lördag 10 juli 2010

100 RP

Sommar, sol, semester och lata dagar brukar betyda ett ganska avslappnat förhållande till vin. Något okomplicerat till sommarmaten på terassen. Ibland blir det dock lite annorlunda. I slutet av våren dimper det in ett mail från vinvännerna G&L som undrar om jag är "vin-tresserad" av en plats på deras 100-poängsmiddag. Inträdesbiljetten är en flaska som fått raka, rena 100 RP (altså inte 98-100). Det är bara att planera om semestern och leta i källaren. Det finns dock inte särskilt många viner där som är just 100 RP. En väldigt liten handfull, men iallafall ett vin som godkändes av L. Med en kombination av förväntan och viss nervositet sätter jag mig på Roslagsbanan in till stan med flaskan öppnad och dubbeldekanterad två timmar i förväg, och kyld till ca 15-16 grader. G&L har kommit överens med "KC & Niklas" ett köksteam av världsklass som ordnar en rätt per flight. G&L har även kompletterat flighterna med passande ringers, sammanlagt 18 viner, varav 12 med 100 RP och resten 95+. Hyfsade förutsättningar för en både lärorik och smakrik kväll.

A - två vita viner serveras med pilgrimmmussla, rostad mandel, sommartryffel, blomkålspure och brynt smör
Vin1: Rätt tydlig oxidation, men torr, snygg och elegant. Lång smak. Gifter sig enastående med maten. Gissning: Vit Hermitage?
Facit: 1999 l'Ermite, Chapoutier

Vin2: Lysande gul färg och otroligt intensiv och rik både doft och smak. Helt klart ett av de häftigaste (men ändå balanserat) vitvin jag provat. Rejält fatad, men frukten klarar det hela utan några som helst problem. Supergott "an arm and a leg-vin" och 96+ i min bok. Gissning: Riktigt bra Napa Chard?
Facit: 2001 l'Albino, SQN

En perfekt start!

B - 4 mogna röda serveras med fint handskuren kalv och tryffel
Vin3: Doften är volatil, smaken lite bättre. OK, men inte mer. Gissning: Övermogen Bordeaux?
Facit: 1990 Beausejour, St Emilion 1er GCC, B

Vin4: Oj, en helt annan klass. Härlig, lite sötmogen Bordeaux-doft, riktigt god smak. Gissning: En bra 90a? Ca 94-96 i min bok.
Facit: 1989 La Mission Haut-Brion

Vin5: Oj igen! Ännu bättre, detta är absolut världsklass med en perfekt mogen och komplex Bordeaux-doft, och en enastående god smak med tobak, svartvinsbärsfrukt och bara så gott! 99-100 i min bok... förmodligen det godaste vin jag provat. Gissning: 1986 Mouton?
Facit: 1982 Latour

Vin6: Också mycket gott... lite mer syra och inte riktigt lika omedelbar träff i hedonistcentrum som Vin5, men likväl fantastiskt gott! Inte riktigt lika tydlig karaktär av vänstra/högra stranden... efter lite resonerande gissar vi tillsammans på 1989 Haut-Brion, vilket det också är. Vilken flight... helt enastående för en gammal Bordeaux-hund.

C - fyra röda viner serveras med kantarellrisotto och oxmärg
Vin7: Tät, elegant och knuten. Lite gräs och jord. Får återkomma.

Vin8: Omedelbar och öppen doft med söt, modern frukt. Lite likörkänsla? Någon säger "creme de cassis" och det stämmer bra. Verkligt gott i modern stil. Likören och den söta frukten leder mig felaktigt till Ch9.
Facit: Blankiet 2004, Napa

Vin9: Ännu lite sötare och omedelbar doft! De flestas favorit till en början. Jag är till en början även här i Ch9, kanske en Domaine Cristia... men det känns ändå inte rätt.
Facit: 2006 Arajuo, Cabernet Sauvignon, Eisele Vineyard

Vin10: Bra, men tät och knuten. Lite lik Vin7. Svårbedömd.

Återvänder till Vin7 som efter en 10-15 min i glaset har öppnat sig markant och nu smakar riktigt bra med mycket elegant mörk svarvinbärsfrukt och bra struktur. Gissning: En riktigt bra Pauillac (Pichon-Baron?) 2000?
Facit: 1996 Lafite.
Ojdå, det var inte illa. Utvecklas hela kvällen och de sista dropparna är fantastiskt bra.

Vin10 har nu också öppnat sig lite grand, men är fortfarande svårbedömt upplever jag. Kanske en yngre Pauillac / vänstra stranden?
Facit: 2000 Lafite
Oj. Igen.

Ännu en suverän flight och maten till är slut för länge sedan.
Nu kommer KC in med en rejäl skärbräda där det ligger en vacker, hängmörad helstekt biff m kappa och bara ser alldeles ljuvlig ut!

D - fyra röda med biff
Vin11 öppnar med en tät, mörkröd färg och stråk av purpur. Doften är söt, modern och verkligt lovande. Det smakar lika bra som doften lovar med tät, modern och välbalanserad frukt. När man jämför med Vin14 så känns de som Ch9 2007or, fast inte sådär super-Grenache-rika som vissa. 96-99 p i min bok, gissning: 2007 Clos St Jean, Deus Ex Machina
Facit: 2007 Clos St Jean, Combe de Fous

Vin12 känns ännu modernare och öppnare och med riktigt silkiga och dyra fat... och inte så lite SQN-vibbar. Suveränt gott och hedonistiskt. Också 96-99, gissning är en Grenache-baserad SQN.
Facit: Saxum, James Berry Vineyard
En Grenache-dominerad GSM blend, verkligt kul att prova... synd att det inte går att handla!

Vin13 är rött och tillgängligt med en massa, goda röda bär (vinbär, jordgubb, hallon). Bra syra och bra struktur. Inte lika modernt och insmickrande som Vin12, likväl mycket bra. 93-95.
Facit: 2005 Torbreck The Steading

Vin14 är allra mörkast i flighten, och rätt snart är jag ganska säker på att det är mitt vin. En komplex näsa med lite likör och kirsch, mandelmassa, jordgubbar blandat med anis, lakrits och fänkål. Smaken harmonierar fint, trots att vi inte luftat alls så mycket som man borde. Riktigt gott... 95-99 hos mig.
Facit: 2007 Mas de Boislauzon, Cuvee de Quet

Stämningen är nu påtagligt hög (inte mycket spottas en sådan här kväll, det mesta är absolut ospottbart) när sista flighten hälls:

E - fyra röda med toskanska bönor, grisfot och tryffel
Vin 15 - ännu mer SQN-vibbar... apgott! 97-99 p.
Facit: 2005 Atlantis Syrah, SQN

Vin 16 - rött och ganska tätt, en kvast av vitpeppar och charkuterier (Syrah!) Jag är hyfsat säker på att detta är Craggy Ranges Syrah-cuvee "Le Sol" - den vitpepparkvasten har jag bara känt en gång tidigare, och det stämmer. Häftigt!

Vin 17 - lite mer komplexitet på näsan med mogen, mörkröd frukt, lite kafferost, charkuterier och även lite mognadstoner av läder. Balansen och kraften och längden är (förstås) världsklass. Uteslutningsmetoden ger att det är ett LaLaLa-vin med viss mognad, 98+.
Facit: 1998 La Turque, Guigal

Vin 18 - mer SQN, och ännu lite öppnare och mer tillgängligt än Vin 15, sagolikt gott, 99+.
Facit: 2002 Just for the Love of it, SQN

G&L har inte hällt riktigt allt, så man får ytterligare ett smakprov av några viner. Alla jag provar är ännu lite bättre nu med ytterligare ett par timmar i öppen flaska. 1989 La Mission tex lyfter klart, likaså 2007 Cuvee de Quet. SQN är en upplevelse. Att sammanfatta denna kväll är närmast omöjligt, annat än att det var min (hittills) förnämligaste vinupplevelse med 1982 Latour som kronan på verket. Ett stort, ödmjukt och varmt tack till G&L, KC&Niklas och övriga gäster.

PS. Var är bilderna undrar ni? Jag med... att glömma kameran var inte särskilt smart. DS

6 kommentarer:

Anonym sa...

Oj, vilken provning! Vilka glas hade ni och hade ni 18 glas/ pers?

Ulrik sa...

Wow. Vilken kanonad, och vilka viner. Kan inte annat än sitta och sukta.

Vintresserad sa...

Hej Vinestor,
Vi hade 6 glas/person, så man kunde spara ngt glas mellan flighterna. Jag vet inte exakt vilka glas det var... relativt stora kupor, ganska lika Riedels Bordeaux men jag tror det var en annan Tysk el Österrikisk tillverkare.

Ulrik,
en kanonad var rätta ordet! Ha det gott i Singapore!
MVH - Vintresserad

Frankofilen sa...

Sköna viner, vilken provning! Låter "divine"...

Kayaker sa...

Ujujuj!
Du kan lika gärna lägga ner vinprovandet nu. Den där provningen blir svårmatchad! ;-)

Vintresserad sa...

Franko,
Visst har G&L en "divine" inställning!

Kayaker,
Det är risken med att gå på en sådan provning... att allt annat blir lite ointressant. Fast ikväll drack vi en hyfsad Cava och en 2000 Lamothe-Cissac, Haut-Medoc och de smakade inte illa heller. Och jag fortsätter nog att prova så länge det finns ngt att lära... och det lär det göra ett bra tag till!
MVH - Vintresserad