söndag 16 augusti 2009

Till Italien

reste familjen på sol&bad-semester. Kosan styrdes mot Terracina, en italiensk semesterort ca 12 mil söder om Rom, i södra delen av regionen Lazio (Latium på svenska?). Vi fick förmånen att inkvartera oss hos fam H. vars släkt har ett ställe på sluttningarna ner mot havet. 30-33 grader i skuggan och 27-28 både i poolen och havet gör att barnen är mer i vattnet än på land, medan vi vuxna gärna sitter i skuggan. Fokus under veckan är som sagt sol&bad och lugnt tempo, men man måste ju äta och dricka också. Vi handlar god mat, ostar (ca 10 EUR/kg för Taleggio, lagrad Pecorino mm), charkuterier (all slags prosciutto och salami för 9-15 EUR/kg) i sammanlagt fyra manuella diskar... inte illa i en semesterstad med ca 40 000 invånare. Men det är förstås fler när Romarna har semester. Vinavdelningen är inte lika välfylld, men priserna är klart vänliga. Vi handlar tex Berlucchi NV Brut och Rose för 10 resp 12 EUR (Francia-corta bubbel som vi provade på Gambero Rosso med gott minne); eller en Fassito Vino Nobile 2005 för under 10 EUR (mycket god, inga problem alls med årgång 2005). Samt ett klassiskt syd-italienskt "kvalitets-tjut", Corvo Rosso från Sicilien årgång 2006 för drygt 4 EUR satt som en tight italiensk sportkeps till den goda, rejäla lokala pizzan. I regionen håller man en del vattenbufflar så det finns lokal, mycket god buffelmozzarella.

En kväll äter vi på lokal, St Patricks Winebar i Centro Storico (altså gamla stan... fast denna har anor sedan romartiden). Här är matmenyn inte så omfattande, men allt smakar mycket bra. Vinlistan är dock mycket lång och innehållsrik. Till slut fastnar vi för en 1999 Prunotto Barbaresco Bric Turot, en mogen vingårds-Barbaresco från ett bra år. Vinkyparen dekanterar fint mot ett klassisk stearinljus. Trots värmen och att vi sitter utomhus smakar vinet alldeles förträffligt bra!
Vi köper även med oss ett lite mer lokalt vin hemåt, 2003 Vigna Camarato, Villa Matilde, som ligger i norra delarna av Kampanien, gissningsvis en 10-20 mil söder om Terracina. Vi smakar kvällen efter och det är ett tydligt varmjordsvin med mycket frukt, kraft, syra och tannin, men även en ovanlig elegans. Rekommenderas om ni skulle springa på det!

En av de sista dagarna ger vi oss ut att leta efter ett par av de ganska fåtaliga vingårdar som ändå finns. Vi hittar lätt Cantina Sant´Andrea. De gör ganska många olika sorters vin (vitt, rött, torrt och sött). Man odlar rätt mycket Moscato-druvor och gör även torrt vin på druvan, det faller oss dock inte i smaken. Vi köper däremot ett par flaskor Sogno som är ett rött DOC Circeo, gjort på en blandning av Merlot och Cesanese. Det görs bara bra år, tex gjordes ingen 2006 utan det vi handlar är 2003 (endast på magnum) och 2005 (som vi får smaka). Djupmörkröd färg, rätt bra och fruktig doft och en bra, modern, italiensk smak med fin körsbärsbitterhet och bra frukt, 9 EUR känns som ett lågt pris för vin av denna kvalitet. Även ett par flaskor "Moscato Passito" får följa med hem.

Nästa anhalt är Cantina Villa Gianna som enligt uppgift skall finnas i den lilla staden Saubaudia bara 10 min bort. Vi kör och letar och frågar och kör och letar osv. Till slut hittar vi till en kontorsbyggnad där det står en skylt att "Vendita Diretta al publico" sker ute vid huvudvägen 148; som vi altså nu åkt fjorton kringelkrokar runt. Nu hittar vi lätt, och det är väl värt mödan. Cantinan ger ett modernare intryck och man talar lite engelska. Det är mitt på dagen och varmt, men den vänlige mannen öppnar den ena flaska efter den andra för oss att prova. Här är vinerna lite modernare och generellt bättre, men även ännu billigare! Man får en flaska fullt drickbart "Circeo Bianco" för bara ca 2,5 EUR. Vi satsar dock på deras dyraste viner och handlar:
2006 Barriano, IGT Lazio, 7 EUR (Merlot, Cabernet och Sangiovese) 12 månader på barriques.
Djupröd färg, fruktig men även komplex doft. Fint integrerade fat. Smaken är konsistent med doften och lång. Väldigt väldigt mycket vin för 7 EUR. Hade köpt en låda om jag haft transportmöjlighet.
2008 Innato, Circeo Bianco, 7 EUR (Trebbiano, Malvasia och Chardonnay)
Trevlig ljusgul färg, initialt lite knuten doft, sedan en ganska elegant doft med frukt och härlig aromatik. Smaken är nästan lika bra som doften med fin balans. Även detta är väldigt mycket vin för 7 EUR och jag hade gärna köpt 6 flaskor.
2007 Elegio, Vino Passito Malvasia, IGT Lazio, 10 EUR
En ren och lagom söt passito gjord endast på Malvasia. Mycket gott.

Roligt att upptäcka och lära sig om nya viner.

Stort tack till P&P och hela familjen H. för en fantastisk vecka i Terracina!


Ett par relevanta länkar:

http://www.villagianna.it/index_uk.html


http://www.prunotto.it/vini/cru/turot1999.htm

1 kommentar:

Anonym sa...

Oj vad sugen man blir att kasta sig på närmsta Ryanair och åka tillbaka till Italien. Om så bara för den där tallegion.

Ciao!