fredag 24 maj 2013

BYOM



BYOM = Bring Your Own Magnum, och då pratar vi grovkalibriga viner - inte vapen.

Vi samlas 14 vinnördar i "uppackningsrummet" på Magnusson Fine Wine där Anna&Co dukat upp en massa glas och karafferat alla viner som är inlämnade tidigare i veckan. Stämningen är avslappnad men förväntansfull, det är ju inte varje dag man får möjligheten att prova 15 viner ur magnum från hela världen, de flesta med en hel del utveckling. Upplägget är enkelt och klassiskt: en flight med skumpa och två med röda viner. Mat till den första rödvinsflighten där vinerna med mest utveckling. hälls. Allt hälldes blint (för alla utom undertecknad), här är mina korta stenografinoter:

Flight 1 - Skumpa på magnum, chips och fänkålssalami
Pierre Peters NV (inköpt 2005, sannolikt årgång 1999-2002)
God, ung, fräsch, blanc-de-blanc, mandarin, lite kritig. Utvecklas väldigt fint i glaset.

1996 Palmer Brut Millesime
Väldigt god med precis lagom utveckling. Söta gula plommon, krämig, rik frukt. De flestas favorit.

1996 Henriot
Lite mer utveckling, svamp och klart mer komplexitet, utvecklas mycket i glaset.

de Venoge Rose (inköpt ca 1985)
Lite murken sherryton på näsan, men frukten är hyfsat intakt. Ändå lite för gammal för min smak, men flera andra gillade den.

Flight 2 - rött med mognad och oxkind
2001 CUNE Imperial, Rioja Gran Reserva
Lagom mogen och rödfruktig, riktigt fint balanserad, bra syra. En verkligt god klassiker som visar vad Rioja kan - inte stort - men supersnyggt!

2001 Kurni, Marche
Initialt knuten. Väldigt tät färg. Körsbär, bittermandel. Rik, intressant, lite söt frukt. Utvecklas fint i glaset.

1997 Prunotto Barolo Bussia
Något grumlig, medelstor klassisk mogen nebba-näsa. Skön utveckling och (ovanligt) söt nebba-frukt från det varma året. Härlig utveckling med allt i harmoni och snygga sandiga tanniner.

2000 Domaine Courteillac, Bordeuax Superieur
Klassik Bordeaux med strama svarta vinbär, grafit och en del gräs. God utveckling!
1996 Chateau Kirwan, Maragux
Ahhh - back in home country! Aningen "torrt" intryck, annars är alla bitarna på plats för en traditionell vänstra-stranden-bdx med svarta vinbär, lite stall, och en utmärkt lång harmonisk smak. Bordeaux-mannen L. sätter omedelbart detta som sin favorit. Man kan säga vad man vill om honom, men han är synnerligen konsekvent :-)
1997 Ben Glaetzer Shiraz, Barossa
Mogen och utvecklad med eukalyptus och söt, "smooth" Shiraz. Jag gillar detta, men bordet är långt ifrån eniga. Superkul att få prova föregångaren till Amon-Ra.


Flight 3 - yngre, intressanta röda från hela världen och en bit tysk hårdost, Hirten Classic, funkade utmärkt till vinerna

2003 Alain Chabanon (Le Esprit Fond Caude) fransk "non-interventionist"
Fin, ungdomlig balans (känns mycket yngre än sina 10 år). Snyggt rödfruktig (inte funkig alls). Gott och kul!
2004 Prado Enea Rioja Gran Reserva
Ganska knuten större delen av kvällen faktiskt. Lite viol och eleganta mörka bär, lavendel. Blint hade jag inte haft en aning om denna.

2004 Mas Daumas Gaussac
God och rättfram med lite lagom utveckling. Franska röda frukter... men igen hade jag varit ganska nollställd blint. Bordet gissar överallt i Europa.
2006 Ch Lanessan, Haut-Medoc
Knuten och på gränsen till kärv, typisk medoc i munnen med grafit, rotfrukter och svartvinbärsblad. Mår nog bra av fler år på rygg (hade fått ett par timmar på karaff).

2008 Don Maximiano, Chile
Häftig och rik frukt (särskilt jmf m glaset innan). Stor och yppig doft, intensiv frukt med toner av blåbärsglass och gröna örter. Fruktrikedomen gör att bordet gissar Australien. Gott idag och säkert många år till.

Till sist en färdknäpp från allas vår Madeira-galning (ni vet vem):
1987 Sercial, Artur Barros e Sousa
Jag gillar verkligen den nötiga och druviga näsan, och syran, lättheten och elegansen i detta vin! Ännu en påminnelse om vilka fantastiska viner som produceras på vulkanön ute i Atlanten.

Lärdomarna en sådan här kväll är flera; men framförallt att även viner som på pappret är lite enklare (1996 Palmer och 2000 Dom Courteillac) kan utvecklas till skönheter på magnum och i bra årgångar! En annan lärdom är att de äldre vinerna verkligen visade att magnum+lagring = sant! Till sist är det förstås alltid sällskapet som gör kvällen - tack till alla vinvänner som gjorde kvällen möjlig och oförglömlig!

Anna & Isabel på MFW tog hand om oss på ett strålande sätt - varmt tack till er båda!

2 kommentarer:

Red Scream sa...

Ah, låter som ni hade det trevligt! Själv är jag fortfarande jetlagad... Men helt klart är att man borde köpa mer magnum! Ha det gott! /Ulf

Vintresserad sa...

Ulf: visst är det extra kul med magnum, och som sagt medelklassviner från bra årgångar kan helt klart utvecklas till verkligen skönheter på magnum. Bara man ger dem tid. Hoppas jetlagen nu börjar släpp - Ha det gott! Vintresserad (Peter)