskattar vi!
Vi inleder med fyra vita Chardonnayer:
2008 Wild Rock Pania Chardonnay (BS 73849 149 kr) från Nya Zeeland. Ganska rak frukt, med citrus och bra syra. Inte dumt alls.
2007 Saintsbury Carneros Chardonnay (majsläppet, SB 94108, 219 kr) ger ett bredare, större och komplexare intryck med smör (trots att man är ganska försiktig med eken). Gott idag och sannolikt lite bättre med ett eller ett par år på rygg.
2007 Lynmar Russian River Chardonnay (majsläppet, SB 94103, 279 kr). Lite gulare färg, en rätt fruktig doft men även nötter och popcorn. Lång, välbalanserad, god och lättgillad smak.
2008 Brewer Clifton Mount Carmel Chardonnay (BS 73984, 529 kr). Toppvinet från Brewer-Clifton har en bra syra och rätt tät frukt, men jag tycker det är oförlöst (för ungt) idag och svårbedömt. Robert Parker har liknat detta vin vid en Chassagne-Montrachet, kanske det?
Sedan får vi den första röda flighten med lite olika druvor:
2008 Melville Estate Pinot Noir (majsläppet SB 94104, 299 kr) Här hittar vi mörka, mogna krossade hallon, lite lakrits och en tydlig kafferost både i doft och smak. Lite orientaliska kryddor och en viss eldighet. Mycket gott, men kanske inte så Pinot-typisk.
2007 Brewer-Clifton Mount Carmel Pinot Noir (BS 73853, 649 kr). Lite ljusare färg, cassis i både doft och smak, mörka jordgubbar. Bra saker... men inte riktigt min stil, och även denna B-C är nog lite väl ung.
2007 Philip Togni Cabernet Sauvignon (BS 89345, 899 kr). En klassisk Napa Cab från det förmodat goda året 2007. Elegant svartvinbärsjuice, och långt, men ungt som bara den idag. Jag har en gång provat en 18 år gammal Togni som var utmärkt, så detta ska lagras ett bra tag. Inte så svårtuggat som jag befarat, dock är jag osäker på om det är bra eller inte!
2007 Sine Qua Non Pictures Grenache (svårt slutsålt trots 1695 kr) Manfred Krankl lär numer fokusera på Rhone-druvor och hans Grenache är tätt purpurfärgad med en härligt läcker kirschig frukt och lite sötlakrits. Mycket lång... and wickedly good. Varför finns inte mer av detta att köpa till ett pris som dödliga kan betala?
Sista flighten är Syrah:
2008 Melville Vernas Syrah (BS 73985, 259 kr) Mycket bra med bra frukt, lite pepprig och viss elegans.
2006 Ojai Santa Barbara County Syrah (majsläppet SB 94177, 259 kr) Kommer från Thompson, Roll Ranch , Bien Nacido, White Hawk och Melvilles vingårdar. Tät, mörk blåröd färg. Tät doft med björnbär, viol, och lakrits. Fyllig smak i god harmoni med doften och lite kryddig. En aning mörkare och rundare än Melville.
2005 Ojai White Hawk Syrah (majsläppet SB 94109, 349 kr)
Ganska lik Santa Barbara Syrah, en aning mer komplexitet.
2007 Sine Qua Non Lables Syrah (även detta svårt slutsålt trots 1695 kr)
Mörkröd färg med stråk av purpur. Supergod doft (om än inte lika omedelbar som Grenachen). En tätt tvinnad fruktkärna med liten söt likörton, lysande gott och som vanligt omöjligt att spotta. Svårartad vill-ha-känsla.
Sammanfattningvis roligt, trevligt och flera goda viner, även om SQN stjäl showen lite. Tack till Gunnar & Co på Divine!
torsdag 13 maj 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar