Till lammburgare med chevre tar vi fram en flaska 2003 Château Quinault-L'Enclos, Saint Emilion Grand Cru. Årgång 2003 har rykte om sig att ha skapat atypiska viner med (för) låg syra och (för) varmjordsartad frukt. Vi har ännu så länge bara druckit några flaskor från 2003 och funnit de flesta OK, ganska tidigt mognande och rätt så publikfriande i meningen lättillgänglig frukt och inte alltför framträdande tanniner. Vi provar kvällens vin vid 16-17 grader och med en halvtimma i karaffen. Första intrycket är ett ganska slankt vin, med relativt tät röd färg, liten-medelstor doft och en rätt så välbalanserad, om än slank smak av röda bär, kaffe, lite lakrits, och mörk choklad, gott! Efter ca två timmar i karaff och glas utvecklas framförallt doften rejält och vi hittar söta jordgubbar, svamp, lövhög och faktiskt lite av lammfärsen! Nu är både doft och smak med i matchen på riktigt. Givande, intressant och med fin utveckling.
Lite fakta: egendomen ligger i princip i staden Libourne, producerar ca 6500 lådor av förstavinet och ägdes fram till mitten av 2008 av Dr. Alain Raynaud, en framstående vinmakarkonsult mm på högra stranden i Bordeaux när det såldes till affärs- och vinmogulerna Bernard Arnault Albert Frère. Vi får väl se hur det påverkar vinet... Denna flaska inköptes i Frankrike sommaren 2007 för ca 18-20 EUR.
Frankofilen har tidigare provat vinet.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar