fredag 4 juni 2010

89 kr för 19/20 Decanter?

I juni-numret av Decanter finns en artikel om Syrah från Chile. Skribenten Peter Richards hävdar bla att druvan är på allas läppar i Chile idag, och att dess framtid är verkligt ljus. Ett av vinerna han provar är 2007 Mayu Reserva Syrah, från Valle del Elqui (det nordligaste vindistriktet i Chile), och hans betyg är 19 p (på Decanters 0-20 skala). 19p viner brukar sällan kosta under 1000 kr, om de ens går att få tag på. Årgång 2006 Mayu Reserva Syrah, Elqui finns på ett Systembolag nära dig med nr. 6699 och kostar 89 kr. Läge att prova? You bet! Särskilt som Chilensk Syrah (Chilenska viner över huvudtaget) är mycket sällsynta här hemma. Färgen är ganska tät, röd med stråk av purpur, doften är bra modern med en skön kombination av björnbär och viol, kryddat med lite peppar och animaliska toner. Smaken är mycket modern (kalljäst?) och fruktdriven, men också bra med fin frukt, mörk choklad, lite rostat kaffe och mörk lakrits. Tanninerna är som en sammetsfilt. Vinet utvecklas bra med tid i glaset och är nog som bäst efter ett par timmar, även om det inte är några gigantiska skillnader. Peter Richards tycker att vinet är "As close a Chile gets to the northern Rhone... grilled meat and black pepper... elegant...". För att jämföra så häller jag en slatt ung Crozes i glaset bredvid, och visst finns det likheter, men skillnaderna är större. Den unga Crozes är lättare, doften betydligt mer Syrah-typisk och smaken klart mer lingonsyrlig. Eftersmaken på vinet från Chile avslöjar även en viss bitterhet, som kan komma från lite för unga vinstockar, för mycket ek, lite överextraktion, för högt uttag; eller en kombination av allt detta. Lite synd, för annars är faktiskt vinet riktigt bra, inga 19/20 p kanske, men en 16 eller 16+, och helheten känns intressant nog för att prova igen, särskilt till uteätarsäsongen. Blir också kul att se om Systemet får in 2007orna om det är en bättre årgång. Någon annan som provat?

4 kommentarer:

Svenssonsmakaren sa...

Det är alltid roligt med kioskvältare, detta måste provas.. ;)

Ruso sa...

Hmm! Låter för bra för att vara sant. Jag är skeptisk! 19 av 20 låter som en Ch Petrus ungefär. Häromåret så var det ett Bierzovin som fick över 90 poäng av Parker som kostade 69 kronor på SB. Var det samma vin som Parker bedömt? Namnet och producenten stämde iallafall.

Vintresserad sa...

Hej Svenssonsmakaren, prova gärna och berätta vad du upplever!

Ruso,
Visst vore det för bra för att vara sant med 19/20 "riktiga" poäng för 89 kr. Man bör uppmärksamma att den som satte 19/20 inte är ngn av Decanters reguljära tungviktare eller panelprovning (som de ofta har), utan en enskild (gissningsvis frilansande) skribent. Inget fel i det, bara att kalibrering av skalan blir annorlunda. Min bedömning är ngnstans omkring 16/20, och framförallt att vinet både smakar bra och är en intressant vinupplevelse. Det är ovanligt på viner som kostar 89 kr.

Ruso sa...

Provade vinet igår kväll, bara genom att ta ett glas och klura lite, som alla vinälskare gör då de får ett glas i handen, oavsett kvalité.
Det är ett vin med "mycket",lätt att gilla först, men sedan ledsnar man lite. Lite som med McManis Petite Syrah. Jag saknar lite frisk syra att matcha sammetsfilten med. Om det nu är samma vin som släpptes 2008, så har det fått oförtjänt mycket smisk av svensk press eller så har det utvecklats positivt.
Sine Qua Non förtjänar 19/20 men inte det här vinet. Men det är inte vinets fel. Jag kan tänka mig att köpa det igen, helt klart.