Vi har handlat färska, fina lammkotletter, och hittat en fin Karl-Johan under eftermiddagens promenad, så middagen känns mycket vinvänlig och en Bordeaux är ju aldrig fel till lamm & svamp!
Barnen tycker det är spännande att äta svamp som vi plockat - och vill egentligen att vi skall steka allt som vi plockat, men A. tycker att "Karl-Johan ska man inte förstöra genom att blanda ut med annan svamp" - så det blir den och en liten smörsopp till lammet. Gräddstuvad spetskål med lite lök och zucchini passar också bra till. Vinet blir en 1998 Ch d'Armailhac. Det är en mogen medelklass-Pauillac från ett mellanår. Inget stort vin, men med rätt bra utveckling och viss komplexitet. Fortfarande ganska tät färg, doften är elegant och ger lite tobak och andra sekundäraromer. Smaken är relativt slank och mycket läskande - ett typiskt matvin - med frukten lätt i bakgrunden och läder, stall, tobak, torkad frukt tillsammans med bra syra och bra längd (dock en aning torra tanniner) bidrar till en homogen och balanserad helhetsupplevelse. Inte lika bra som 1998 Montrose häromdagen, likväl mycket givande med en ordentligt utvecklad vänstra-stranden Bordeaux! Drick nu ifall du har flaskor kvar.
PS. Sista glaset är förstås godast - både frukten och tobaken är lite sötare nu. Dekantering rekas följdaktligen. DS
lördag 3 september 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar