lördag 28 november 2009

Utan vin försmäkta vi på denna ö...Nja, riktigt så illa var det inte. Men det s.k vinet som ingår på första semesterhalvans ”inclusive-middagar” är verkligen inte roligt. Producenten heter Faustino Rivero Ulecia och området Vino de la Tierra de Castilla. Rose-varianten är minst dålig. You are hereby warned.

Solen skiner och poolområdet är fint så det går förstås ingen nöd på oss ändå. ”Inclusive-maten” är visserligen inte så varierande, men smakar ändå rätt bra. Andra halvan av semestern får vi bekanta oss med restaurant-utbudet på syd-syd-västra Gran Canaria (Arguineguin med omnejd). Det finns många turister och även många nordbor med eget hus så samtliga restauranter har menyer på många språk. Normalt är ju det en varningsklocka, men faktum är att all mat smakar bra eller tom mycket bra. Vi drickar Torres enkla vita Vina Sol med behag till olika former av ”havsmat”, en och annan Rioja som dock inte är så spännande. Området Ribera del Duero får bidra med flera rödviner och de smakar samtliga bra eller mycket bra (Crianzor från 2005 och 2006). Tex Protos Crianza 2006 har bra tryck i frukten (Tinta del pais som druvan Tempranillo kallas här), lite yvig fatrostning men sitter ändå ihop fint med bra längd. Otroligt mycket bättre än inclusive-vinet.

Vi besökte Ribera del Duero år 2000 och har även tidigare druckit en del viner därifrån, men på senare år har andra områden tagit över i källaren. Semesterns bästa mat och vin avnjöts på La Aquarela, en restaurant med ambitioner och faktiskt även en liten vinbar! Vinlistan innehåller mest spanskt och många intressanta viner men vi fastnar för 2005 Crianza Dehesa de los Canonigos, igen från Ribera del Duero.

http://www.bodegadehesadeloscanonigos.com/en/

Barnen är trötta så vi hinner tyvärr inte med avsmakningsmenyn som annars ser lovande ut och kostar rimliga 43 EUR. Vi äter mycket god kalventrecote resp. lammlägg och vinet är utmärkt: med fin, röd frukt, jättebra syra och längd och härlig komplexitet. Rekommenderas!

Inga kommentarer: