tisdag 4 augusti 2009

Fler viner från landet

Här följer noteringar ur minnet från ytterligare några viner som konsumerats hos G&Es farmor och farfar på landet.

2001 Fourcas-Hosten, Listrac Medoc
Ett ganska typiskt stramt Listrac-vin som går fint att dricka nu, bara man har viss tolerans för stramheten. Inget jättevin, men fin bruks-Bordeaux. Lagras med fördel ett par år till.

2001 La Salle de Poujeaux, Moulis Medoc
Det Merlot-dominerade andravinet från Ch Poujeaux. Här är färgen lite ljusare och ganska tydliga tegeltoner. Doften är lite större och med mer starkvin och mognad. Smaken är lite lättare och klart mognare, tanninerna är nästan helt utmognade. Lite mer tillgängligt en kusinen från granndistriktet, men även helt moget och snarast i början av utförsbacken, likväl klart gott och drickvänligt.

2005 Argento CabSauv, Mendoza
Både farfar och syster och svåger har en viss koppling till Argentina och vi tycker ofta att vinerna från Argentina har lite mer karaktär (möjligen terroir) än grannarna från Chile. Argenton är ett relativt billigt och publikt vin som fått ett år eller två på rygg. Resultatet är klart godkänt med druvtypisk svartvinbärsfrukt, rätt bra längd och viss mognad och komplexitet. Svågerns favorit.

2006 The Laughing Magpie, d'Arenberg
En modern Shiraz-Viogner blend som köptes våren 2008 för rimliga ca 150 kr. Mer kraft, syra, frukt och tannin än Argenton (som man kan förvänta sig). Även mer längd och viss komplexitet. Gott tycker faktiskt alla, även om farfar bara dricker ett glas.

Inga kommentarer: