söndag 8 november 2009

2000 är en bra årgångGamla vännerna R och J med familjer kommer på lördagmiddag och vi provar att laga rådjurssadel för första gången (det blir gott om man följer receptet från http://www.viltpoolen.se/). Vi inleder med en NV Piper-Heidsick Cuvee Florens Louis (verkar vara ett snäpp över standardcuveen, men ändå inte riktig prestige?) Smakar hursomhelst mycket bra med ganska yppig och fin frukt, utan att syrorna blir för mesiga.

Till dessa (ungefär årliga) tillställningar letar jag gärna fram en magnumbutelj och har denna gång dragit korken på en 2000 Crozes Hermitage, Tete de Cuvee från Domaine Bernard Chave (som numer tagits över av sonen Yann om jag har rätt info). Vi korkar även upp en gammal bekant i form av 2000 Ch Lamothe-Cissac, Haut-Medoc. Båda vinerna är inköpta i Danmark det senaste året för rimliga priser.

Rhone-vinet är mörkt rött, med tät, nästan svart kärna. Doften är knuten och efter ett tag (faktiskt uppåt 2 timmar) i karaff och glas lossnar det rejält och nästan alla kryssrutor för en bra Nord-Rhonare kan prickas av: tjära, viol, salmiak, intensiv mörkröd frukt, bra syra, utmärkt längd, och vi hittar även något animaliskt som ger fin komplexitet. Faktiskt den bästa Crozes jag kan minnas. Blint hade jag utan större tvekan gissat på Hermitage (eller en bra Cornas). Det passar (förstås) alldeles förträffligt till rådjuret. Kusinen från Haut-Medoc är omkörd enligt de flesta runt bordet, även om det lite lättare och mer utvecklade Bordeaux-vinet passar bättre när vi behagligt tillbakalutade konstaterar att rådjuret är slut.

Efter lite rast och vila kommer så äppelkaka och glass på bordet, vi ställer då en 1989 Burmeister Vintage Port i portvinsvaggan och även det blir en kalasgod kombination. Portvinet är ganska utvecklat och med relativt välbevarad frukt, syran och eldigheten sköljer ned de sista resterna av äppelkakan. Sen är vi ordentligt mätta och belåtna!

PS. Ursäkta den usla bildkvaliteten... DS

Inga kommentarer: