Under veckan ordnade importören Divine en provning av 12 nyheter för våren. Vi har varit på någon av deras provningar tidigare, och det brukar vara goda, intressanta och personliga viner i den högre skolan. Vi inledde med ett glas
96040
MEDITERRA WINERY KOTSIFALI & MANDILARIA ROSÉ 2007. Druvorna kommer från kalkhaltiga jordar och utvalda vingårdar från Kreta. Ovanligt gott rosevin med både balans, kraft och vinös smak – ingen saftkänsla alls. Bra matvin för sommarens lättare grillmat eller smakrika sallader.
Divine hade även en gäst; Steve Smith, som är vinmakare och delägare från Craggy Range på Nya Zeeland. Steve pratade förstås mest om Craggy Range och deras filosofi, kommenterade sina egna viner men även lite om de andra. Ett trevligt inslag tyckte vi!
Flight 198634
CRAGGY RANGE TE MUNA ROAD SAUVIGNON BLANC 2007Ljus, nästan vattenklar färg. Doften innehåller fläder, grönt äpple och lite nektarin efter en stund. Syran är ganska hög, men balanserad och smaken är rätt lång. Gott vin!
97611
SAINTSBURY CARNEROS CHARDONNAY 2006Carneros är en kall del i södra Napa valley där man traditionellt odlat mycket chardonnay och pinot. Vinet är ljusgult med en god, lite fet doft av gräddkola. I smaken finns även en lite nötig ton. Mycket gott om man gillar stilen (som ändå är ganska städad för att vara en chardonnay från USA). Lär bli ännu lite bättre när den fått lugna ned sig i ngt år i källaren.
74271
ANTICA TERRA WILLIAMETTE VALLEY PINOT NOIR 2006
Vinet har en ljus, röd färg och en medelstor doft. Smaken är lång och syrarik. Några vid bordet är mycket positiva, och vinet är helt OK, men inte riktigt min påse.
Flight 297569
HAVENS WINE CELLARS NAPA MERLOT 2004
Även här kommer en del av frukten från det kalla Carneros (vilket lär vara ganska ovanligt för Merlot-viner). Merlot är förresten inte särskilt vanlig alls i Californien (i alla fall inte framträdande på etiketten... Sideways-effekt?). Vinet har en klarröd färg och en ganska stor och lite söt doft. God smak med lite läder och tobak. Roligt att prova och helt OK.
97047
HAVENS WINE CELLARS BOURRIQUOT 2004Förebilden är Cheval Blanc med en druvsammansättning av 70 % Cabernet Franc och 30 % Merlot, en bra och intresseväckande förebild! Vinet är klart mörkare och komplexare än Merlot-vinet. En viss druvkärne-kärvhet i smaken. Vinet utvecklas bra under de kanske 15-20 minuter vi provar. Kan nog ha en bra framtid. Gunnar (från Divine) hävdar att 1997an just nu är på topp för den som gillar mogna viner. Min bordsgranne gillar vinet. Intressant och personligt.
98569
CRAGGY RANGE SOFIA 2005
Ett av Steve Smiths favoritviner. Han berättar bla om den ”gravel” altså små-mellanstora stenar, som finns vid en gammal flodbädd där druvorna till detta vin odlas (Gimblett Gravels på Nordön). Steve berättar vidare att 2005 var en mycket bra årgång (fast det brukar ju alla vinmakare säga om årgången de för tillfället säljerJ). Färgen är mörkt röd-blå, doften är medelstor med ganska många komponenter, plommonfrukt, lite kryddor, lite tobak. Smaken är lång, god och balanserad. Bäst hittills! Håller 15 år enl. Steve Smith.
Flight 3
97175
HAVENS WINE CELLARS NAPA SYRAH 2004
Havens gjorde sin första Syrah 1991. Ska ha vissa likheter med en Cornas, men där är vi inte riktigt med på noterna... Vinet är helt OK, bättre än Merloten tycker de flesta runt vårt bord med en fyllighet som bättre balanserar fruktsötman.
81407
ANDREW WILL CHAMPOUX 2005, Washington StateVinrankorna är 25 år gamla och vinet består av 45% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 20% Cabernet Franc och 5% Petit Verdot. En klassisk Bordeaux-blend från ett relativt kallt distrikt. Färgen är blåröd och doften innehåller en syrlig komponent (röda vinbär eller lingon?) som dominerar lite grand. Även här utvecklas vinet ganska mycket med 15-20 min i glaset. Bra längd, ganska ”slank” känsla. Sannolikt ett bra matvin, men kanske ett lite högt pris (499 kr).
96659
FORMAN CABERNET SAUVIGNON 2005
Ric Forman är en nestor i Napa, han har som mål att göra sin version av Haut Brion och Ausone. Färgen är mörkt röd med en aning blå/lila ton. Doften är klassisk cab-sauv med fin cassis, smaken är lång, balanserad, komplex och helt enkelt jättegod! Som en bra Pauillac / St Julien i vår smak.
Flight 4Inleds med två viner från ”kultproducenten” Ojai (uttalas O´Haj om vi uppfattade rätt...) som ägs av Adam och Helen Tolmach. De gör ca 6000 lådor av ett femtontal viner från olika lägen inom Central Coast of California; tex Santa Rita Hills och Santa Maria Valley. Ikväll provar i två av deras Syrah viner:
97016
OJAI BIEN NACIDO SYRAH 2003Ganska ”tjock” eller opak, mörk röd-blå färg. Stor doft, med lite söt likörton, en aning nypon. God, fyllig smak.
98849
OJAI MELVILLE VINEYARD SYRAH 2003
Lite kallare område i Santa Rita Hills där 2000 var första årgången som Ojai gjorde. En röd färg, ganska stor doft, lite peppar och lakrits, viol, tjära i smaken – här känns som vi kommer närmare Rhone-dalen. Mycket gott, en favorit i ”det svarta laget”. Skulle nästan kunna vara en modern Cornas eller kanske Cote-Rotie.
Så kommer vi till vinet alla sett fram emot, men ganska få smakat, det mytomspunna:
SINE QUA NON ATLANTIS SYRAH 2005Ett vin från den lilla vinfirman ”Sine Qua Non” som drivs av Manfred Krankl, en egensinnig man från Österrike. Hans viner är idag kultklassade av (minst) följande skäl:
- De är svåra att få tag på eftersom de görs i små kvantiteter
- De är dyra (Atlantis ca 1400 kr och det är instegsvinet om jag har rätt info)
- De får höga poäng av Robert Parker
- Märkliga namn (varierar mellan år) och etiketter
Första intrycket är ”whats all the fuzz about?” En ganska tät färg, medelstor god doft, och en mycket välbalanserad smak... men sedan händer det saker... trots små ISO-glas och bara 15 minuter. Allt växer (ja, inte själva glaset altså:-) men doften och framförallt smaken; för att använda en klyscha – en järnhand i silkesvante; suverän kraft och balans och ändå mjukt och jättegott? Mina associationer gick till en super-Chateauneuf; medan bordsgrannens hamnade i en riktigt bra Bourgogne. Ett avslutningsvin att minnas.