onsdag 21 juli 2010

Fler semesterviner

Semestern fortsätter och kvicksilvret håller sig norr om 25 grader mest hela dagarna och kvällarna. Egentligen läge för kall öl och kall rosé, fast vi håller linjen och dricker hygglig Bordeaux!

2001 Fourcas-Hosten, Listrac
Ett medelstort slott i inlandskommunen Listrac som inte brukar göra så mycket väsen av sig. Köpt i Danmark för ett par år sedan för rimliga 110-120 DKK. Listrac-viner är gärna både rätt kärva och knutna, inga direkta charmtroll, men denna 2001a har en riktigt fin näsa med massor av fina mognadstoner av svamp, tryffel, läder och annat gott. Smaken är också bra med fin balans och lite lagom mogna, sandiga tanniner. Med beröm godkänt (ca 90).

2004 Dauzac, Margaux
Ett slott som varit en typisk "underachiever" i många år började sedan höja kvaliteten från mitten av 90-talet och framåt. Manageras (härlig svengelska!) idag av André Lurton. Jag har provat någon årgång hos Tryffelsvinen för ett par år sedan och tyckte att det inte var så tokigt. Denna 2004a inhandlades som "nästan-primör" på SB för ca 220 kr. Doften är tät, fruktig och ekig. Smaken är bra, lite slankare än doften antyder men med skön friskhet och läskar fint mellan stora bitar av grillad entrecôte (gotländsk charolais). Ännu en 2004a som ger härlig drickbarhet redan idag. Om du har ett par flaskor hemma, prova gärna.

2005 Doisy-Védrines, 2eme Cru Classe, Barsac
Egentligen lite tidigt att ge sig på denna... men jag var nyfiken. Vi drack en 1997 Sigalas-Rabaud för en tid sedan som var jättebra, och vi giller Sauternes och jordgubbar i olika former. Denna 2005 både doftar och smakar bra, riktig Sauternes, med fin söt aprikoston, botrytis och längd. Sannolikt finns en hel del mer komplexitet att hämta med mer lagring.

En Aussie-variant har även smugit sig in, 2004 Yalumba The Menzies, Coonawarra som är deras vingårds-Bordeaux-blend. Vi drack en för ngt år sedan som vi gillade. Denna flaska är också bra, med en liten trevlig eukalyptuston i frukten och rätt bra utveckling. Men 2004 Dauzac rår den inte alls på, trots liknande prislappar.

Vad dricker ni i värmen?

God fortsättning på sommaren!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Tackar som frågar. Det slank ner en La Barroche Signature 2006:a till de grillade lammkotletterna ikväll. Yum-yummy, men det poppade upp lite oönskade russintoner ibland. Från vinet alltså. Blir dock sugen på Bdx när jag läser din trevliga blogg.
Hälsn Jocke

Henrik sa...

Klämde en Doisy-Vedrines 05 häromveckan, till en bit Roquefort och de som inte tyckte vinet var sött nog fick också lite hallon- och granatäpplemarmelad till. Tycker som du, väldigt god, men inte färdig och jag saknade lite av botrytistonerna jag hoppats på. Sparar resterande flaskor bortåt fem år, hoppas jag.
Innan efterrätten klämde vi Zillikens kabinett, Saarburger Rausch 07, och Campredon 07 - fantastiska viner båda två. Zilliken var äppelbensin, Campredon ren och skär hedonism till lite grillat med provencalska tillbehör.
Just nu sippar jag på Mas de Chimères Coteau de Langeudoc 07 och den är väldigt bra. Kryddig (nejlika säger min fru och öppnar dörren för mig), fruktstinn, men med suverän syra och ljuvlig balans.
I går drack jag Bdx, Ch Doyenné 05 - väldigt bra, fin merlotfrukt med bra blyertstouch. Multnaden som saknas i dag kommer sannolikt om två år - och då blir det ännu bättre.

Red Scream sa...

Vad vi dricker? Öl och champagne! :-)

Fast det varit dåligt med rosé, värmen till trots...