Till söndagstorsk med räkor öppnar vi en 2004 Domaine Sainte Claire, Chablis Vieilles Vignes från JM Brocard. Ett av våra pålitliga viner som brukar leverera god utväxling med ett par år på rygg. Kvällens butelj bekräftar detta. Vi får en härlig gul färg, strax under "smör" i intensitet. En utmärkt god och komplex doft med gul frukt och mineral, som avslutas med brynt smör. Smaken inleds med ganska intensiv citron, och avslutar istället med mineral. Kalasgott och de fyra åren på rygg ger utväxling med råge. Stark rekommendation att dricka nu!
PS. För drygt två år sedan drack vi 2002an med liknande goda intryck. Fem-sex år verkar ge lagom utveckling.
http://vintresserad.blogspot.com/2008/01/chablis-st-claire-vv-2002.html
PPS. Hann med en kort tur på Union Chablis GC dagen häromveckan. Där provade vi 2008or som var goda eller mycket goda. Lite knepiga viner att prova så pass unga, men likväl ett bra intryck. Domaine Malande och Domaine Servin var några mindre producenter med bra viner. Särskilt fastnade vi för läget Les Clos, men även från Bougros fanns flera bra viner. Förstås är även producenterna Fevre och La Moutonne bra. 2008orna lär bli bra, lika bra som 2002 säger producenterna... DS
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Hej Vintresserad och tack för trevliga och mycket läsvärda inlägg. Eftersom jag är ny på allt vad lagring innebär undrar jag vad som händer efter några år på rygg. Har köpt på mig Brocards Chablis Premier Cru Beauroy, tyckte att denna var väldigt trevlig som ung. Har du några erfarenheter av denna? Mvh David
Hej David,
Tack för de vänliga orden!
Jag har ingen gigantisk erfarenhet av att lagra Chablis, men här är iaf min syn. Vanlig Chablis och Petit Chablis dricks bäst relativt unga (1-4 år efter skörd). Bättre Chablis (tex VV-cuveer som Dom Sainte-Claire) och Premier Cru (tex Beauroy) dricks nog bäst med lite lagring (3-7 år efter skörd, lite beroende på årgången). De bästa Premier Cru (tex Mont de Milieu, Montée de Tonnerre, Fourchaume, Montmains) ytterligare något år, och Grand Cru lägena från 6 år efter skörd. Vad som hander är framförallt att syrorna rundas av, frukten blir “gulare” (tänk mogna gula Golden Delicious-äpplen jämfört med ett Granny Smith) och komplexiteten ökar (fler olika dofter och smaker). Av de senaste årgångarna så lär 2002 vara bäst, och drickfärdig för de flesta Chablis-viner, 2003 var lite i varmaste laget och därmed rätt ojämn. 2004 är mycket bra, och som sagt lagom för tex VV-cuveer och de flesta Premier Cru, medan Grand Cru nog utvecklas ett tag till. 2005 lär bli bra, 2006 och 2007 är också bra årgångar där tex en JM Brocard Beauroy nog mår bra av ett par år till på rygg. Kanske andra läsare kan komplettera?
MVH – Vintresserad (Peter)
Skicka en kommentar