lördag 10 oktober 2009
2000 Ch Fontenil, Fronsac
Medan delar av mat&vin-Sverige äter krabba (och andra skaldjur) och dricker Riesling aus Rüdesheim eller dyl. så är vi kvar i höstens rödviner och nötkött. Till rostas (märkligt namn, eller hur?) med smakrik sås, bandpasta och parmesan hade kanske något italienskt varit nära till hands men vi tar (inte helt oväntat) en Bordeaux med hygglig mognad; nämligen Michel Rollands 2000 Ch Fontenil från "backwater" distriktet Fronsac. Mest Merlot, en bra årgång, en hel del nya fat och nio år på nacken. Vinet är fortfarande mörkrött och ordentligt tätt, synintrycket ger ingen direkt åldersindikation. Doften är däremot något helt annat, en symfoni av frukt och mognadstoner med plommonfrukt, kaffe och ton av portvin i förgrunden, men en massa annat intressant i bakgrunden. Doften är faktiskt otroligt bra för att vara ett såpass enkelt vin! Smaken är nästan lika bra, med fin frukt, balans och intakt syra. Behöver 1-2 tim luftning och är sedan lagom utvecklad, även om vinet säkert håller ihop många år till. Om du har ett par flaskor hemma kan vi varmt rekommendera att prova, ett av de allra bästa vin jag druckit från Fronsac (kanske det bästa...).
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar