lördag 26 juni 2010

2007 Sainte-Cosme, Cotes du Rhone

Midsommarhelgen inleddes på hemmaplan med "allt-i-ett-kyckling" på terassen. Jag hämtar ett vin som jag varit nyfiken på ett tag, Saint-Cosmes Cotes du Rhone från 2007. Vi får en härlig, tät mörkröd färg med reflexer i purpur. Doften är suveränt god och smaken likaså, en välbalanserad kompott av mogen sydfransk Syrah och kirsch-fruktig Grenache. Riktigt riktigt gott och hedonistiskt. Kanske ingen struktur för långlagring, detta smakar nog bäst iår och kanske 2011. Stark rekommendation!

söndag 20 juni 2010

92+

Helgen bjuder på tre viner. Först ut är 2004 De Toren Fusion 5, Red Blend, en Bordeaux-blend från Stellenbosch i Sydafrika. Vi drack en del Sydafrikaner för ett par år sedan, men sedan började vi hitta rök och bränd bakelit i varje vin, och då var det inget kul längre. Denna flaska köptes strax före detta började, och det är med viss bävan jag drar korken. Det går dock riktigt bra! Vinet har bra frukt, och fint utvecklad både doft och smak med röda och svarta vinbär samt en hel del komplexitet med läder, korinter och annat gott. Bra syra och lagom finmaskiga tanniner kompletterar upplevelsen väl. Det finns bara en liten, liten gnutta bränd bakelit och den stör faktiskt inte alls. Riktig god inledning på helgen.
Sedan är det Bordeaux-dags; och tyvärr är 1998 Tour du Pin Figeac, Grand Cru Classe St Emilion inget vidare. Det finns visserligen både viss frukt och lite utveckling, men en klart störande ton av lim och lösningsmedel gör att vi helt sonika häller ut större delen av flaskan, trist. En 2005 Grand Corbin Despagne, St Emilion Grand Cru får rycka ut istället. Trots sin ungdom går det fint! Vi får en mörkt röd-svart färg, en knuten doft men en smak som både levererar idag, men framförallt lovar en riktigt god framtid med tydlig och förnäm struktur, bra frukt och balansen rätt i alla delar. Ovanligt givande att dricka idag, trots sin uppenbara ungdom.

Söndagsfisken får sällskap av ett vin jag velat prova en tid, nämligen bröderna Pinsons 2005 Mont-de-Millieu, Premier Cru Chablis. Första intrycket är inte kul; dovt och intetsägande. Ibland kan man uppleva att ett initialt knutet vin ändå har potential; men inte denna Chablis. Synd eftersom jag har fem flaskor till. Vi ordnar lite med maten, dukar fram och lägger upp till barnen och tar ett par tuggor mat. Nästa klunk vin, och nu har det hänt saker! Tvärtemot intrycken i början har vinet öppnat sig rejält och vi får ett alldeles utmärkt matvin med hög, frisk syra; jättebra citrusfrukt och en lång, riktigt bra eftersmak med suverän balans och fin komplexitet med nötter och mineral. Helt enkelt en 92+ vinhelg!

måndag 14 juni 2010

The Sampler, London

Efter att ha läst bloggar-kollegan Konjärens inlägg "Notiser från London", januari 2009, så lockas jag till butiken "The Sampler": www.thesampler.co.uk i Islington.

Egentligen är jag lite för trött (efter en lång dag med föreläsningar, presentationer och workshops i en mörk hotellkällare) men ska åka hem igen imorgon så det är nu chansen finns och de har öppet till 9 pm. Efter en tur med t-banan och lite vandrande i Islington hittar jag fram och kliver in. Det är till en början en utmärkt vinbutik (utbudet av Bordeaux-viner är tex klart överlägset Systembolaget) men det verkligt roliga är att man kan prova viner via samma typ av provningsmaskiner som finns tex på Terrenos Vinotek i Stockholm. Mängderna är inte stora, men det finns många viner att prova (sammanlagt ca 80 st) och de flesta kostar under 3 GBP / provningenhet (ca 3 cl skulle jag gissa). Börjar med en torr Rheingau Riesling från Robert Weil, årgång 1997 - helt OK men inte så spännande. Vidare till en 2007 Ch Baret, Pessac-Leognan och här händer det saker - utmärkt komplex Sauvignon-doft och välbalanserad smak. Ett för mig okänt slott som klart levererar i årgång 2007. Sedan en riktigt bra Chardonnay från Au Bon Climat som jag hade satt en hyfsad slant på att den kom från moderlandets Bourgogne.

Bland de röda vinerna finns mycket intressant att prova från många delar av världen, tex en Brunello från 1975! som faktiskt är i rätt ok form, inte mycket till frukt kvar, men rätt snygga tanniner och balanserade mognadstoner. En Le Cigare Volant 2004 (Bonny Doon ni vet) som dock inte var lika bra som den 2003a vi drack för en tid sedan. 1998 Le Point, Pomerol tar tyvärr slut när jag häller upp - och det sista i sådan flaska är oftast inte så kul. 2004 Ch Fonbadet, Pauillac var OK, men lite grön och filmjölkig. Provar en av Domaine Tempiers specialcuveer (1999 Tourtine) som smakar mycket bra... men kanske inte 60 GBP/flaskan.

De har även en specialmaskin med Icon Wines. Här kostar smakproven lite mer, mellan 5 och 15 GBP men det är helt OK givet att vinerna bla är 1978 Mouton-Rotschild: riktigt bra med fin tobak och utmärkt längd, bäst ikväll! 1993 Ridge Montebello (från halvflaska): bra, men Mouton är klart före idag enligt min åsikt.

Avslutar med en 1993 Cote-Rotie som är väl mogen, men också bra. I sortimentet finns en stor mängd flaskor jag skulle vilja köpa med mig (även om en del priser är ganska höga.... 70 GBP för 2000 Langoa-Barton; 50 GBP för 2005 Domaine de l'Eglise, Pomerol). Suck, varför finns inte sådana här butiker i Sverige?

lördag 12 juni 2010

2001 Ch Camensac, Haut-Medoc

"Comfort drinking" som Nigella skulle ha sagt, iallafall om man gillar St Julien. 2001 Ch Camensac ger en djupröd färg, som fortfarande är ganska tät ändå ut i kanten. Ett härligt komplext doftspektra från frukt (svarta vinbär och mörka plommon) till mognad (lite läder, tobak, karamell) och dessutom en gnutta "funk" för att göra det hela lite mer intressant. Tanninerna är lite torra, och visst kunde vinet vara ännu längre och än mer komplext... men ikväll räcker detta gott! Flaskan tar slut på (förvånansvärt) kort tid.

fredag 4 juni 2010

89 kr för 19/20 Decanter?

I juni-numret av Decanter finns en artikel om Syrah från Chile. Skribenten Peter Richards hävdar bla att druvan är på allas läppar i Chile idag, och att dess framtid är verkligt ljus. Ett av vinerna han provar är 2007 Mayu Reserva Syrah, från Valle del Elqui (det nordligaste vindistriktet i Chile), och hans betyg är 19 p (på Decanters 0-20 skala). 19p viner brukar sällan kosta under 1000 kr, om de ens går att få tag på. Årgång 2006 Mayu Reserva Syrah, Elqui finns på ett Systembolag nära dig med nr. 6699 och kostar 89 kr. Läge att prova? You bet! Särskilt som Chilensk Syrah (Chilenska viner över huvudtaget) är mycket sällsynta här hemma. Färgen är ganska tät, röd med stråk av purpur, doften är bra modern med en skön kombination av björnbär och viol, kryddat med lite peppar och animaliska toner. Smaken är mycket modern (kalljäst?) och fruktdriven, men också bra med fin frukt, mörk choklad, lite rostat kaffe och mörk lakrits. Tanninerna är som en sammetsfilt. Vinet utvecklas bra med tid i glaset och är nog som bäst efter ett par timmar, även om det inte är några gigantiska skillnader. Peter Richards tycker att vinet är "As close a Chile gets to the northern Rhone... grilled meat and black pepper... elegant...". För att jämföra så häller jag en slatt ung Crozes i glaset bredvid, och visst finns det likheter, men skillnaderna är större. Den unga Crozes är lättare, doften betydligt mer Syrah-typisk och smaken klart mer lingonsyrlig. Eftersmaken på vinet från Chile avslöjar även en viss bitterhet, som kan komma från lite för unga vinstockar, för mycket ek, lite överextraktion, för högt uttag; eller en kombination av allt detta. Lite synd, för annars är faktiskt vinet riktigt bra, inga 19/20 p kanske, men en 16 eller 16+, och helheten känns intressant nog för att prova igen, särskilt till uteätarsäsongen. Blir också kul att se om Systemet får in 2007orna om det är en bättre årgång. Någon annan som provat?