Pinot Noir är inte direkt hemmaplan för Vintresserad, även om det förstås blivit en och annan genom åren. När då möjligheten dyker upp att både få prova ett antal viner med utveckling och dessutom tillsammans med utmärkt mat så gäller det att passa på. Här följer korta noteringar om vinerna.
2006 Beaune 1er cru Greves, blanc
Medelfyllig och elegant, en söt gulfruktig doft och en helt torr smak med skön frukt och snygga fat. Väldigt gott och köpläge för den som uppskattar enkla nöjen!
2003 Meursault var betydligt tyngre, och en gnutta oxiderad. Häftig, komplex och god.
1998 Puligny-Montrachet 1er cru Les Combettes upplevde jag som allra bäst i flighten med suverän balans och längd.
Nästa vita flight omfattade tre tungviktare:
1997 Chassagne-Montrachet 1er cru Ruchottes
Rik, komplett, nötig, utvecklad, enastående god och i perfekt balans idag, bäst i flighten.
2003 Batard-Montrachet Grand Cru
Otroligt rik och komplex smak, ändå lite märkt av det varma och svåra året.
1978 Corton-Charlemagne Grand Cru
Mycket utvecklad, rik smak med lemoncurd och en gnutta (god) kittost! En av kvällens häftigaste vinupplevelser. Drick upp relativt snart tror både jag och de rutinerade rävarna runt bordet.
Vidare till första röda flighten:
2006 Gevrey-Chambertin, 1er cru Clos Saint-Jacques
Initialt lite knutet, efter en stund så får vi en finfin pinne med den där patenterade kombinationen av rödbärig frukt, kryddor, syra och elegans som bara (?) en bra röd Bourgogne kan erbjuda. Min favorit i flighten.
2003 Beaune Clos des Ursules
Läcker och häftig med utveckling (skogssvamp, undervegetation) och lingonsyrlig frukt. Ändå lite funky och årgångsmärkt.
2001 Latricieres-Chambertin Grand Cru
Tunga saker från en ganska liten skörd. En rikare och tätare smak med betydligt mer struktur. Ganska stram och tanninerna är kanske lite för framstående idag. Kom igen om tio år eller så.
2000 Moulin-a-Vent Clos de Rochegres
Denna var verkligt kul, frukten och strukturen är riktigt bra och står väl uppemot sina kusiner från norröver. Silkig munkänsla, en aning kolaton, skön rödbärig frukt och fin utveckling och balans. Faktiskt det näst godaste vinet i flighten idag!
Så till den sista flighten, med röda tungviktare:
1997 Pommard 1er cru Epenots
Direkt apbra! Ännu ett vin med vidunderlig balans (frukt, syra, utveckling, elegans) och den lite rikare strukturen från Pommard.
1983 Chapelle-Chambertin Grand Cru
Ett fantastiskt moget och utvecklat vin. Bör nog drickas inom en inte alltför avlägsen framtid. Hamnade lite i bakvattnet av nästa vin.
1976 Corton-Pougets Grand Cru (magnum)
Åfytusanjävlars vad bra! (ursäkta språket) - detta måste vara ett av de bästa viner jag provat (1982 Latour är ännu lite bättre, ifall någon undrar) med en härligt utvecklad doft som man kan sitta och sniffa på länge. Söt pinotfrukt inbäddad i sandelträ, orientalisk kryddlåda och en mängd andra subtila noter av utveckling. Smaken är ännu lite bättre med perfekt balans och utmärkt längd.
Maten passade utsökt till varje vinflight. Alla vinerna kom från firma Jadot. En mästerlig och helgjuten mat&vinupplevelse, och dessutom hade vi väldigt trevligt runt bordet! Ett särskilt stort och varmt tack till Cattis&Co på VinUnic som ordnat!
Fler intryck (och mer detaljer)
http://vinare.blogspot.com/2012/02/jacques-lardiere-och-louis-jadot.html
http://caferotsunda.blogspot.com/2012/02/esperanto-den-27-februari.html
tisdag 28 februari 2012
söndag 19 februari 2012
1998 Talbot
En av de sista "trotjänarna" ur en dryg halvlåda inköpt för ett tiotals år sedan. Vi drar korken och karafferar ca 30 min före kalvsteken serveras. Det smakar bra, med fin, lite syrlig vänstra stranden-karaktär. Tidigare flaskor har varit en aning kantiga, inte denna. Det är dock inget "grand vin" - utan en bättre bruks-Bordeaux. Som vanligt (höll jag på att skriva...) så börjar det roliga långt efter att maten tagit slut. Vi låter de två sista glasen stå till läggning av barnen är klar - drygt fyra timmar efter korken drogs. Nu är det klart bättre, öppnare och med mer komplexitet (läder, sötlakrits, örter, aning kafferost mm) och alltihop är mer harmoniskt och trivsamt. Fortfarande inget grand vin kanske, men utan tvekan en 89-91 poäng (initialt skulle jag nog sagt 87-89). Att man aldrig lär sig att lufta tillräckligt mycket.
lördag 18 februari 2012
2008 Osterberg Riesling, L. Sipp
Familjen är ännu inte 100% frisk - så det blir en lugn middag hemma med torsk, ägg och persilja. Vi är nyfikna på 2008 Grand Cru Osterberg Riesling, från Louis Sipp. Vi får en lite knuten doft till att börja med, och inser att vi nog är lite tidigt ute. 2008 är en årgång med tight frukt och hög syra. Färgen är ljust gul-grön. Även efter en timme i öppnad flaska och glas är doften fortfarande ganska tillknäppt (lite citrus och grape) smaken har dock kommit igång fint med riktigt höga, fina syror, gröna äpplen, citron och grapebeska och helt utmärkt längd. Riktigt gott för den som går igång på eleganta syraspjut. Skulle gissa att det blir lite mer Alsace-karaktär (kryddighet) med lagring. 2008 lär vara en toppårgång som klarar lång lagring - vi får se hur det utvecklar sig.
PS. I glaset bredvid finns sista slurken av 2009 Leitz Berg Rottland - som är bredare, fruktigare (en aning mer päronsplit, fast på ett bra sätt) men också lite lägre syra och en aning grövre - ändå väldigt bra för de 150 SEK vinet kostade på SB för ngt år sedan om vi minns rätt. DS
PS. I glaset bredvid finns sista slurken av 2009 Leitz Berg Rottland - som är bredare, fruktigare (en aning mer päronsplit, fast på ett bra sätt) men också lite lägre syra och en aning grövre - ändå väldigt bra för de 150 SEK vinet kostade på SB för ngt år sedan om vi minns rätt. DS
fredag 17 februari 2012
En (något) besvärande kväll...
Torsdag kväll och snöglopp. Jobbet är rejält pressat och delar av familjen förkylda... ändå lyckas jag smita iväg till en vinmiddag jag verkligen sett fram emot. G&L på Divine har samlat ihop fyra Napa-cabbar från 1992 och fyra från 2002. Samt två spännande flighter till, dessutom är det KC&N som lagar maten - och när man kliver in i värmen i lokalen och känner förväntan i luften så känns vardagen genast ganska långt borta. Vinerna serveras halvblint och vi inleder med en vit rhone-blend-flight:
A1 En rik, tät och komplex historia. Aning ekbeska lurar mig till USA - men det visar sig vara 2006 Martinelles Hermitage Blanc. Gott och häftigt
A2 Spontant lite godare och bättre balanserat än A1, lite lägre syra? Sannolikt en "äkta" rhonare. Facit: 2009 Giraud Les Gallimardes Blanc, Ch9. Kul att prova!
A3 Ännu lite godare med en rikare frukt och utmärkt balans. Facit: 2010 Denner Theresa
Gruppens favoritvin i flighten.
A4 Lite tungfotad och ganska hårt fatad. Måste vara en amerikan? Facit: 2006 Turley The White Coat.
Alla fyra vinerna utvecklade sig till det bättre i glasen, och var roliga att prova. Min erfarenhet av vita rhone-blends är (vänligt uttryckt) begränsad. Maten till var en perfekt mjäll kalvbräss med citronbönor och lite gräslök - utmärkt matchning till vinerna!
Så över till en av flighterna med Napa-cabbar med utveckling, först ut är tjugoåringarna:
B1 Hmm, denna är faktiskt rätt trött med en lite fadd doft. Drickbar, men klart över kanten. 1992 La Jota Howell Mountain Cabernet Sauvignon, borde kanske varit bättre.
B2 Helt andra saker med en fräsch, bärig och oerhört god doft. Smaken är (ganska) söt och lång, alldeles väldans gott. Min favorit med en mycket liten marginal i flighten. 1992 La Jota Anniversary.
B3 Ett betydligt stramare och komplexare vin, med stor kryddighet och en del piptobak. Lång finish med (fortfarande) rätt tydliga tanniner. Måste vara 1992 Philip Togni. G. berättar att man på denna tid använde rätt mycket pressvin i blenden - och det känns faktiskt!
B4 Först en lite dämpad doft, men smaken är mycket god, utvecklad och komplex. Känns som en typisk Cali Cab. Är (förstås) 1992 Ridge Monte Bello. Gruppens favorit med en liten marginal.
Här fick vi en långbakad kalvsida och märgben till. Mycket bra kombo!
Vi flyttar oss tio år framåt i tiden, och stannar kvar på USAs västkust:
C1 Typisk Napa med väldigt rik, och söt Cabernetfrukt, verkligt bra balans och bra längd. 2002 Ramey Jericho Canyon.
C2 Om möjligt ännu rikare och vinbärigare. Dessutom snygg, elegant och rätt komplex. Oerhört gott, hedonistiskt och svårspottat (pornografi på flaska enligt bordsgrannen E.). Min favorit i denna flight. 2002 Bond St Eden.
C3 Ännu ett vin där min första notering är "rik frukt"... börjar nästan bli lite enahanda det här :-) Det som tillkommer här är även lite björnbär och faten bidrar med mörk choklad. Också oerhört gott. 2002 Abreu Madrona Ranch 2002
C4 Här är doften lite tyngre, och kanske lite parfymerad (doftar mango?) Första intrycket är inte lika snyggt som C2 - men ännu bättre längd. Här finns även toner av espresso (gissningsvis från faten). 2002 Quilceeda Creek från Washington State och 100 RP. Väldigt gott - och gruppens favorit (fast i efterhand var det flera som framhöll Bond St Eden). Maten till var ännu en fullträff med kalvrilette, flankstek, ugnsbakade morötter och en pure på rostade morötter.
Kvällens sista flight flyttar oss "down-under" och super-Shiraz:
D1 God söt Shiraz-frukt, rätt komplex, bra längd. Efter en stund i glaset framträder detta vin som lite lättare (svalare) i stilen och man kan då gissa på 2004 Yarra Yering Underhill Shiraz
D2 Mycket koncentrerat och tätt. Känns som 110% frukt. Yppigt - samtidigt fokuserat och balanserat (hur nu det går ihop?). Otroligt gott (förutsatt att man gillar stilen). Min favorit i flighten (även denna gång med minimal marginal) 2004 Kalleske Johann Georg.
D3 Lite sötare frukt än D2 och D4, och möjligen inte riktigt samma längd - ändå synnerligen hedonistiskt. 2004 Torbreck Descendant.
D4 Klara likheter med D2, kanske en aning bättre balans och en aning mindre koncentration. Utan tvekan oerhört gott och svårspottat. 2004 Old Bastard, Kaesler.
Sista flighten visar för mig att riktigt bra Aussie Shiraz verkligen är ett vin att räkna in bland världens främsta (förutsatt att man gillar stilen). Maten till var en häftig "meat pie", en älggryta med smördegslock - bakat i ugn. Ännu en suveränt god kombination med vinerna.
Så sitter man då där igen, med sexton nya vinupplevelser innanför västen och filosoferar för sig själv - hur ska man kunna gå tillbaka till sina bruks-Bordeauxer efter såna här sittningar? Det är alltid bra att tänja gränserna lite, men det är allt en aning besvärande att dricka så här bra viner och äta så här bra mat... När jag filosoferat färdigt (om ca 15 minuter eller så) så kommer jag säkert fram till att man vill göra det igen! Som vanligt - stort tack till G&L&KC&N för att ni gör det möjligt!
A1 En rik, tät och komplex historia. Aning ekbeska lurar mig till USA - men det visar sig vara 2006 Martinelles Hermitage Blanc. Gott och häftigt
A2 Spontant lite godare och bättre balanserat än A1, lite lägre syra? Sannolikt en "äkta" rhonare. Facit: 2009 Giraud Les Gallimardes Blanc, Ch9. Kul att prova!
A3 Ännu lite godare med en rikare frukt och utmärkt balans. Facit: 2010 Denner Theresa
Gruppens favoritvin i flighten.
A4 Lite tungfotad och ganska hårt fatad. Måste vara en amerikan? Facit: 2006 Turley The White Coat.
Alla fyra vinerna utvecklade sig till det bättre i glasen, och var roliga att prova. Min erfarenhet av vita rhone-blends är (vänligt uttryckt) begränsad. Maten till var en perfekt mjäll kalvbräss med citronbönor och lite gräslök - utmärkt matchning till vinerna!
Så över till en av flighterna med Napa-cabbar med utveckling, först ut är tjugoåringarna:
B1 Hmm, denna är faktiskt rätt trött med en lite fadd doft. Drickbar, men klart över kanten. 1992 La Jota Howell Mountain Cabernet Sauvignon, borde kanske varit bättre.
B2 Helt andra saker med en fräsch, bärig och oerhört god doft. Smaken är (ganska) söt och lång, alldeles väldans gott. Min favorit med en mycket liten marginal i flighten. 1992 La Jota Anniversary.
B3 Ett betydligt stramare och komplexare vin, med stor kryddighet och en del piptobak. Lång finish med (fortfarande) rätt tydliga tanniner. Måste vara 1992 Philip Togni. G. berättar att man på denna tid använde rätt mycket pressvin i blenden - och det känns faktiskt!
B4 Först en lite dämpad doft, men smaken är mycket god, utvecklad och komplex. Känns som en typisk Cali Cab. Är (förstås) 1992 Ridge Monte Bello. Gruppens favorit med en liten marginal.
Här fick vi en långbakad kalvsida och märgben till. Mycket bra kombo!
Vi flyttar oss tio år framåt i tiden, och stannar kvar på USAs västkust:
C1 Typisk Napa med väldigt rik, och söt Cabernetfrukt, verkligt bra balans och bra längd. 2002 Ramey Jericho Canyon.
C2 Om möjligt ännu rikare och vinbärigare. Dessutom snygg, elegant och rätt komplex. Oerhört gott, hedonistiskt och svårspottat (pornografi på flaska enligt bordsgrannen E.). Min favorit i denna flight. 2002 Bond St Eden.
C3 Ännu ett vin där min första notering är "rik frukt"... börjar nästan bli lite enahanda det här :-) Det som tillkommer här är även lite björnbär och faten bidrar med mörk choklad. Också oerhört gott. 2002 Abreu Madrona Ranch 2002
C4 Här är doften lite tyngre, och kanske lite parfymerad (doftar mango?) Första intrycket är inte lika snyggt som C2 - men ännu bättre längd. Här finns även toner av espresso (gissningsvis från faten). 2002 Quilceeda Creek från Washington State och 100 RP. Väldigt gott - och gruppens favorit (fast i efterhand var det flera som framhöll Bond St Eden). Maten till var ännu en fullträff med kalvrilette, flankstek, ugnsbakade morötter och en pure på rostade morötter.
Kvällens sista flight flyttar oss "down-under" och super-Shiraz:
D1 God söt Shiraz-frukt, rätt komplex, bra längd. Efter en stund i glaset framträder detta vin som lite lättare (svalare) i stilen och man kan då gissa på 2004 Yarra Yering Underhill Shiraz
D2 Mycket koncentrerat och tätt. Känns som 110% frukt. Yppigt - samtidigt fokuserat och balanserat (hur nu det går ihop?). Otroligt gott (förutsatt att man gillar stilen). Min favorit i flighten (även denna gång med minimal marginal) 2004 Kalleske Johann Georg.
D3 Lite sötare frukt än D2 och D4, och möjligen inte riktigt samma längd - ändå synnerligen hedonistiskt. 2004 Torbreck Descendant.
D4 Klara likheter med D2, kanske en aning bättre balans och en aning mindre koncentration. Utan tvekan oerhört gott och svårspottat. 2004 Old Bastard, Kaesler.
Sista flighten visar för mig att riktigt bra Aussie Shiraz verkligen är ett vin att räkna in bland världens främsta (förutsatt att man gillar stilen). Maten till var en häftig "meat pie", en älggryta med smördegslock - bakat i ugn. Ännu en suveränt god kombination med vinerna.
Så sitter man då där igen, med sexton nya vinupplevelser innanför västen och filosoferar för sig själv - hur ska man kunna gå tillbaka till sina bruks-Bordeauxer efter såna här sittningar? Det är alltid bra att tänja gränserna lite, men det är allt en aning besvärande att dricka så här bra viner och äta så här bra mat... När jag filosoferat färdigt (om ca 15 minuter eller så) så kommer jag säkert fram till att man vill göra det igen! Som vanligt - stort tack till G&L&KC&N för att ni gör det möjligt!
onsdag 15 februari 2012
2009 Liversan
Strax innan middagen (före, heter det, säger min fru, som är lite mer språkligt och ordentligt lagd!) uppstår ett snabbt rödvinsbehov, och ut i förrådet och hugga en (alltför sval) nyanländ bruksbordeaux från hypade 2009, Ch Liversan Haut-Medoc. Drygt två år efter skörd är ofta en lite svår tid för Bordeaux, den purunga frukten har lagt sig och ingen utveckling alls har infunnit sig. Tillknäppt är bara förnamnet. Men 2009 har ju rykte om sig att bygga på "sweet, abundant and opulent fruit" eller något i den stilen från ni-vet-vem. Då skall ju även drickbarheten vara tidig och eventuella tunnlar korta. Vi snabbkarafferar och häller små skvättar för kontakt med luft och temperatur. Det går sådär. Vinet är visserligen gott och matvänligt, men det är inte i närheten av en medelstor Bordeaux-upplevelse idag. Då var 2009 Ch Seguin Prestige betydligt roligare häromveckan (om än i en lite väl publikfriande internationell stil med ganska fet frukt & fat). Ikväll får vi en lila-blå, slank, knuten, rödvinbärs-syrlig och medelfyllig uppenbarelse i glaset. Det är ganska lätt att säga "medelklass Haut-Medoc" när man ser etiketten, men utan det är jag rädd att omdömet skulle bli "halvdant rödtjut från gamla världen, förmodligen med lite Cab, kanske med utvecklingspotential". Nu tror jag att detta kommer att bli ett bra och ganska elegant matvin om ett par tre år (inte alldeles olikt en Cambon Pelouse i stilen). Den som lagrar får se.
måndag 13 februari 2012
2001 Clos Fourtet mm
I helgen firade vi svärmor som nyligen fyllt jämnt, det blev en fin oxfilé med potatis- och jordärtskocksgratäng och till det två flaskor rött:
2000 Ch La Garde, Pessac-Leognan
Utvecklat, lite rustikt vin med viss jordighet. Bra Bordeaux-karaktär. Första intrycket var en gnutta TCA, men det var bara "rustik källardoft" - den vädrades bort och vinet smakade som allra bäst de sista klunkarna. Hamnade lite i skymundan parallellt med:
2001 Clos Fourtet, St Emilion 1GCC
Riktigt bra högra-stranden-vin med både söt, tät plommonfrukt (rätt Merlot-typisk) och en viss utveckling. Tanninerna är i baksätet medan den sammetslena frukten smeker gommen och flaskan tar slut alldeles för fort. G&Es farfar (som är känt kräsen Bdx-drickare) är mycket entusiastisk. Kul!
På söndag besökte jag den årliga HiFi-mässan på Sheraton. Det är kul dels för att man kan lyssna på mycket rolig musik, oftast med en hög kvalitet på återgivningen (eller åtminstone på prislapparna!) och i år fanns det minst fyra rum med anläggningar som betingar sjusiffriga belopp. Jag hann med att lyssna på tre av dem, och det är en häftig upplevelse. Inte minst tyska MBL-uppställningen var klart imponerande. Sedan är det roligt att botanisera bland fonogrammen (det fanns en hel del vinyl till salu, men även förstås olika CD-format och en del Blu-Ray). Det finns också en hel del utrustning till priser som "normala människor" kan anskaffa med ett medeldjupt ingrepp i plånboken. En intressant lösning (MH 800 DSP) kommer från firman XTC som har byggt ett par små högtalare som DSP-korrigeras i datorn (enbart byggda för att spelas från dator) - bra återgivning, små placeringsvänliga högtalare och en låg prislapp (under 5000 sek, dvs mindre än en flaska Bdx Premier Cru-vin).
Till söndagslaxen skruvade vi upp en flaska 2009 Leitz Berg Rottland - som smakade utmärkt bra med rik och grönskimrande Riesling-frukt. Inte lika mycket syra eller mineral som i firmans Alte Reben-viner - likväl mycket gott i sin lite mer tillgängliga stil. Och så var det måndag igen.
PS. Sista glaset 2006 Quercecchio smakade minst lika bra två dagar efter öppning, så det kommer att klara lagring fint - och mår bara bra av mer luft än det fick i fredags. DS
2000 Ch La Garde, Pessac-Leognan
Utvecklat, lite rustikt vin med viss jordighet. Bra Bordeaux-karaktär. Första intrycket var en gnutta TCA, men det var bara "rustik källardoft" - den vädrades bort och vinet smakade som allra bäst de sista klunkarna. Hamnade lite i skymundan parallellt med:
2001 Clos Fourtet, St Emilion 1GCC
Riktigt bra högra-stranden-vin med både söt, tät plommonfrukt (rätt Merlot-typisk) och en viss utveckling. Tanninerna är i baksätet medan den sammetslena frukten smeker gommen och flaskan tar slut alldeles för fort. G&Es farfar (som är känt kräsen Bdx-drickare) är mycket entusiastisk. Kul!
På söndag besökte jag den årliga HiFi-mässan på Sheraton. Det är kul dels för att man kan lyssna på mycket rolig musik, oftast med en hög kvalitet på återgivningen (eller åtminstone på prislapparna!) och i år fanns det minst fyra rum med anläggningar som betingar sjusiffriga belopp. Jag hann med att lyssna på tre av dem, och det är en häftig upplevelse. Inte minst tyska MBL-uppställningen var klart imponerande. Sedan är det roligt att botanisera bland fonogrammen (det fanns en hel del vinyl till salu, men även förstås olika CD-format och en del Blu-Ray). Det finns också en hel del utrustning till priser som "normala människor" kan anskaffa med ett medeldjupt ingrepp i plånboken. En intressant lösning (MH 800 DSP) kommer från firman XTC som har byggt ett par små högtalare som DSP-korrigeras i datorn (enbart byggda för att spelas från dator) - bra återgivning, små placeringsvänliga högtalare och en låg prislapp (under 5000 sek, dvs mindre än en flaska Bdx Premier Cru-vin).
Till söndagslaxen skruvade vi upp en flaska 2009 Leitz Berg Rottland - som smakade utmärkt bra med rik och grönskimrande Riesling-frukt. Inte lika mycket syra eller mineral som i firmans Alte Reben-viner - likväl mycket gott i sin lite mer tillgängliga stil. Och så var det måndag igen.
PS. Sista glaset 2006 Quercecchio smakade minst lika bra två dagar efter öppning, så det kommer att klara lagring fint - och mår bara bra av mer luft än det fick i fredags. DS
fredag 10 februari 2012
2006 Quercecchio
Vi har uppskattat både årgång 2004 och 2005 av denna Brunello från vår dansk-italienske pusher. Så var det (äntligen) dags att dra korken ur en första 2006a som ju anses var en verklig toppårgång för Brunello. Vi karafferar så länge det går (ca 30 min) och får upp temperaturen till ca 16 grader. Redan den granatröda (eller kanske rubinröda) transparenta färgen är mycket vacker (även G, snart nio år tycker att vinet är vackert i karaffen!) och lovar gott. Doften är härligt komplex (men ännu främst fruktdriven) med en bukett syrliga bär (röda vinbär, lingon, surkörsbär) tillsammans med lite blomnoter allra högst upp. Smaken drivs av flera komponenter: den friska röda frukten, en redig syra och ganska potenta men finmaskiga tanniner. Längden är utmärkt. Det verkligt gott redan idag - och lovar än bättre om ett par år. Det kan nog bli både lite komplexare och lite mer harmoniskt. Något vi framförallt gillar är att vinet bärs av sin frukt, och inga överdrivna toner av ek eller bränt trä. Det känns bra att ha ett betryggande antal flaskor till i förrådet
måndag 6 februari 2012
Ett modernt sortiment
Modern ungefär "som tillhör nutiden".
Modernitet ungefär att människan själv kan, genom vetenskapen, förändra och förbättra sin omvärld.
Idag kanske man skulle säga att de mindre vinimportöerna som satsar på s.k naturliga viner (tex WineTrade och Vinik) är några av de mest moderna. En annan, lite större (och äldre) importör med ett sortiment som jag ändå upplever som modernt och framtidsinriktat är Divine. Det är alltid kul att prova igenom en importörs hela bredd, man får då en klart bättre uppfattning om urvalskriterier och hur de vinerna sedan landar.
För nästan exakt två år sedan provade jag en rätt stor del av sortimentet:
http://vintresserad.blogspot.com/2010/02/divine-sortimentsprovning.html
Det är också klart lärorikt att se hur ens egen smak utvecklats... (eller möjligen snävats in). Här följer kortfattade "speedtasting notes", inleder som brukligt med Champagne:
81527 NV GOSSET Brut Excellence Champagne
Bra NV basskumpa (huvudsakligen 2007) frisk och trevlig, utan större åthävor.
87661 NV GOSSET Grand Réserve Brut Champagne
Fast denna är ju rätt mycket bättre (60% PN) både elegantare och komplexare.
7405 NV GOSSET Grand Rosé Brut Champagne
Systemets bästa roséskumpa enligt många. Jag är ingen stor rosé-drickare, men jag tycker denna är god - utan att den direkt står ut. Vore intressant att prova parallellt med fler roséskumpor.
77506 NV GOSSET Grand Blanc de Blancs Champagne
Denna gillar jag bättre, med krämig BdB-elegans och komplexitet (nötter och brioche) och en redigt fräsch syra.
82190 2000 GOSSET Grand Millesime Champagne
Och här blir det riktigt bra med gul, komplex frukt och en riktigt rasig syra. Kalasgod!
81849 NV GOSSET Celebris BdB Extra Brut Champagne
Förstås ännu lite bättre... men bortom min plånbok. Och för liknande pengar får du även andra prestigecuvéer - vore förstås kul att prova parallellt, men det har jag inte gjort och kan därför inte säga vilken som är bäst. Men gott är det!
81858 2003 GOSSET Celebris Rosé Extra Brut Champagne
Smakar också bra (man blir lätt bortskämd) - men jag föredrar Celebris BdB.
Vidare till kvalitetscava från Sumarroca:
77137 2009 SUMARROCA Cava Brut Reserva Penedes Parrelada
Mycket bra "entry level" cava med fin friskhet och relativt komplex frukt. Två år på jästen och ca 7 gr dosage.
77136 2007 SUMARROCA Cava Brut Nature GR Penedes Macabeo
Här blir det klart mer intressant med fyra år på jästen så blir moussen bredare, och hela intrycket betydligt komplexare. Fast jag undrar om inte lite dosage ändå vore gott... sådär en 3 gram kanske?
2009 SUMARROCA Reserva Rosado Penedes Xarel.lo
Helt OK rosébubbel, jag köper dock hellre Brut Nature ovan.
2008 SUMARROCA Nuría Claverol Penedes
Denna har potential - lite knuten idag och Jörgen som häller säger att 2007an är betydligt mer utvecklad. Huvudsakligen från stockar planterade 1952!
Sedan till det vita bordet, där jag huvudsakligen provade bekanta viner i nya årgångar (synnerligen lärorikt):
95086 2010 FELTON ROAD Bannockburn Central Otago Chardonnay
Felton är alltid bra, och 2010 är inget undantag. Dock upplever jag att den är ovanligt "ek-kryddig" idag, och frukten lite i skymundan. Kanske är den bara väldans ung?
75937 2008 TEN MINUTES BY TRACTOR Mornington Peninsula Chardonnay
Denna har jag faktiskt inte provat tidigare, och det var en miss - för detta är faktiskt mina vita favorit idag med en riktigt fin och snygg chardonnayfrukt. En rik, men ändå sval och elegant stil. Kanske inte så mineralisk som en Chablis - men riktigt gott med utmärkt balans!
72680 2008 KAESLER Old Vine Semillon 99ex Barossa Valley
Kul att prova med rik, nästan vaxig Semillonfrukt, bra syra och viss komplexitet. Vore kul att hälla parallellt med en Semillon-dominerad vit Bdx.
90611 2009 BREWER-CLIFTON Sta. Rita Hills Chardonnay
Lite knuten idag, men med potential (gissar jag).
87771 2008 LYNMAR Russian River Chardonnay
Hmm - detta är ett vin jag tidigare gillat med sin rika, kaliforniska chardonnay kombinerat med en rimligt balanserad ekhantering. Visst är det gott idag också, men jag upplever att eken är lite för mycket med smör och popcorn i överflöd. Får ta och poppa en flaska hemma och se hur det går. Klar "wandering palate" varning.
75749 2010 MARK WEST Central Coast Central Coast Chardonnay
Pass.
74618 2009 PAHLMEYER Jayson Napa Valley Chardonnay
Känns mycket ursprungstypisk med flödande rik, nästan tropisk chardonnay inbäddad i snälla, runda, vaniljiga ektoner. Gott för den som gillar stilen.
86760 2009 SAINTSBURY Carneros Carneros Chardonnay
Popcorn! Tyvärr för mycket av det goda - ett klart fall av wandering palate. Här måste jag verkligen poppa en hemma och se om A. gillar. Annars vet jag inte vad jag skall göra...
83715 2009 HIRSCH Zöbing Kamptal Riesling
Bra, snygg Riesling från Hirsch. Inget stort vin, gott ändå. Kan inte låta bli att kommentera att priset gått upp nästan 80 kr från förr (fast en del är påslaget i BS). Känns lite högt prissatt idag.
74716 2009 HIRSCH Heiligenstein Kamptal Riesling
Detta var "årets vita" 2009 (årgång 2004) och visst är det en strålande fin Riesling med frukt, mineraler och syra på rätt plats. Dock känns prislappen (390 kr) idag lite häftig, eller kanske har jag fel förväntan. Topp GG från Rheingau kostar ju mellan 300 och 400 kr.
Över till de röda:
75148 2010 CWC Clare Valley Shiraz
Helt OK.
83523 2008 KAESLER Cabernet Sauvignon Barossa Valley
Smakar lika bra idag som hos Munskänkarna i onsdags - här får man en rik och ganska välstrukturerad Aussie-cab med lite svartvinbärssylt och en aning mynta. Det hela hänger dock ihop fint, och känns balanserat. Det blir ett par flaskor till sommargrillen. Här känns priset 219 kr helt OK.
75955 2010 LA CURIO The Nubile McLaren Vale Grenache, Shiraz
Roligt och extremt bärfruktigt och primärt, borde inte alls vara min stil, men är svårt att värja sig emot. Riktigt gott i sin "berries in your face" stil! Rekommenderas.
75939 2010 LA CURIO Reserve Grenache McLaren Vale Grenache
Lite mörkare och mer struktur, från gamla Grenache-stockar. Gott och häftigt, fast kanske inte allas påse. Hade nog funkat på "Grenache-mania" för några år sedan, idag är det godare och mer "hedonistiskt" än nästa vin:
81354 2010 NOON Eclips McLaren Vale Grenache
Ett av vinerna från just Grenache-mania, som jag tyvärr inte alls upplever lika gott idag. Kan bero på att det just kommit fram efter lång sjötransport. Svårbedömt idag.
71007 2010 NOON Reserve McLaren Vale Shiraz
Se ovan.
75646 2009 TORBRECK Les Amis Barossa Valley Grenache
En häftig, gamla-stockar-Grenache som dessutom fått en massa ek! Trots det - mycket gott! Dave Powell vet vad han gör.
72836 2009 CONSTANT-DUQUESNOY Vinsobres
Helt OK, men jag föredrar Philippe Cambies (ekade) GS-blend från Nimes (se nedan).
98019 2009 GIRAUD Tradition Ch-Neuf-du-Pape GSM
Missade tyvärr denna, vilket var synd. Någon annan som provat?
70767 2009 LES HALOS DE JUPITER Costieres de Nîmes
Häftigt mogen sydrhonsk frukt, med viss fatkrydda. Gott!
70975 2009 MARTINELLES Crozes-Hermitages Rhône Syrah
Klart ursprungs- och druvtypisk Crozes från det goda året 2009. Förmodligen utmärkt matvin.
90520 2009 NEGLY La Falaise Languedoc GSM
Nja, inte riktigt min tekopp. Något udda i doften som inte tilltalar mig. Svårt att sätta fingret på.
70654 2007 NEO Neo Ribera del Duero
Modernt och välstrukturerat vin. Ändå inte riktigt min stil. Jag står över denna idag, kanske får ångra mig om några år.
73850 2006 OJAI White Hawk Santa Barbara Syrah
Riktigt bra i denna nya årgång med tät, rik och välstrukturerad frukt. Klassisk järnnäve i sammetshandske. Stark rekommendation för alla som gillar denna vinstil.
89140 2010 TURLEY Juveniles Napa Valley Zinfandel
Nja, lite väl yppig och nästan syltig.
Till sist några Cali Cabbar:
85844 2009 AVALON Napa Valley Napa Valley Cabernet S.
Ung och lite knuten idag. Hygglig potential.
71153 2009 FORMAN La Grand Roche Napa Valley
Ric Formans andravin är alldeles utmärkt i denna nya årgång. Jag har tidigare upplevt (tror det var 2006) att varken frukt eller struktur känts "som en riktig Napa Cab". Det gör de 2009, frukten är rik och Cab-strukturen finns där och allt sitter väldigt bra ihop. Ett helgjutet andravin att dricka alla dagar i veckan!
75981 2008 PAHLMEYER Jayson Napa Valley
Även detta andravin är väl sammansatt utan några hål eller tunna mittpartier (standard på många enklare andraviner). Stilen är mer klassiskt bredaxlad Napa Cab, och kanske mer lättgillad, men jag saknar stramheten som finns i Forman-vinet ovan.
90103 2007 ANDREW WILL Champoux Washington, Bdx-blend
Min röda favorit idag. Har provat detta tidigare (maj 2011) och en minivertikal i mars 2011. Då tyckte jag att 2005 var bäst. Idag så tror jag att 2007 kommer mycket nära 2005an. 2007an är idag lätt parfymerad elegans i ett glas, med bra driv och en kalasgod sval svartvinbärsfrukt i mitten.
Stort tack till Gunnar & Co för (ännu en) god och lärorik provning!
Modernitet ungefär att människan själv kan, genom vetenskapen, förändra och förbättra sin omvärld.
Idag kanske man skulle säga att de mindre vinimportöerna som satsar på s.k naturliga viner (tex WineTrade och Vinik) är några av de mest moderna. En annan, lite större (och äldre) importör med ett sortiment som jag ändå upplever som modernt och framtidsinriktat är Divine. Det är alltid kul att prova igenom en importörs hela bredd, man får då en klart bättre uppfattning om urvalskriterier och hur de vinerna sedan landar.
För nästan exakt två år sedan provade jag en rätt stor del av sortimentet:
http://vintresserad.blogspot.com/2010/02/divine-sortimentsprovning.html
Det är också klart lärorikt att se hur ens egen smak utvecklats... (eller möjligen snävats in). Här följer kortfattade "speedtasting notes", inleder som brukligt med Champagne:
81527 NV GOSSET Brut Excellence Champagne
Bra NV basskumpa (huvudsakligen 2007) frisk och trevlig, utan större åthävor.
87661 NV GOSSET Grand Réserve Brut Champagne
Fast denna är ju rätt mycket bättre (60% PN) både elegantare och komplexare.
7405 NV GOSSET Grand Rosé Brut Champagne
Systemets bästa roséskumpa enligt många. Jag är ingen stor rosé-drickare, men jag tycker denna är god - utan att den direkt står ut. Vore intressant att prova parallellt med fler roséskumpor.
77506 NV GOSSET Grand Blanc de Blancs Champagne
Denna gillar jag bättre, med krämig BdB-elegans och komplexitet (nötter och brioche) och en redigt fräsch syra.
82190 2000 GOSSET Grand Millesime Champagne
Och här blir det riktigt bra med gul, komplex frukt och en riktigt rasig syra. Kalasgod!
81849 NV GOSSET Celebris BdB Extra Brut Champagne
Förstås ännu lite bättre... men bortom min plånbok. Och för liknande pengar får du även andra prestigecuvéer - vore förstås kul att prova parallellt, men det har jag inte gjort och kan därför inte säga vilken som är bäst. Men gott är det!
81858 2003 GOSSET Celebris Rosé Extra Brut Champagne
Smakar också bra (man blir lätt bortskämd) - men jag föredrar Celebris BdB.
Vidare till kvalitetscava från Sumarroca:
77137 2009 SUMARROCA Cava Brut Reserva Penedes Parrelada
Mycket bra "entry level" cava med fin friskhet och relativt komplex frukt. Två år på jästen och ca 7 gr dosage.
77136 2007 SUMARROCA Cava Brut Nature GR Penedes Macabeo
Här blir det klart mer intressant med fyra år på jästen så blir moussen bredare, och hela intrycket betydligt komplexare. Fast jag undrar om inte lite dosage ändå vore gott... sådär en 3 gram kanske?
2009 SUMARROCA Reserva Rosado Penedes Xarel.lo
Helt OK rosébubbel, jag köper dock hellre Brut Nature ovan.
2008 SUMARROCA Nuría Claverol Penedes
Denna har potential - lite knuten idag och Jörgen som häller säger att 2007an är betydligt mer utvecklad. Huvudsakligen från stockar planterade 1952!
Sedan till det vita bordet, där jag huvudsakligen provade bekanta viner i nya årgångar (synnerligen lärorikt):
95086 2010 FELTON ROAD Bannockburn Central Otago Chardonnay
Felton är alltid bra, och 2010 är inget undantag. Dock upplever jag att den är ovanligt "ek-kryddig" idag, och frukten lite i skymundan. Kanske är den bara väldans ung?
75937 2008 TEN MINUTES BY TRACTOR Mornington Peninsula Chardonnay
Denna har jag faktiskt inte provat tidigare, och det var en miss - för detta är faktiskt mina vita favorit idag med en riktigt fin och snygg chardonnayfrukt. En rik, men ändå sval och elegant stil. Kanske inte så mineralisk som en Chablis - men riktigt gott med utmärkt balans!
72680 2008 KAESLER Old Vine Semillon 99ex Barossa Valley
Kul att prova med rik, nästan vaxig Semillonfrukt, bra syra och viss komplexitet. Vore kul att hälla parallellt med en Semillon-dominerad vit Bdx.
90611 2009 BREWER-CLIFTON Sta. Rita Hills Chardonnay
Lite knuten idag, men med potential (gissar jag).
87771 2008 LYNMAR Russian River Chardonnay
Hmm - detta är ett vin jag tidigare gillat med sin rika, kaliforniska chardonnay kombinerat med en rimligt balanserad ekhantering. Visst är det gott idag också, men jag upplever att eken är lite för mycket med smör och popcorn i överflöd. Får ta och poppa en flaska hemma och se hur det går. Klar "wandering palate" varning.
75749 2010 MARK WEST Central Coast Central Coast Chardonnay
Pass.
74618 2009 PAHLMEYER Jayson Napa Valley Chardonnay
Känns mycket ursprungstypisk med flödande rik, nästan tropisk chardonnay inbäddad i snälla, runda, vaniljiga ektoner. Gott för den som gillar stilen.
86760 2009 SAINTSBURY Carneros Carneros Chardonnay
Popcorn! Tyvärr för mycket av det goda - ett klart fall av wandering palate. Här måste jag verkligen poppa en hemma och se om A. gillar. Annars vet jag inte vad jag skall göra...
83715 2009 HIRSCH Zöbing Kamptal Riesling
Bra, snygg Riesling från Hirsch. Inget stort vin, gott ändå. Kan inte låta bli att kommentera att priset gått upp nästan 80 kr från förr (fast en del är påslaget i BS). Känns lite högt prissatt idag.
74716 2009 HIRSCH Heiligenstein Kamptal Riesling
Detta var "årets vita" 2009 (årgång 2004) och visst är det en strålande fin Riesling med frukt, mineraler och syra på rätt plats. Dock känns prislappen (390 kr) idag lite häftig, eller kanske har jag fel förväntan. Topp GG från Rheingau kostar ju mellan 300 och 400 kr.
Över till de röda:
75148 2010 CWC Clare Valley Shiraz
Helt OK.
83523 2008 KAESLER Cabernet Sauvignon Barossa Valley
Smakar lika bra idag som hos Munskänkarna i onsdags - här får man en rik och ganska välstrukturerad Aussie-cab med lite svartvinbärssylt och en aning mynta. Det hela hänger dock ihop fint, och känns balanserat. Det blir ett par flaskor till sommargrillen. Här känns priset 219 kr helt OK.
75955 2010 LA CURIO The Nubile McLaren Vale Grenache, Shiraz
Roligt och extremt bärfruktigt och primärt, borde inte alls vara min stil, men är svårt att värja sig emot. Riktigt gott i sin "berries in your face" stil! Rekommenderas.
75939 2010 LA CURIO Reserve Grenache McLaren Vale Grenache
Lite mörkare och mer struktur, från gamla Grenache-stockar. Gott och häftigt, fast kanske inte allas påse. Hade nog funkat på "Grenache-mania" för några år sedan, idag är det godare och mer "hedonistiskt" än nästa vin:
81354 2010 NOON Eclips McLaren Vale Grenache
Ett av vinerna från just Grenache-mania, som jag tyvärr inte alls upplever lika gott idag. Kan bero på att det just kommit fram efter lång sjötransport. Svårbedömt idag.
71007 2010 NOON Reserve McLaren Vale Shiraz
Se ovan.
75646 2009 TORBRECK Les Amis Barossa Valley Grenache
En häftig, gamla-stockar-Grenache som dessutom fått en massa ek! Trots det - mycket gott! Dave Powell vet vad han gör.
72836 2009 CONSTANT-DUQUESNOY Vinsobres
Helt OK, men jag föredrar Philippe Cambies (ekade) GS-blend från Nimes (se nedan).
98019 2009 GIRAUD Tradition Ch-Neuf-du-Pape GSM
Missade tyvärr denna, vilket var synd. Någon annan som provat?
70767 2009 LES HALOS DE JUPITER Costieres de Nîmes
Häftigt mogen sydrhonsk frukt, med viss fatkrydda. Gott!
70975 2009 MARTINELLES Crozes-Hermitages Rhône Syrah
Klart ursprungs- och druvtypisk Crozes från det goda året 2009. Förmodligen utmärkt matvin.
90520 2009 NEGLY La Falaise Languedoc GSM
Nja, inte riktigt min tekopp. Något udda i doften som inte tilltalar mig. Svårt att sätta fingret på.
70654 2007 NEO Neo Ribera del Duero
Modernt och välstrukturerat vin. Ändå inte riktigt min stil. Jag står över denna idag, kanske får ångra mig om några år.
73850 2006 OJAI White Hawk Santa Barbara Syrah
Riktigt bra i denna nya årgång med tät, rik och välstrukturerad frukt. Klassisk järnnäve i sammetshandske. Stark rekommendation för alla som gillar denna vinstil.
89140 2010 TURLEY Juveniles Napa Valley Zinfandel
Nja, lite väl yppig och nästan syltig.
Till sist några Cali Cabbar:
85844 2009 AVALON Napa Valley Napa Valley Cabernet S.
Ung och lite knuten idag. Hygglig potential.
71153 2009 FORMAN La Grand Roche Napa Valley
Ric Formans andravin är alldeles utmärkt i denna nya årgång. Jag har tidigare upplevt (tror det var 2006) att varken frukt eller struktur känts "som en riktig Napa Cab". Det gör de 2009, frukten är rik och Cab-strukturen finns där och allt sitter väldigt bra ihop. Ett helgjutet andravin att dricka alla dagar i veckan!
75981 2008 PAHLMEYER Jayson Napa Valley
Även detta andravin är väl sammansatt utan några hål eller tunna mittpartier (standard på många enklare andraviner). Stilen är mer klassiskt bredaxlad Napa Cab, och kanske mer lättgillad, men jag saknar stramheten som finns i Forman-vinet ovan.
90103 2007 ANDREW WILL Champoux Washington, Bdx-blend
Min röda favorit idag. Har provat detta tidigare (maj 2011) och en minivertikal i mars 2011. Då tyckte jag att 2005 var bäst. Idag så tror jag att 2007 kommer mycket nära 2005an. 2007an är idag lätt parfymerad elegans i ett glas, med bra driv och en kalasgod sval svartvinbärsfrukt i mitten.
Stort tack till Gunnar & Co för (ännu en) god och lärorik provning!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)