torsdag 17 september 2009

GRENACHE MANIA med Divine

Att vidga sina vinvyer är alltid lärorikt, så när Divine bjuder in till Grenache-mania med åtminstone två riktiga tungviktare (SQN och Clos St Jean) så är det dags för den gamla Bordeaux-hunden att lära sig sitta vackert. En inte särskilt plågsam lärdom skulle det visa sig...

Många ord har redan skrivits om hur bra Grenache blev sommaren 2007 i Ch9P med omnejd. Kvällens flighter innehöll en del sånt, men även lite annat. Andra årgångar, lite Mourvedre och andra delar av världen. Ofta häller Gunnar & Co blint, denna kväll var det två blinda flighter och tre öppna – där det handlade om vertikaler.

Till glasen – första flighten är upphälld (öppen):
NOON ECLIPSE vertikal
Noon Eclipse 2004 (RP 94)
Bra, fin doft med lite mer komplexitet (90-91)

Noon Eclipse 2005 (RP 95)
Wow! Härlig söt röd frukt (hallon), kirsch och söt mandelmassa. Även lite björnbär. Sedan kommer mint-choko i massor, väldigt gott! Här finns den bästa balansen av Noon-vinerna. Denna hade jag gärna köpt om det gick. Min klara favorit i flighten (94)

Noon Eclipse 2006 (RP 97)
Röd, söt doft och smak. Hallon, sandelträ, mandelmassa, orientaliska kryddor. Lite eldig, men lång. Mycket god. (91)

Noon Eclipse 2007
Häftig, len och alkoholhet både i doft och smak. Efter en stund i glaset tonar alkoholen ned och frukten och mintchokon tittar fram. Dock inte helt balanserad upplever jag. (89 idag)

Dessa viner görs normalt på 65% Grenache och 35% Syrah, och kallas ibland för en ”benchmark Grenache”. Vinerna är klart likartade med en förförisk söt röd frukt, kirsch, mandelmassa och orientaliska kryddor. Alla är lena och har frukten i förgrunden, medan tanniner och syra spelar andra (eller tredje) fiol. Lättgillade och hedonistiska.

Flight 2 (USA, Australien, lite mer utveckling och halvblint)
Gott och klart mer utvecklat än vinerna från Noon. Läcker och svårspottad. Ingen direkt gissning vilket vin det är.
Facit:
2006 Torbreck, Les Amis. Gamla stockar och ovanligt nog nya barriquer. De märks knappt, men när man vet om den nya eken så finns den där, fast jag upplevde det först som ”utveckling” (RP 94, V 90-91)

Gott, otroligt svårspottat (som mycket denna kväll!), häftig med lite karaktär. Mer syra (lingon?) än de andra vinerna så här långt. Kanske är det amerikanen?
Facit:
2003 Ojai Purisma Mountain Grenache (RP 91, V 91-92)

Här är en annorlunda doft, inte defekt men ganska liten, skogig, svampig doft. Mörkare och mer örter. Utvecklad smak med likör, örter (tänk Undenberg) och salmiak. Rätt gott och intressant, men inte alls samma charm som övriga viner. Ingen direkt gissning vilket vin det är.
Facit:
2004 Kaesler Fave Grenache (RP - , V 88)

Här händer det grejer igen! Stor, god söt och lite mer utvecklad doft och smak som hänger bra ihop. Mint och mintchoko gör att gissningen går mot en äldre Aussie. Godast i denna flight.
Facit:
2003 Kalleske Old Vine Grenache (RP 96-99, V 92)

En kul och betydligt mer varierad flight än vinerna från Noon. Trots att snittåldern i denna flight bara är lite äldre än Noon, så upplevs vinerna som klart äldre och mer utvecklade.

Nu kommer en helblind extraflight från generösa R&B.
Gott, här hittar jag lite mer komplexitet och ”bett” än i de rena Grenache-vinerna. Söt fin frukt, mandelmassa, hallon och björnbär. Mycket gott faktiskt... nya världen eller från södra Frankrike? Efter lite diskussion hamnar vi i Ch9P. Vinet upplevs ganska ungt, men inte purungt, kanske en 2005a?
Facit:
2007 Clos de Papes

I andra glaset får vi en riktigt tät färg, och en härligt lagom komplex doft, otroligt gott! Lite mörkare frukt, kaffe, kryddor och eukalyptus och jag börjar luta ut en super-Aussie-Shiraz...
Facit:
2005 Torbreck Les Amis!
Ojdå, att detta är samma vin men annan årgång än i förra flighten var det nog ingen som gissade. Vinner omröstningen om flightens bästa vin, fast jag ska få en annan favorit...

Glas tre är annorlunda, här finns mer av en slags svartvinbärskola, lite körsbär, fint integrerat trä, komplexitet och lite kryddor. Kan det vara en Priorat, kanske från 2001?
Facit:
2004 Brunello från Diego Molinari
Jahaja, där gick man bort sig rejält. Enda ursäkten är väl att det är en modern och mycket snygg Brunello utan vare sig surkörsbär, sträva tanniner eller övermått av trä.

Fjärde glaset i denna flight är först lite sluten, men öppnar snabbt upp med en kalasfin söt purpurfrukt, likörton, sammetstanniner. Lite animalisk. Fast det finns något mer, lite stramare både syra och tanniner som ger en struktur och längd jag verkligen gillar. Kan detta vara den där super-Prioraten? Nja, R avslöjar att det finns Grenache i blenden, men att en annan druva dominerar. Kan det vara en Ch9p med mycket Mourvedre?
Facit:
2005 Beaucastel, Hommage a Perrin (normalt ca 60% Mourvedre)
Ojdå, det var inte kattskit. Första (och kanske sista) gången jag får prova detta omtalade vin. Fantastiskt gott, det bästa vinet i denna flight i min mun, kanske även hela kvällens bästa vin, 98 poäng.

Sedan kommer vi till ännu en vertikal, denna gång Clos St Jeans omtalade Deus Ex Machina

2004 Deus Ex Machina (RP 95)
Utvecklad, komplex doft med svamp och choklad. Lite likör och starkvinston. Varken så lång eller så bra som ryktet och Parker-poängen antyder i min mun. Dags att dricka upp? Gunnar tycker den är en lite tris fas, men att den håller 20 år till (89-90).

2005 Deus Ex Machina (RP 100)
Verkligt bra, svårt att helt se förbi RP 100. Balans, frukt, tyngd, längd, komplexitet. Allt finns där. Bästa vinet i flighten för mig (96).

2006 Deus Ex Machina (RP 99)
RP99 förpliktigar det också, och vinet levererar. Detta är också otroligt gott, men lite mer kirsch och ”bett” än 2005an. Hamnar ändå lite i skuggan av 2005 och 2007. (92).

2007 Deus Ex Machina (RP 98-100)
Wow! Härlig doft, lätt och vilken frukt. Ännu en gång innehåller anteckningarna kraftord som inte lämpar sig för vidare spridning. Oerhört gott och hedonistiskt. Helt omöjligt att spotta (95+). Kommer nog att bli lika bra, eller ännu bättre än 2005 men det finns ju inte fler än 100 RP!

Deus Ex Machina innehåller en hel del Mourvedre (30-40%) till Grenachen, och de integrerar så fint. En grym flight helt enkelt.

Slutligen då, SQN. Nu dricker jag bara och för inga riktiga noteringar. Alla SQN är j-igt goda, ren och skär hedonism. De har dessutom en egen stil som är otroligt svår att sätta ord på, så det blev bara siffror...

2001 Ventriloquist (RP 92, V 94)
2002 More Than Just a Number (RP 96, V 95)
2003 Li´l E 2003 (RP 96, V 98+)
2004 Into The Dark (RP 96, V 96)

Deus Ex Machina-flighten var i det närmaste omöjlig att överträffa, och ändå så gör SQN det (iallafall för mig, även om advokaten tycker tvärtom). 2003 SQN Li´l E är kanske det bästa vin jag druckit, och tillsammans med 2005 Hommage a Perrin kvällens viner med knapp marginal. Sedan anländer läckra, rosa ankbröst och tystnaden lägger sig när alla njuter av mat och vin. Dessutom plockar då Gunnar fram Domaine Cristias 2007 VV och Renaissance. Nu är superlativerna slut, men dessa båda viner visar hur bra 2007 är i Ch9P och det är pur hedonism (igen) att dricka dem redan idag (ca 95-96).

Ska jag då försöka sälja mina Bordeauxer och bara handla Ch9P och Grenache framöver? Nej, så långt ska jag nog inte gå. Men utöver att det var fenomenalt goda viner så kommer det nog även att sätta en del spår i inköpsprioriteringarna framöver.

Stort tack till Gunnar & Kerstin på Divine för en fantastisk kväll!

PS. Ifall någon skulle undra så betalade jag själv för att delta i provningen.
PPS. Glömde kameran, därför inga bilder. SQN flaskorna är rätt balla i sin egenhet. DS

10 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

Efter en sån provning kan man nästan lägga ner! Svårt ha det bättre i vinlivet ;-)

Vintresserad sa...

Hösten har börjat bra med Bordeaux hos Tryffelsvinen, Bordeaux+Cali på Lidingö och sedan denna Grenache-kväll. Det lär dröja innan man får ihop en sådan månad igen :-)

Dansk i 08 sa...

och visst har vi Pavie kvällen kvar så det måste bli all-time high

Mina Vinare sa...

Världsklass!

Det är smärtsamt för mig att läsa om denna provning men samtidigt härligt. Jag hoppades på att någon bloggare skulle vara där och göra en rapport. Jag är glad för din skull men lite bitter är jag allt för att jag inte har möjlighet att delta i Divenes provningar. Är medlem och får inbjudningarna men brukar aldrig på allvar tänka tanken att åka 60mil för en provning men… denna gång var jag sugen på allvar. En Grenacheälskare som mig.

Kul att 2005 Eclipse smakade. Ett av mina bästa vinminnen är just det vinet. Tycker det var synd dock att man började provningen med just Noon flighten. Är ganska säker på att vinerna kommit ännu mer till sin fördel mot slutet av provningen. Dessutom brukar de smaka bäst dag 2 och 3. Vinner klart på massor av luft och långsam njutning även om det är svårt att lägga band på sig. Helt makalöst koncentrerade viner utan att bli för stöddiga eller sliskiga. Dessutom brukar de ”lägga på sig” efter hand och blir bara mer och mer smakrika.

I övrigt var det ju en imponerande uppställning och väldigt kul att läsa om dina upplevelser!

Ha det gott!

/ MV

Red Scream sa...

Coolt, härlig läsning! Lite fundersam på DExM 2004, dricka upp? Jag har ju några flaskor i källaren och hade väl egentligen tänkt att inte röra dem, men det kanske är läge att göra en koll?

Vintresserad sa...

08-Dansk; man kan inte få allt, pga familjeplanering har jag tackat nej till Pavie-kvällen. Det är sorgligt, men jag får hoppas på nya chanser att prova de vinerna i framtiden. De lär inte bli sämre!

MV,
Visst var det världsklass, och jag håller helt med om att Noon säkert mått bra av ännu mer luft. Samtidigt tycker jag att det var den bästa inledningen eftersom de är så lättförståeliga och Grenache-typiska. Har du provat 2007an? Tror du att den blir lika bra som 2005an framöver?

Ha det gott!
//Vintresserad

Vintresserad sa...

RS,
Har du fler flaskor av DExM-04 så tror jag det kan vara bra att iaf prova en, och få en referens. Samtidigt så var Gunnar ganska övertygad om att detta var ett exempel på "en trist fas"...

// V.

Mina Vinare sa...

Hej igen!

Jodå, visst har jag provat 2007an. Har följt (och köpt) vinerna sedan de kom till Sverige med 2004an. Brukar prova dem med jämna mellanrum och även om de är ganska lika i sin stil och druvblandning så tycker jag ändå att de är olika individer. Det märkliga är att de blir ”tjockare” i strukturen för varje år med lagring. 2004an var som ung mycket nya världen med ganska mycket mynta och choklad. Senast (för ett år sedan tror jag) upplevde jag att den blivit ganska mycket kraftfullare men i övrigt inte ändrats så värst mycket. Har nog alltid tyckt att den årgången varit den minst intressanta. 2005an som ung var makalös och helt ljuvlig. Mycket CndP i den modernare stilen och enormt koncentrerad. För ett år sedan upplevde jag att den blivit lite svulstig med mycket choklad och mindre frisk frukt. Ett sagolikt gott vin dock med en personlighet som få viner har och precis som du skriver, väldigt gott. 2006an har jag nästa missbrukat. Tycker det är den klart bästa årgången om man ser till struktur och kvalitet. Inte lika förförisk som 2005an men kanske ett bättre vin. Den var ganska lätt i stilen som ung men har tagit sig rejält nu. Efter ett halvår i flaska var vinet fantastiskt men har nog börjat ändras i karaktär mer mot 2005an fast utan charmen hos denna. I längden är jag övertygad om att 2006an kommer att vara det bästa vinet. Mer europeiskt dessutom.

Så till 2007an. I januari i år var jag besviken. Provade om flaska två efter bara någon vecka och blev då mindre orolig. Därefter har jag provat vinet tre gånger (tror jag) och senast för bara ett par veckor sedan. Då upplevde jag vinet som betydligt stöddigare och som om det följer 2006an i fotspåren. Det är nästan kusligt att se hur lika de varit i utveckling och jag tror att 2007an kommer att bli ett mycket bra vin (troligen inte bättre än 2006an dock). Årgången var extremt varm med en hetta som även efter lokala förhållanden får anses besvärande. Nu upplever inte jag att man får den känslan i vinet men det kan ju innebära problem på sikt. Gillade du stilen så tycker jag du ska slå till på ett par flaskor och följa dem framöver. Som 2005an tror jag tyvärr aldrig att den blir men ett bra vin är det.

Prova gärna att följa en öppnad flaska över två till tre kvällar – det är omtumlande.

Långt svar men Noon är viktiga saker för mig. Det är en producent som berör mig djupt!

Beträffande 2004 Deus ex Machina så tror jag att det är just årgången som spökar. 2004 är inget trevligt år i CndP enligt mig. Jag tycker att alla viner generellt lider av en hård och grön ton. Lite kärva och mindre fruktdrivna än normalt. Kanske släpper det hårda greppet om 2004orna och då kan det bli trevligt men helt bekväm med årgången är jag inte. Det enda vin från årgången som jag provat och alltid gillat är Pegau. Minns förvisso en Clos des Papes som var lysande i en provning. Hur mycket jag än gillar distriktet så är jag tveksam till 2004.

Trevlig helg!

/ MV

Vintresserad sa...

Hej igen MV,
Kul med det perspektivet på Noon-vinerna. Ska allvarligt fundera på 07an.
// V.

Red Scream sa...

Ok tack Vintresserad och Mina "Mastodontfilms-Max" Vinare! ;-) Ska ta mig en funderare på det hela...