fredag 19 april 2013

2009 Ch d'Aurilhac, Haut-Medoc

Efter förra helgens excess är vi tillbaka på lite mer normala nivåer, alltså en Bordeaux Cru Bourgeois till fredagskycklingen. Vinet är en 2009 Chateau d'Aurilhac från Haut-Medoc. 49% merlot, 46% cabernet sauvignon och resten petit verdot och cabfranc. 14% pang. En vända i karaffen och sen i de stora cabernet-kuporna. Tät färg hela vägen ut i kanten, och vinet är visköst och täcker glaset. Doften är medelstor och lovande, fast kanske inte så uttrycksfull ännu - mogna vinbär, körsbär och lite fatrost. Smaken är (ännu) bättre med en djup och fyllig frukt (lite åt marmeladhållet),skönt mogna och närmast söta tanniner, snäll syra, lite örter och mineral. Helt enkelt extremgott! Idag skulle jag sätta ursprunget någonstans mellan Kalifornien och Bolgheri, men jag tror att ett par år på rygg ger mer Bordeaux-typicitet. Enda anmärkningen är att de 14% pang märks, särskilt när vinet kommer upp i temp. Mao - servera vid 16 grader idag.

PS. Årgång 2010 lanseras i maj, den är sannolikt inte sämre. DS

Inga kommentarer: