söndag 29 november 2009

2005 Hamilton Russell Chardonnay

Vi äter ugnsbakad lax med senapscremefraiche till söndagmiddag, och då passar en ekad chardonnay fint. Från de inre regionerna i förråden letas en 2005 Hamilton Russell fram, från det ganska svala området Hemel-en-Aarde Valley i Sydafrika. Producenten har burgundiska ambitioner och arbetar bara med Pinot och Chardonnay. Kvällens vin har en närmast fet gul färg, en ganska stor doft med mycket både fat och frukt. Doft och smak innehåller många komponenter och får därför betraktas som komplex: gula plommon, citrus, popcorn, arrak, och ett litet stråk tobak med rejäl fyllighet och fin längd. Trots att syran är lite låg känns det faktiskt välbalanserat och mycket njutbart. Vinet matchar lax&senap bra, nivån i flaskan sjunker ännu lite snabbare än tallrikarna töms. Kompetent och ambitiöst vinmakeri, bra frukt och ett par år på rygg ger utdelning. Bör drickas inom en relativt snar framtid.

Inga kommentarer: